Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Ce pot face în caz de ruptură de gingie?” (Răspuns pentru MARIANA – Rm. Sărat, F. AS nr. 1106)

Foto: Shutterstock

„Ruptura” gingiei este consecința bolii de care su­fe­riți, ce afectează gingia și celelalte țesuturi de sus­ținere a dintelui: parodontopatia marginală cro­nică (parodon­toză). E nevoie, în primul rând, să opriți evoluția bolii, printr-un complex de măsuri care ar fi bine să vă de­vină obișnuință.

* Igienă bucală perfectă – periaj den­tar după fie­care masă principală, 3-5 minute, cu miș­cări ver­ti­­cale dinspre gingie spre dinte (când peria se uzea­ză, nu mai are perii aliniați, obligatoriu se va schim­ba).

* În completarea periajului dentar, folosiți ața dentară – dental-floss (se găsește în magazinele cos­­metice sau în farmacii), pentru igienizarea spa­țiilor in­ter­dentare, după periajul de seară, de 4-5 ori pe săp­tămână.

* Folosirea unei ape de gură – PLAK-OUT – e in­­dicată în parodontopatie, conform indicațiilor din pros­pect.

* Evitați gustările dulci între mese, preferați un fruct tare sau brânzeturi.

* Controlați-vă starea ge­ne­­rală de sănătate și luați măsuri de corectare a even­tua­lelor deficite vitaminice, tulburări hormonale etc.

La cabinetul stomatologic: • detartraj efectuat cu re­gularitate plus chiuretaj subgingival; • înlo­cuirea lu­cră­rilor dentare sau a plombelor prost efec­tuate, prote­zarea lipsurilor dentare. În fine, acea „ruptură” de gingie poate fi corectată prin chi­rurgie parodontală. Interesați-vă la clinicile Facul­tății de Stomatologie, catedra de Parodontologie din cen­trul universitar cel mai apropiat, cine și dacă vă poate efectua o astfel de intervenție (foarte ușor de suportat de către pacient).

dr. MIHAELA C., medic specialist stomatologie generală

„Sinuzita cronică se poate vindeca naturist?” (Răspuns pentru MIHAI – Piatra Neamț, F. AS nr. 1316)

Regim alimentar de deproteinizare totală (fără lap­te, carne, ouă, brânză) timp de 45 de zile.

* Frun­ze de varză aplicate permanent pe frunte (zi și noapte).

* Ceaiuri de șovârf și podbal – se beau alternativ seara, înainte de culcare, cât mai calde posibil.

* Comprese fier­binți cu ceai de mu­șețel, aplicate pe părul ud, proas­păt spălat. Peste ele se pun alte prosoape, pentru a se evita răcirea prea rapidă. După uscare, se evită curenții de aer.

* Instilații nazale cu apă cu sare alter­nativ – întâi pe o nară, apoi pe cealaltă (se dizolvă o lingură de sare într-un litru de apă). Spălăturile se fac cât mai des posibil. Varza atrage infecția în sinusurile frontale, prin spatele globului ocular, iar sarea o elimi­nă.

* După 45 de zile, se introduc în ali­mentație produsele lactate (mai puțin iaur­tul). Între timp, se continuă celelalte pro­cedee.

* După alte 45 de zile, se introduc în alimen­ta­ție carnea de pasăre de curte și peștele alb (șalău). O dată pe săptămână, se poate mânca un ou fiert tare. Tra­tamentul este de durată, dar e sigur și eficient. El a fost reco­mandat de regretatul ing. Valeriu Popa.

PAUL M. – Baia-Mare

„Cum pot scăpa de herpesul genital?” (Răspuns pentru F. D. – București, F. AS nr. 1370)

Pentru boala dvs., de care am suferit și eu, vă reco­mand tratamentele cu ajutorul cărora m-am vindecat.

* Spălături vaginale cu bicarbonat de sodiu alimentar (o lingură de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă călduță) timp de două săptămâni, seara, înainte de culcare.

* Spălături vaginale cu sare iodată (o lingură la 1 litru de apă călduță) timp de două săp­tă­mâni, sea­ra, înainte de culcare. După aceea, se va unge zona geni­tală cu unguent de gălbenele.

* Spă­lături in­terne cu in­fuzie de rostopască (se intro­duc 15 ml în vagin cu seringa fără ac). După introducerea prepa­ra­tului în vagin, bolnava va sta în poziția „lumânare” timp de 10-15 minute, făcând contractări și relaxări ale mus­culaturii vaginale, care inten­sifică circulația locală și per­mite pătrunderea principiilor active din plantă în straturile profunde. Se fac 1-2 admi­nistrări pe zi, timp de două săptămâni.

* Ungerea locului afectat cu ulei de că­tină.

ELISABETA D. – Focșani

„Am colesterolul mărit și sufăr de palpitații” (Răspuns pentru DUMITRU V. – Dolj, F. AS nr. 1418)

Răspunsul meu se referă la colesterolul mărit: cel puțin de două ori pe zi înghițiți câte o lin­gu­riță de semințe de muștar, din cele care se pun toam­na la gogoșarii în oțet. După 3 săptămâni, coles­te­rolul ajun­ge în limita normală, iar după 3-4 luni, se nor­ma­lizează și nivelul lipidelor. Dacă după 1-2 luni coles­terolul nu revine la normal, semințele de muștar se vor înlocui cu tărâțe de grâu. Ambele remedii combat și constipația. Semințele de muștar luate cu circa 30 de minute înain­te de masă sunt un tratament foarte bun și în ulcerul gastric. Personal, cel mai ușor mi-a fost să le înghit pu­nându-le în gură și bând apă. Rețeta reco­mandă 3 lin­gurițe pe zi, dar eu, cum nu mâncam seara, nu am luat decât două. Multă sănătate!

LUCREȚIA – Bihor

„Fetița mea suferă de constipație” (Răspuns pentru MIRELA – Galați, F. AS nr. 1425)

Am și eu un băiețel care, la aceeași vârstă, a avut probleme similare cu ale fe­tiței dvs. Am rezolvat problema cu ajutorul ceaiului de pedicuță, care se ia dimineața, pe stomacul gol. Se prepară ca în prospectul de la Plafar, nu se îndul­cește (even­tual foarte puțin, cu miere). Într-o săptămână ar tre­bui să se rezolve problema. Se reia cura ori de câte ori trece o zi de când copilul nu a avut scaun.

* De ase­me­nea, vă recomand Dulcolax pentru copii, pastile pe care le pu­teți folosi după pros­pect. Oricum, e bine să nu exa­ge­rați cu supozitoarele de glicerină și nici cu ceaiul de cru­șin, acesta dând iritații. Și argila d-lui Bo­can, după câte știu eu, dă rezul­tate de excepție în cazul consti­pației.

LAVINIA – București

„Caut un remediu naturist pentru rinita hipertrofică” (Răspuns pentru VIVIANA T. – Bistrița, F. AS nr. 1426)

1. Dragă doamnă, pentru fiica dvs. Bixtonimul este cel mai mare dușman. Dacă deja au trecut șase ani de când îl folosește continuu, tind să cred că gustul și mirosul ei sunt pe cale de dispariție. Încetarea urgentă a acestei terapii este doar o parte din soluția de vindecare. Eu vă recomand un trata­ment naturist care, în cazul meu, a fost foarte efi­cient.

* Într-un litru de apă se pune o lingură de sare, se dă în clocot, apoi se lasă la răcit. Se spală bine mâinile, iar când apa sărată este călduță, se ia în pumni și se trage pe fiecare nară. Nu este prea plăcut, dar este eficient. Când apa sărată ajunge în gură, se scuipă. Tra­tamentul durează ceva vreme, vă trebuie răbdare.

* Foarte bună pentru ri­nită este și zeama de lămâie, dar, prin astringența sa, dă uneori usturimi. De aceea, vă recomand să amestecați o fiolă de ser fiziologic cu 20-30 picături zeamă de lămâie. Se pun cu pipeta, în fiecare nară, câteva picături dimi­nea­ța și seara.

* Ultima soluție pe care v-o dau, care este cea mai bună și sigură, este uleiul de cătină. Se pune dimineața și seara câte o picătură în fiecare nară, și, după numai 5 zile, veți vedea rezultatele. Se continuă tratamentul până la vindecarea totală, cu câte 1-2 picături la două zile, apoi ori de câte ori răcește sau are nasul înfundat. Uleiul de cătină îl pro­curați din farmaciile naturiste. Vă doresc sănă­tate!

EUGENIA F. – jud. Prahova

2. Încercați cu ceai de trei-frați-pătați. Se bea de trei ori pe zi, înainte de mese, câte o cană (neîndulcit) – dimineața, pe stomacul gol. Nu este rău dacă se bea în loc de apă. Am avut un caz asemănător în familie și, după două săptămâni, nu a mai avut nevoie de picături, dar a continuat să bea ceaiul de trei-frați-pătați. Cu cât bei un timp mai îndelungat, cu atât este mai bine.

AURELIA – București

„Mi s-a pus diagnosticul migrenă în ciorchine” (Răspuns pentru ANTONIA V., F. AS nr. 1431)

1. Beți zilnic 3 căni de ceai preparat din urmă­torul amestec în părți egale: ciuboțica-cucului, coa­da-șori­celului și urzică vie. O linguriță de amestec se adaugă la o cană de apă în clocot, se lasă acoperit 10 minute și apoi se strecoară. Ceaiul se bea călduț, înghițitură cu înghițitură. Se bea neîn­dulcit sau îndulcit cu miere de albine.

* Extern, se unge fruntea cu alifie de gălbenele, în strat subțire, apoi se pun comprese cu bitter sue­dez, timp de 2-4 ore. Faceți frecții ușoare, pe frunte și la tâmple, cu ulei de mentă, de levănțică sau de brad. Toate se găsesc la Plafar. Sănătate!

ELENA D. – Tg . Jiu

2. Pentru migrenă, dr. Virgil T. Geiculescu reco­mandă, în cartea sa „Bioterapie – rețete me­dicale fără medicamente chimioterapice”, urmă­toarele:

* Ceaiuri: • flori de levănțică – se beau zilnic 1-2 căni de infuzie din o linguriță de plantă la o cană cu apă; • dedițel – se beau zilnic 1-2 căni de infuzie din 2 lin­gu­rițe de plantă la 200 ml apă clocotită; • iasomie (lă­mâiță) – se beau zilnic 2 căni de infuzie din 1-2 lingurițe de flori la o cană cu apă.

* Se vor consuma flori de mu­șe­țel pulverizate (circa 1 g), la câteva ore după masă. Se pun pe frun­te cataplasme din frunze de mentă.

* Miere de albine – 2 lingurițe la fiecare masă.

* Oțet de mere cu miere de albine – se fac inha­lații. Într-un vas smăl­țuit se pune oțet cu apă în părți egale. Vasul se pune pe foc și, când încep să iasă aburi, se ține capul deasupra vasului. Se inhalează vaporii până la dispariția durerii.

MARIA – Ploiești

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian