
– Mulți oameni privesc cu îngrijorare și cu tristețe la lunile care ne stau înainte. Vine Crăciunul, dar numărul noilor cazuri de infectare cu coronavirus crește rapid, iar măsurile de protecție ne țin departe de rudele și prietenii cu care ne plăcea să ne împărțim sărbătorile. La vorbe, la un foc de lemne, la un pahar de vin. Și nu doar pandemia în sine ne împovărează. Corona ne amenință și pâinea de toate zilele. Ea este însoțită de noi datorii, de muncă pe termen scurt, de falimente corporative și personale –
Un puhoi de amenințări și de semnale de stres care ajung, dintr-odată, să ne paralizeze. Cum reacționăm? Fugim sau luptăm? Ne izolăm în singurătate sau îi aruncăm pandemiei mănușa? Răspunsul nu e ușor, dar trebuie dat rapid. Avem nevoie de soluții eficiente, pentru a trece prin toamnă și iarnă, întăriți sufletește. Vestea bună este că ele există deja. Nu trebuie decât să le cunoaștem și să le aplicăm. Presa internațională abundă în discuții legate de felul în care putem stăvili urmările sufletești ale pandemiei. Iar una dintre aceste strategii se numește reziliență, capacitatea de a ne recâștiga echilibrul mental și sufletesc, în condiții de stres emoțional. Din nefericire, reziliența nici nu pică din cer și nici nu e livrată la domiciliu de vreun serviciu online. Ea trebuie învățată și exersată. Oamenii rezilienți pot reacționa în mod flexibil la factorii de stres. Ei sunt în măsură să aplice diverse strategii, pentru a se liniști. E ca și când psihicul lor s-ar sluji de o cutie de instrumente la care să poată apela… Iată câteva dintre ele, care vă pot fi de mare folos.
Apropiere și distanță
Concret, asta înseamnă că eu trebuie, pe de-o parte, să mă întreb cum îmi merge în clipa prezentă, ce simt cu exactitate acum și, pe de altă parte, trebuie să iau distanță față de gândurile apăsătoare.
Ce putem face?
* Microaventuri

Pot să încerc să-mi conștientizez mai bine emoțiile și apoi să le reevaluez. Ce simt? O stare de disconfort? Ce este acest disconfort? Teamă? Față de ce anume? Doar există și lucruri bune în aceste săptămâni. Responsabilitatea pe care o dovedesc oamenii purtând măști și care-ți dă un sentiment de solidaritate. Poate că prietenii și familia se apropie mai mult. Poate că apar și noi perspective în carieră, munca de acasă, de pildă. Ce urmări au asupra vieții mele aceste gânduri pozitive?
Niciun epidemiolog sau ministru al sănătății nu ne poate împiedica gândurile să o apuce pe făgașuri noi. Confruntarea cu noi înșine este adeseori solicitantă. Mai ales când mintea pare blocată de temeri. În cazul acela, psihologii americani recomandă microaventuri. Cu care să spargem rutina obiceiurilor vechi. De pildă să mâncăm ceva ce n-am mai gustat niciodată. Să facem cumpărături într-un supermarket care ne e străin. Să mergem prin oraș fără țintă, ținând în mână un zar. La fiecare intersecție, dăm cu zarul pentru a decide dacă o luăm la stânga sau la dreapta. Nesiguranța nu trebuie să ni se pară amenințătoare.
* Meditația
De folos este de asemenea o mai puternică ancorare în aici și acum. De pildă, prin meditație. E dovedit că exercițiile pentru creșterea atenției sau a concentrării, care sunt practicate de secole în multe culturi, ne pot ajuta să ne domolim frica de viitorul incert și să nu mai dăm atâta greutate scenariilor catastrofice. Studiile au demonstrat că practicarea meditației în mod regulat poate determina, într-adevăr, apariția unor modificări în creier. Per ansamblu, se ajunge la o mai bună conștientizare de sine și la o mai bună reglare a atenției. Astfel, activitatea centrului fricii se atenuează. Pentru început, pot să nu pun mâna pe telefon îndată ce m-am trezit. Pot ca, după ce m-am trezit, să respir de cinci ori adânc. Și, mai târziu, să-mi încep ziua cu cinci minute de meditație. Șed în tăcere, cu ochii închiși, și mă concentrez asupra respirației mele. Las toate gândurile care dau năvală să plece mai departe, în pace. Gândurile vin și pleacă. Eu mă întorc mereu cu atenția la respirație. Aerul care intră e de argint. Cel care iese e smoală neagră. Încet-încet, gândurile vor trece, pur și simplu, pe lângă noi. Astfel se creează o distanță față de temerile distructive.
* Cu pietricele în buzunar
Pot să mă educ astfel încât să devin mai conștient de lucrurile bune, frumoase, care există, totuși, și în pandemie. Adun câteva pietricele și le așez dimineața în buzunarul stâng al hainei sau pantalonului. Când observ momente de fericire, curiozitate, entuziasm, speranță, mut câte o pietricică din buzunarul stâng în buzunarul drept. Seara, contemplu timp de câteva minute pietricelele care s-au adunat acolo. Ce a fost bine? Și de ce? Și prin acest mic exercițiu trecem de la îngrijorarea pasivă la acțiune.
Și asta ne face bine.
Activi sau pasivi?

„De fiecare dată când oamenii au făcut ceva în mod activ pentru ei înșiși, le-a mers mai bine”, spun oamenii de știință. Ar putea fi vorba, pur și simplu, de o plimbare sau de o întâlnire cu prietenii. Merită să ne elaborăm o rută individuală, care să ne ajute să trecem lunile următoare prin pandemie. În cadrul acestui proces este important să ne susținem reciproc. Întreținerea contactelor sociale și o perspectivă pozitivă asupra crizei sunt strategii utile pentru depășirea fricii și a grijilor.
Fără excese
Reprimarea angoaselor nu conduce, în schimb, la vreo îmbunătățire a stării de bine. „Orgiile Netflix”, excesul de cumpărături online sau abuzul de alcool, adică toate aceste mici strategii la care mulți dintre noi au apelat instinctiv în timpul corona-crizei, sunt cel mai adesea un ajutor numai pe termen scurt. Desigur că și o pură distragere a atenției poate din când în când să facă minuni în a ne despovăra. Pe termen lung, ea nu ne schimbă perspectiva asupra lumii în privința îndoielilor și grijilor noastre. În schimb, ea conduce la reprimarea adevăratelor noastre sentimente. Iar asta ar fi opusul acceptării.
Rugăciunea salvatoare
Să exersăm acceptarea. Exact în spiritul unei rugăciuni recomandate de teologul american Reinhold Niebuhr: „Dă-mi, Doamne, seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba și înțelepciunea de a face diferența între ele”.
Somn bun, mâncare sănătoasă și umor
Pentru început, pot să am grijă să am parte de un somn bun. Și de o alimentație bună. Pot face ceva care să mă entuziasmeze și să mă stimuleze. Care ar putea fi acest lucru? De pildă, să ascult cu toată atenția muzică timp de o oră, sau să caut programe TV cu comedii. Umorul e salvator. Numeroase studii din întreaga lume arată cât de sănătos este să râdem cât mai des, din toată inima, în perioade de criză. Pentru că râsul reduce hormonii de stres și-i crește pe aceia ai bucuriei. Râsul împreună ne leagă, creează apropierea şi, în același timp, distanța față de amenințări.
Mișcare
Ne putem plimba zilnic cu bicicleta. Sau pe jos. Ne putem apuca de Yoga sau de Qigong. Ne punem în mișcare. Efectele benefice ale mișcării asupra stării de spirit sunt dovedite de studii. Dar indiferent ce soluții de reziliență alegem, important este să avem o atitudine activă față de pandemie, să îi stăpânim noi spaimele pe care le răspândește și să nu ne lăsăm stăpâniți de ele.