Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Da sau nu? Adevărul despre răceală

– Un duș rece, gargară, o „partidă” de transpirat în cadă: aproape fiecare are o rețetă secretă pentru răceală. Dar cât de eficiente sunt ele cu adevărat? –

Inhalația

– Sufragiu aproape unanim –

Foto: Shutterstock – 4

Sigur că există dispozitive speciale pentru in­ha­lație, dar ea funcționează și așa: turnați apă fier­binte într-un bol, adăugați o picătură, două, de ulei esen­țial (de pildă, ulei de cimbru diluat cu lapte sau ceai) și inhalați apoi timp de cinci până la zece minute abu­rul care se ridică, ținând un prosop pe cap. Procedeul stimulează mucoasele, fa­vorizează circulația sân­gelui și dizolvă parțial mucusul blocat. Inhalația este recoman­dată în special în cazul nasului înfundat și al sinuzitei. În cazul unei bron­șite persistente, ea nu este însă indicată. În ase­menea situații, este preferabil un nebulizator rece, pe care îl puteți cumpăra sau împrumuta. Mi­cro­particulele de apă pătrund mai adânc în căile repiratorii și facilitează expectorația. O alternativă, pentru situațiile în care suntem de pildă pe drum sau în timpul nopții, o constituie ungu­en­tele pen­tru răceală, potrivite pen­tru masarea spatelui sau pieptului. Ele conțin uleiuri esen­țiale care sunt ab­sorbite prin piele sau inhalate și care pot acționa îm­potriva bacteriilor și viruși­lor, putând deconges­tiona parțial și căile respira­torii. Asta face bine, dar nu poate înlocui o inha­lație, întrucât nu umezește mucoasele.

Compresele cu ceapă

– Pot ajuta la durerile de urechi –

Ce anume își face efectul aici nu poate fi determinat cu exactitate. Este po­sibil să fie vorba de uleiurile aro­mate de tipul celor pe care le con­ține și muștarul, cu pro­prie­tățile antiin­flama­toare spe­­cifice cepei. Iar căl­dura e și ea de fo­los. Pentru a face o com­presă, tocăm mă­runt una sau două cepe, le în­căl­zim la tem­pe­ratura cor­pului și le punem într-o pânză. Compresa trebuie apoi presată, până când se scurge din ea un pic de zeamă, iar apoi se pune pe ureche timp de circa o oră. Ideal e să ne întindem cu urechea dureroasă în jos, even­tual ținând de­desubt și o sticlă de apă în­călzită la o tem­peratură plăcută. Dacă un copil are asemenea probleme, e posibil ca ele să fie cau­zate de o otită sau o răceală. Ambele impun și alte metode de tratament, pre­cum picăturile nazale de­congestionante. Trebuie să avem în­totdeauna în vedere starea generală de sănătate a copilului și să cerem din timp sfatul medi­cului curant.

Dușul rece

– Îmbunătățește mai degrabă starea de spirit decât imunitatea –

Studiile arată că oamenii care înoată afară și iarna au mai puține infecții (o informație de natură să-i li­niș­tescă pe toți cei cărora nu le place fri­gul este că efecte similare pot avea și şe­dinţele regulate la saună). Utilitatea unui duș rece este ceva mai puțin cla­­ră. Un studiu olandez derulat pe parcur­sul mai multor săptă­mâni a arătat că oamenii au avut la fel de multe infecții, indi­ferent de tem­pe­ratura apei folosite la dușul de di­mineață. Cei ca­re au optat pentru dușuri reci s-au simțit însă semni­fica­tiv mai în for­mă.

Echinacea și alte asemenea

– Ajută, dar nu pe toți –

Echinacea se numără printre așa-numiții adap­togeni și ar trebui să ajute sistemul imuni­tar să facă mai bine față infecțiilor. Dar planta nu are la toți oamenii efecte similare. În plus, există tot felul de preparate. Studiile au ajuns din acest motiv la con­cluzia că beneficiul ad­mi­nistrării lor nu poate fi evaluat. Posibilitatea ca cineva să aibă de câștigat de pe urma su­plimentelor pe bază de echinacea nu este clară, spun medicii. În plus, e recomandabil ca cine do­rește să ia aceste remedii să-și consulte me­dicul. Important de știut mai e faptul că echi­na­cea și alte plante imunomodulatoare se pre­tează unui tratament care durează luni întregi. Iar orga­nismul se poate obiș­nui, treptat, cu orice remediu pe bază de plante.

Gargara

– Cel mai bine, cu un ceai fierbinte -

În cazul gargarei cu sare, care este adesea recomandată, părerea spe­cialiștilor este clară: ea poate irita mucoasele. Mai bine ar fi ca, dacă avem o durere în gât, să folosim ceai cald de cimbru, salvie, lemn-dulce sau nalbă (care conțin mucilagii), ceaiuri clasice, când vine vorba de răceală. Important este ca ceaiul să stea suficient timp la infuzat, și anume, zece până la 15 minute. Și când gargara, bomboanele de tuse și compresele puse în jurul gâtului nu ajută, ne putem sluji, în mod excepțional, și de pastilele de supt, care conțin calmante.

Baia împotriva răcelii

– Face bine, dar uneori poate fi mai mult decât putem duce –

Mai ales pentru femeile mai tinere, care au o circulație instabilă, și pe fondul unei răceli, o baie poate fi destul de obositoare. Cine nu a avut până acum vreo problemă în cadă poate desigur să continue să facă baie.

În apa de baie se recomandă să adăugăm câ­te­va picături de ulei esențial natural, de calitate far­ma­ceutică, cu proprietăți antivirale și antibac­te­rie­ne, de pildă ulei de cim­bru sau de pin. Substanțele active sunt ab­sorbite direct prin piele atunci când ne îm­bă­iem și, în plus, există și un efect similar in­ha­lației. Din cauza posibilelor aler­gii și a anumitor re­flexe respiratorii, trebuie să avem grijă când folosim uleiurile esenția­le, numai dacă este cazul, și sub for­mă foar­te diluată, când e vorba de copii mici. A­dul­ții întâmpină mai rar probleme. Uleiurile n-ar trebui să ajungă totuși pe piele nediluate. Im­por­tant de știut e că uleiul tre­buie emulsionat cu lapte sau smântână, întrucât altfel nu se va ames­teca așa cum trebuie cu apa și se va evapora rapid. Sau puteți folosi produse pentru baie gata prepa­rate.

O alternativă la băile complete sunt băile de pi­cioare. Pentru o așa-numită baie de picioare as­cen­dentă, așezați-vă în baie pe un scăunel și dați drumul la apă călduță. Când pulpele sunt pe jumătate acoperite cu apă, adău­găm treptat apă mai caldă, până când tem­pera­tura este percepută ca fier­binte. După câteva minute, fa­cem duș la pi­cioa­re cu apă re­ce, le în­velim într-un pro­sop și ne odih­nim vreme de 20 de minute, stând întinși.

Lapte cu miere

– Un adevărat „clasic”, dar nu întotdeauna eficient –

El îi ajută probabil pe copii să adoar­mă, pentru că ritualul cănii cu lapte și miere are un efect liniștitor, și sto­macul este ocupat. Dar specialiștii sus­țin că atunci când doare gâtul, el nu este re­comandabil. Proteine­le din lapte pot spori mucusul din gât. Mierea, în schimb, poate ajuta, pentru că ea con­ține substanțe care reduc inflamațiile și distrug germenii. Dar ea își pierde o parte din puterea enzimatică, dacă e pusă într-o băutură fierbinte.

Terapeuții ne recomandă mai degrabă să bem ceai, atunci când ne doare gâtul. Atunci putem alege dintre plante medicinale cu uleiuri esen­țiale care au efect antibacterian – cum ar fi cimbrul, salvia, ghimbirul și mușețelul – suplimentate cu ceva care conține mucilagiu și este antiinflamator, ca nalba sau lemnul-dulce. O alternativă ar fi ceaiurile împo­triva răcelii, de la farmacie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian