Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SOS – Cazuri de extremă urgență

„Vin ploile toamnei. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Cândești are nevoie urgentă de acoperiș”

Era o zi frumoasă de noiembrie, când am primit un telefon de la Centrul Eparhial care avea să-mi creioneze definitiv și ireversibil existența. Nu că ar fi fost ceva ce nu mi-aș fi dorit sau ceva la care nu m-aș fi așteptat, doar că totul venea și mă surprindea asemeni unei ploi de vară. Acest telefon avea menirea de a mă înștiința că urma să mi se în­cre­dințeze, ca preot, Parohia Cân­dești. Despre Cândești de Muscel știam doar că odinioară a dat un patriarh al României, pe Iustin Moi­sescu.

Satul Cândești face parte din comuna Albeștii de Muscel, fiind si­tuat la o distanță de 11 km N-V de orașul Câmpulung Muscel. Se apro­ximează că ar data din anii 1814-1820, când în sat nu erau mai mult de 20 de case. Astăzi avem apro­xi­mativ 120 de familii în sat, oameni harnici și iubitori de Hristos.

Cel mai important edi­ficiu din sat îl reprezintă bi­serica construită de săteni în anul 1898. Este constru­ită din piatră de râu și cărămidă, și înconjurată de un cimitir în care se găsesc cruci nespus de frumoase, adevărate capodopere, lu­crate din renumita piatră de Albești.

În anul 1935, biserica a fost reparată, iar în 1944, șița de pe acoperiș a fost înlocuită cu tablă, care-i dă un aspect de rudă săracă a cimitirului. În interior, pictura inițială a fost executată de către pictorii Petre și Iancu Cazan din Câmpulung Mus­cel, iar în anul 1980, a fost repictată pe chel­tuiala patriarhului Iustin Moisescu, fiul satului. Pictura se regăsește și pe exteriorul bisericii, în cele două­sprezece medalioane care alcătuiesc un brâu, dar și pe frontispiciul bisericii, unde este pic­tată icoa­na de hram: „Nașterea Maicii Dom­nului”.

Astăzi, biserica este frecventată de locuitorii din Cândești, a căror credință este de neclintit. Harnici și devotați, au răspuns totdeauna nevoilor bisericii. Însă, în momentul de față, nevoile bi­sericii depășesc posibilitățile membrilor acestei co­­munități. Satul este îmbătrânit, pe alocuri pă­ră­sit, iar cei activi fac față cu greu nevoilor cotidiene.

Din 2018, de când sunt preot în această pito­rească oază de liniște, împreună cu locuitorii ei, am reușit să rezolvăm o mică parte a problemelor care se impuneau soluționate urgent. Astfel, am realizat un dren de jur-împrejurul bisericii, pentru a scoate umezeala din ziduri, am pus jgheaburi și burlane, am asfaltat curtea, am construit și am dat în folosință o centrală termică, am înlocuit jumă­tate din mobilierul bisericesc (cealaltă parte fiind în lucru), am înlocuit ferestrele (ușile sunt în lu­cru), am înlocuit și am completat patrimoniul căr­ților de cult și al obiectelor bisericești (Sfinte Vase, Acoperăminte bisericești, Sf. Epitaf, Cristelniță, Cădelniță, Suport cădelniță, Crucea Răstignirii, Cruci binecuvântate, Sfeșnice), am construit un lumânărar din cărămidă, am înfrumusețat curtea bisericii, plantând brazi, gard viu, trandafiri.

Însă cea mai mare problemă a bisericii noastre rămâne schimbarea acoperișului, care este într-o stare avansată de degradare, structura lemnoasă fiind putredă și coaptă pe alocuri. Trebuie înlocuită tabla și refăcută turla. De ase­me­nea, trebuie executată și o nouă centură, pentru a prelua greutatea noului acoperiș și pentru a conferi un grad de rezistență în plus zidu­rilor care au fisuri.

Această situație ne depășește. Aco­perișul trebuie schimbat cât mai repede (din 2018 și până în prezent, a fost reparat de patru ori, și tot plouă prin el). Totul trebuie făcut rapid, pentru a nu lăsa ploile toamnei să pătrundă în interior, spre a nu deteriora pictura și mobi­lierul. Pentru a efectua această lu­crare în mod urgent, se impune ca atunci când vom demara lucrările, să avem întreg necesarul de materiale. Deoarece cos­turile lor și al execuției se ridică mult peste încasările și posibilitățile noastre, ne punem toată speranța că printre cititorii revistei „For­mula AS” vom găsi oa­meni care să ne ajute, așa cum au făcut cu atâtea alte biserici, pe care le-au rea­dus la viață. Fapte ale­se, ce vor fi răsplătite de Dum­nezeu. Eu vă mulțu­mesc de pe acum, asigurându-vă că orice material sau ori­ce ajutor bănesc reprezintă pentru noi o bine­cuvântare.

Dumnezeu să vă aibă în pază!

Preot prof. POSTU ANDREI, Parohia Cândești – comuna Albeștii de Muscel, sat Cândești, jud. Argeș, cod 117028

Contul bisericii este deschis la Banca Coo­peratistă Piatra Craiului Câmpulung, sediul cen­tral, titular Parohia Cândești, Cont în lei RO86CRCOX030300000004677

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian