Eroul de la Napoli
Sunt scene ca dintr-un film de acțiune. O mașină gonește pe șosea, urmărită de o hoardă de motoare huruitoare. Automobilul mic și neînsemnat îl aduce pe cel mai scump fotbalist de pe mapamond în inima celui mai sărac oraș din Europa – pe stadionul San Paolo din Napoli. Acolo, 85.000 de fani îl sărbătoresc pe fotbalistul originar din cartierele mizere ale Buenos Aires-ului, care, încă de la vârsta copilăriei, distra tribune întregi de spectatori cu „acrobațiile” sale cu mingea, hrănindu-i, cu talentul lui ieșit din comun, pe cei 10 membri ai familiei sale.
Era 5 iulie 1984 când Diego Armando Maradona sosea la Napoli, orașul de la poalele Vezuviului. Zi mare, care marchează începutul unui parcurs sportiv triumfal, de-a lungul căruia cel mai bun jucător din istoria fotbalului urma să câștige tot ce putea fi câștigat – campionatul Italiei, cupa UEFA, campionatul mondial. Dar, mai ales, să cucerească inimile oamenilor din sudul Italiei, care pur și simplu îl idolatrizau. Dar apariția lui Maradona pe stadion coincide cu începutul unei prăbușiri traumatizante, cauzate de succes și de glorie. O dramă pe care au trăit-o și alte vedete, din lumea muzicii: Elvis Presley și Michael Jackson. În fotbal, căderea dramatică a lui Maradona este, însă, unică până în prezent.
Filmul vieții
Tragedia lui Maradona, tipică pentru mecanismele celebrității din societatea modernă, a fost prezentată într-un documentar cinematografic impresionant: „Diego Maradona”. Autorul său, regizorul britanic Asif Kapadia (în 2016 a câștigat un premiu Oscar pentru filmul său despre cântăreața Amy Winehouse), a putut să „recurgă” la o adevărată comoară: 500 de ore de înregistrări din arhiva personală a lui Maradona, încredințată managerului său, în anii ‘80. Cu o durată de aproape două ore, filmul și-a serbat premiera mondială în luna mai, la Festivalul Filmului de la Cannes. Dar, deși Maradona fusese anunțat ca invitat special, el nu a apărut pe scenă. Ca de nenumărate alte ori, și-a văzut de drumul lui, de neînțeles. Dar și fără el, filmul a avut un succes uriaș. Urmând firul biografic al vieții marelui fotbalist, pelicula e construită asemenea unui edificiu, cărămidă lângă cărămidă, până la finalizarea lui. Au cuvântul membrii familiei, prieteni, fani. Chiar și Maradona însuși se aude vorbind din off, cu o intonație obosită. Informațiile sunt date de un bărbat aparent bătrân, deși atunci, în octombrie, împlinise doar 59 de ani. Știa, probabil, că va mai avea puțin de trăit.
La Napoli – „Salvatore”
În vara anului 1984, la venirea în Napoli, tocmai trecuse de prima fază a decăderii carierei sale. Fugise de la Barcelona, unde după o dispută cu conducerea clubului, hotărâse să vină în Italia, fără să aibă habar în ce se băgase.
În ciuda prezenței sale fizice de pe teren, Maradona rămăsese același băiat ușor de ademenit, din cartierele sărace ale Buenos Aires-ului, incomplet pregătit să facă față unei adorații a publicului de-a dreptul supraomenești și, mai ales, mafiei siciliene.
La Napoli, Maradona devine – la doar 23 de ani – salvatorul, urât și disprețuit, însă, în nordul Italiei. „Eram considerați africanii Italiei”, spune fotbalistul în film. „Când jucam la Milano, vedeam mereu plăcuţe pe care scria «Spălați-vă!» sau «Mafioților!». Dar eu cunoșteam rasismul și discriminarea încă din Argentina, unde eram considerat «Negro», deoarece proveneam din cartierele sărace din Buenos Aires”. Dar Maradona scrie istorie la Napoli.
Triumful mexican
La Campionatul Mondial din Mexic (1986), Maradona atinge punctul culminant al talentului său, ducând spre titlu o echipă argentiniană mediocră. Mai ales în legendarul sfert de finală împotriva Angliei, unde și-a dovedit geniul. Cu patru ani înainte, ambele popoare luptaseră pentru insulele Falkland, meciul din Mexico fiind considerat o reluare a războiului, cu alte mijloace. În minutul 51, Maradona înscrie pentru Argentina – 1-0 – cu mâna. Mai târziu, la interviu, va spune că golul ar fi fost marcat „jumătate cu capul lui Maradona și jumătate cu mâna lui Dumnezeu”. Dar la doar 4 minute după „escrocherie”, Maradona sprintează rapid, depășind 6 jucători englezi, și șutează pentru 2-0. Golul este considerat cea mai frumoasă execuţie la un campionat mondial din toate timpurile.
În cârdășie cu „diavolul”
În Italia, Maradona reușește în anul următor o și mai mare minune: echipa sa, SSC Napoli, câștigă primul campionat din istoria clubului. Orașul este dezlănțuit, iar festivitățile durează trei luni. Maradona este idolatrizat ca un zeu. Tricourile cu nr. 10 sunt atârnate în casele fanilor deasupra patului, chiar lângă icoanele cu Iisus.
Dar „sfântul Maradona” intră în cârdășie cu diavolul. Este văzut tot mai des în compania boșilor mafiei italiene, care-l alimentează cu droguri și prostituate. „După meciurile de la sfârșit de săptămână, sărbătoream până miercuri, fără întrerupere”, spune Maradona, „după care rămâneam treaz până la meciul următor”. Claudia, soția fotbalistului, caută clinici de dezintoxicare, dar el nici nu vrea s-audă. Face injecții pentru calmarea durerilor de spate și de șold și ajută Napoli să cucerească un al doilea titlu în serie A. Un succes de scurtă durată, urmat de o prăbușire nemiloasă, în 1990, la Campionatul Mondial din Italia. În semifinale, Argentina, țara de obârșie a lui Maradona, întâlnește echipa Italiei. Meciul are loc tocmai la Napoli, o greșeală fatală a organizatorilor. Maradona le cere napolitanilor să susțină echipa argentiniană, având în vedere câte făcuse el pentru acel oraș. O veritabilă nebunie! Argentina câștigă la loviturile de la 11 m și publicul de pe stadion începe să-l fluiere pe Maradona. În timpul imnului argentinian, stadionul huiduie fără întrerupere. Și când camerele de filmat „prind” în prim-plan fața lui Maradona, pe buzele lui se poate citi cum înjură, de câteva ori la rând, publicul – „Hijos de puta!”, adică „Copii de târfă!”. După turneu, Maradona devine cel mai antipatizat bărbat din Italia. Într-o fotografie care-l arată la sărbătorirea Crăciunului, în 1990, se vede un bărbat singur, privind, lipsit de speranță, în gol. Maradona e distrus. Ca „persona non grata”, fotbalistul pierde în Italia protecția autorităților și politicienilor. Devin publice înregistrări ale poliției, care-l acuză de prostituție și comerț cu droguri și-l condamnă la 14 luni de închisoare cu suspendare și amendă. După următorul meci este supus testului de doping și nimeni nu este surprins de urmele de cocaină descoperite. Maradona e suspendat un an din viața sportivă, și în ziua următoare părăsește Napoli. Este, practic, sfârșitul carierei sale sportive. Se întoarce acasă, în Argentina, urmează cure de dezintoxicare, are atacuri de cord, probleme cu greutatea. Veștile despre el sunt contradictorii: uneori Maradona e optimist, mai apare în interviuri, alteori pare un om terminat. Un joc dramatic, care s-a sfârșit pe 25 noiembrie, anul acesta, în urma unei operații pe creier. Un joc care a început cu mult înainte, când cel mai mare jucător de fotbal al lumii n-a știut să „dribleze”. Celebritatea, succesul l-au amețit. O povară prea mare pentru un copil sărac, dintr-o mahala argentiniană.
https://www.formula-as.ro/2020/12/14/diego-armando-maradona-biografie/