Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bolojan aruncă mănușa

Multă lume a fost surprinsă, în toamnă, când Ilie Bolojan, foarte apreciatul primar al Oradei, anunța că părăsește fotoliul de edil-șef al orașului, în încercarea de a câștiga președinția Consiliului Ju­dețean Bihor, deținută de UDMR. Părea, din afară, în ciu­da popularității indiscutabile a lui Bolojan și a echipei sale, o mișcare riscantă. Argumentul liderului PNL era că a venit momentul ca și județul să intre în ritmul de dezvoltare al capitalei sale. Bo­lo­jan și-a luat echipa de consilieri apropiați de la Primărie și l-a lăsat să candideze pe fostul viceprimar. Alegerile de luna trecută i-au confirmat planurile lui Bolojan, a câș­ti­gat județul, cu un scor mai mult decât con­for­tabil, în vreme ce Oradea a fost preluată de fostul viceprimar, iarăși cu un scor care scutește de alte comentarii (în jur de 75%).
Deși e cunoscut ca un om de acțiune, care nu stă prea mult pe gânduri, nimeni nu se aștepta ca Ilie Bolojan să vină cu schimbări de azi pe mâine. Ei bine, președintele CJ Bi­hor șochează, la doar câteva săptămâni după ce a preluat mandatul. Liderul PNL a anun­țat, marți, că în urma unei analize „canti­ta­tive” a muncii personalului CJ Bihor, de la 1 de­cembrie 2020, va concedia nici mai mult, nici mai puțin, decât jumătate din angajații ins­tituției! Vor fi dați afară 86 de angajați, vor mai rămâne 88, în condițiile în care, jus­tifică Bolojan, a constatat că „în aproape toa­te compartimentele, schema de personal era supraîncărcată” și că există „structuri întregi fără obiect de activitate”. Bolojan a dat drept exemplu o structură care avea ca sarcină gestionarea ariilor protejate, deși „de peste doi ani, gestionarea acestora o face o auto­ri­tate a statului, iar angajaţii structurii aveau, în realitate, alte însărcinări”. Ilie Bolojan a vor­bit și despre „direcţii care au fost scoase din aparatul propriu al CJ, pentru a li se pier­de urma”. Noul președinte a descoperit la CJ un fond de salarizare lunar de 270.000 de eu­ro, cu bonusuri de până la 50%, pentru par­ti­ci­parea la „proiecte europene cu mize mici”.
Noua structură de personal pe care o pro­pune Bolojan reduce cabinetul preşedintelui CJ de la 6 posturi la doar 3, iar cele ale vice­pre­şedinţilor de la câte 2 posturi la câte unul sin­gur. „Cu toate supărările, se va dovedi că, în perioada următoare, Consiliul Judeţean va func­ţiona mai bine, cu jumătate din per­sonal”, sună pariul lui Ilie Bolojan. Șeful CJ Bi­hor a dublat miza propriei ambiții de a ri­dica județul la nivelul exigent impus de Ora­dea ultimilor ani: vrea să o facă demonstrând că lucrurile pot fi mișcate din loc cu jumătate din structura moștenită de la alții și cu un bu­get mult mai mic. Se vorbește de ani de zile des­pre ineficiența sectorului public de la noi și despre structuri întregi umplute cu pile și re­lații. Dacă reușește să facă treabă cu jumă­tate din personal, și va reuși, fără îndoială!, Ilie Bolojan va da o mare lovitură sistemului. În­trebarea e: va avea cineva curajul să pro­pu­nă schimbarea aceasta la nivelul întregului aparat bugetar? Și nu e vorba despre a arunca oameni abuziv în stradă, de azi pe mâine, ci de a pune competența și profesionalismul înaintea sistemului de pile și relații. În orice caz, Bolojan a aruncat mănușa…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian