Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O țară ca acasă

La Cluj-Napoca, Emil Boc a câștigat, duminica trecută, 75% din voturile clu­jenilor. La Oradea, demonstrația de forță a lui Ilie Bolojan este încă și mai puternică: edilul biho­rean și-a lăsat viceprimarul să candideze în locul său, ca să se poată muta la Con­si­liul Județean, iar „mâna sa dreaptă” a luat 70% din voturi, pentru ca el să ia, la fel ca Boc, trei sferturi din sufragiile pentru preșe­din­ția județului. Gheorghe Damian, pri­marul mult-lăudatei (pe drept cuvânt) co­mune Ciugud, din județul Alba, a câști­gat cu un scor neverosimil în democrație: 88% din voturi! În aceeași competiție, pri­marii în funcție din două orașe im­portante de peste munți, Brașov și Timi­șoara, ambii din PNL, au pierdut în fața unor candidați mult mai puțin vizibili din USR, aflați la prima lor încercare pentru postul de edil-șef. Diferența dintre vic­to­riile categorice ale primilor trei și înfrân­ge­rile lui George Scripcaru şi Nicolae Ro­bu, pentru că despre ei este vorba, tre­buie căutată în felul în care s-au dez­vol­tat localitățile pe care le-au administrat în ultimii ani. Și Clujul, și Oradea au un electorat pretențios, care a înțeles, în ciuda problemelor locale inerente unei dezvoltări agresive, că orașele lor sunt pe drumul cel bun și că cei care le conduc își dau silința să țină pasul cu moder­ni­tatea. La fel de exigenți, alegătorii din Bra­șov și Timișoara au preferat, de aceas­tă dată, oferte mai atrăgătoare. Ade­vărul e că – dincolo de orice orgolii sau simpatii locale – Clujul și Oradea au lu­at-o înaintea unor orașe similare din Transil­vania și din țară. Nu că în alte așe­zări citadine nu s-a făcut chiar nimic (deși Timișoara s-a făcut de râs cu pro­iec­tul Capitală Culturală Europeană), dar la Cluj și la Oradea se văd mult mai clar direcțiile pe care se dezvoltă orașele. Au coerență, sunt predictibile în sensul bun al cuvântului, poți vedea cum se rezolvă anumite probleme, de la o zi la alta.

Clujul, Oradea și Ciugudul au de­ve­nit modele pentru o administrație respon­sa­bilă, capabilă să dea rezultatele aștep­tate de cetățean. Iar scorurile pe care le-au obținut primarii de acolo confirmă acest lucru. „Vrem o țară ca afară!”, a fost, ani de zile, unul dintre sloganurile favorite ale manifestațiilor împotriva stagnării și a corupției din societatea românească. Vestea bună, confirmată de alegerile locale, este că, în sfârșit, avem modele suficient de bune și în țară. Nu doar primarii PNL, ci și primarii de la alte partide pot găsi, cu siguranță, des­chi­dere la Cluj, la Oradea sau la Ciugud, pentru schimburi de experiență. O altă veste bună este că noii primari de la Bucu­rești, Brașov, Alba Iulia sau Timi­șoara s-au angajat să recupereze cât mai rapid distanța față de Cluj și Oradea. E o competiție care nu poate decât să facă bine României. Noi le spunem tuturor „concurenților” succes!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian