Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Caut un remediu naturist pentru hipercoagularea sângelui” (Răspuns pentru VIORICA B., F. AS nr. 1097)

Foto: Shutterstock

În toate bolile grave ale sângelui și în tulburări ale irigației, de mare folos este ceaiul de urzici (cu­lese la sfârșitul lunii mai, înainte de înflorire). O linguriță cu vârf de plantă (proaspătă ori uscată) se opărește scurt într-o cană cu apă. Se beau circa 2 l de ceai zilnic. Este deosebit de benefic să faceți băi la picioare cu infuzie caldă de urzici, în fiecare seară, timp de 20 de minute. Aceeași infuzie o puteți folosi 2-3 seri la rând, dacă o păstrați la rece și o reîncălziți. Picioarele nu se șterg; se intră în pat cu ele înfășurate într-un prosop.

* Un excelent mijloc de subțiere a sângelui este consu­mul zilnic de rădăcini de păpădie crude (puse în supă, iaurt, mestecate ca atare sau sub formă de ceai – uscate, fierte timp de 10 minute, se consumă 2-4 căni pe zi).

* Rezultate foarte bune în bolile circulatorii (și cardiace) se obțin cu ajutorul maceratului la rece din frunze de vâsc. Trei lingurițe cu vârf de plantă se pun seara în 750 ml apă rece, dimineața se încăl­zește ușor și se strecoară. Prima cană de ceai se bea caldă, dimineața, înghițitură cu înghițitură. Restul se consumă pe parcursul zilei (maceratul se păs­trează în termos sau se încălzește de fiecare dată pe bain-marie). Această cură durează trei săptă­mâni. În ur­mătoarele două săptămâni se beau două căni pe zi, iar în ultima săptămână numai o cană pe zi, putându-se continua tratamentul cu o cană în fie­care dimi­neață, vreme de un an.

* Efecte terapeutice asemănă­toare vâscului are și traista-ciobanului. Se face o infuzie din o lingu­riță de plantă dată într-un clocot scurt și aco­perită 1-2 minute. Se consumă numai două căni pe zi și numai până la normalizarea circulației sângelui, apoi tratamentul se întrerupe. Important este să evitați îmbrăcămintea strâmtă, statul picior peste picior, iar la culcare, piciorul să fie așezat mai sus decât nivelul corpului.

EUGENIA M. – București

„Fetița mea, bolnavă de hipotiroidie, are acidul uric foarte mare” (Răspuns pentru AURA T. – Constanța, F. AS nr. 1107)

În cazul fetiței dvs., este indicat un regim de dezin­to­xi­care a organismului (esențial, după terapia cu medi­ca­mente hormonale de sinteză), precum și un tra­tament cu efect reglator asupra activității endocrine. Iată princi­pa­lele indicații de tratament.

* Alimentația: Se va ține un regim strict lacto-vege­ta­rian, cu alimente puțin bogate în proteine și cu multe cru­dități. Alimente-medicament sunt: țelina (suc de rădă­cină și frunze), morcovul (suc de rădăcină), varza (crudă, sub formă de salată), nucile, alunele, uleiul presat la rece de floarea-soarelui și de măsline, cerealele integrale (grâu, orez, mei, ovăz, hrișcă), fructele proaspete (mai ales cireșele, zmeura, merele, strugurii, lămâia, grep­frui­tul). Alimente care se con­sumă cu prudență: ouă (cele de țară, numai gălbenușul, 1 ou la 3-5 zile), lin­tea, soia și năutul (sunt recomandate de 1-2 ori pe săp­tă­mână, fiind o sursă de proteine cu grad redus de toxi­ci­tate). Alimente strict interzise: carnea și preparatele din carne (proteina animală în orice formă va accentua această afecțiune), orice aliment cu aditivi alimen­tari (mai ales amelioratori de gust, aromă, afânători, colo­ranți chimici), margarina, zahărul și produsele cu zahăr (vor fi înlocuite cu miere), cașcavalul și brânzeturile fermentate.

* Plante dezintoxicante: iarbă de trei-frați-pătați (Viola tricolor), rădăcină de brusture (Arc­tium lappa), floare de soc (Sambucus nigra) – din aceste trei plante mărunțite, nu foarte fin, se face un ceai astfel: într-o jumătate de litru de apă se pun la înmuiat câte o lingură din fiecare plantă și se lasă de sea­ra până dimineața, când se filtrează. Du­pă filtrare, plan­ta rămasă se opă­rește cu încă jumătate de litru de apă, după care se lasă la răcit și se strecoară. La sfârșit, se com­­bină cele două extracte, iar preparatul rezultat se va con­suma pe stomacul gol, pe par­cursul unei zile.

* Plante regla­toa­re hormo­nale: se macină cu râșnița elec­trică de cafea sau în piuă inflo­rescențe uscate de morcov (Dau­cus ca­rota var. sativa), de mărar (Anethum graveolens), iar­bă de salvie (Salvia offici­nalis) și de traista-ciobanului (Cap­sella bursae pastoris). Se combină apoi în proporții egale, iar din amestecul rezultat se administrează o lin­gu­riță cu vârf de patru ori pe zi, pe sto­macul gol. Planta se ține sub limbă timp de 15 mi­nute, după care se înghite cu puțină apă. – Macerat glicerinat din muguri de zmeur (Ru­bus idaeus) – se iau 50 de picături de trei ori pe zi în ju­mă­ta­te de pa­har de apă. Acest preparat, produs de „Plantextrakt” Cluj, îl găsiți în farmacii și la plafaruri.

Alte precizări: tratamentul durează minimum trei luni, iar după dispariția tuturor simptomelor se menține o dietă echilibrată, preponderent lacto-vegetariană, pe o perioadă de minimum șapte ani.

ILIE T. – Brașov

„Știe cineva un remediu pentru urticaria cronică?” (Răspuns pentru FLOAREA G. – Tecuci, jud. Galați, F. AS nr. 1349)

Umeziți locurile care prezintă mâncărimi, cu oțet de mere, de cât mai multe ori pe zi. O dată pe zi, preferabil seara, ungeți locul afectat cu ulei de ricin. Cum­părați Farebil de la Plafar (un produs naturist pentru ficat, pe care-l ad­ministrați conform indica­țiilor din prospect). Curaj și succes!

MARIA – București

„Cum se vindecă şalazionul pleoapei inferioare?” (Răspuns pentru CONSTANTIN – Cugir, jud. Alba, F. AS nr. 1409)

1. Folosiți cu încredere ceaiul de sulfină (infuzie). Cu un tampon de vată îmbibat în ceai se șterge pleoa­pa ochiului afectat de două ori pe zi. După fiecare operațiune, se pune în ochiul respectiv câte o picătură de ceai. Tratamentul du­rează trei săptă­mâni. Știu această rețetă de la o colegă al cărei fiu a avut șala­zion, l-a tratat cu ceai de sulfină și a evitat astfel operația.

MARIANA – Craiova

2. Vă propun un tratament na­turist simplu și eficient, care face parte din medicina tradițională chineză. Acest tra­ta­ment constă, în principiu, în înțeparea superficială a vârfului ure­chii, pentru a provoca o ușoară sân­gerare. Iată cum se procedează: pacientul se așază comod pe un scaun. Vârful urechii de pe partea afec­tată se ma­sează ușor cu degetele, spre a spori aportul de sânge în acel loc. Se dezinfectează apoi vârful ure­chii cu un tampon de vată înmuiat în spirt medi­cinal, după care se înțeapă cu un ac de serin­gă, la o profunzime de circa 1 milimetru (se va evita înțe­parea mai profundă, pentru a nu leza cartilajul urechii). Regiunea din jurul înțepăturii se apasă blând cu degetele, pentru a stimula scurgerea câtor­va picături de sânge (apăsarea continuă până când sângele se oprește de la sine sau până când sângele scurs devine deschis la culoare). Sângele scurs se șter­ge ușor cu un tampon de vată înmuiat în spirt me­di­cinal. În cursul acestui proce­deu, pa­cien­tul este solicitat să clipească des cu ochiul afec­tat. La sfârșit, zona de trata­ment este dezinfectată din nou cu spirt me­dicinal. Pa­cien­tul nu-și va atinge le­ziu­nea produsă, spre a evita infec­tarea. Tratamentul se aplică o dată la două zile. De obicei, 1-3 tratamente (rare­ori mai mult) sunt suficiente spre a se obține vin­decarea com­pletă. Cred că este inutil să adaug că terapeutul tre­buie să aibă mâinile foarte curate, bine spălate cu apă și săpun și dezinfectate cu spirt. În cursul tratamentelor, pacientul va evita consumul de alimente pi­cante și va menține o bună igienă a ochilor. Tratamentul descris este eficient nu numai pentru șalazion (chist tarsal), ci și pentru alte afecțiuni ale ochi­lor, cum sunt urciorul (atât cel în stadiul presupurativ, cât și cel în stadiul supu­rativ), con­junctivitele de orice fel și în alte boli infecțioase și inflamatorii acute ale ochilor. Acest tratament reduce inflamația, îmbună­tă­țește circulația sângelui la globul ocular și la țesu­tu­rile perioculare, norma­lizea­ză numărul de celule albe din sânge, stimulând ca­pacitatea proprie de luptă a sistemului imunitar din organism și ducând la o vin­decare rapidă. Este un tra­tament foarte simplu, fără riscuri și care nu pro­voa­că durere, fiind, așadar, ușor acceptat de către pa­cient. Nu este nevoie ca tera­peutul să fie neapărat spe­cialist în acupunctură. Nu este nevoie să se folo­sească pen­tru înțepare ace spe­ciale. Se folosesc doar ace obiș­nui­te de seringă, sterile (se procură din far­macii). Eu am experimentat metoda pe mine însumi și pe membrii familiei, obținând rezul­tate excelente.

BOGDAN I.

„Am o piatră la rinichi pe care nu reușesc să o elimin” (Răspuns pentru CLAUDIU D., F. AS nr. 1412)

Nu ați precizat natura calculilor pe care îi aveți. Dacă aveți oxalați de calciu, mâncați multe lămâi – câte 2-3/zi.

* Beți zilnic 2 l de ceai din următorul amestec de plante, în părți egale: coada-calului, coada-șori­celului, mătase de porumb, cozi de cireșe.

* Când aveți crize, nu mai consumați lichide, luați calmante obișnuite (Lizadon, Algocalmin, Papa­ve­rină) și aplicați comprese calde în zona dureroasă. Dacă sănătatea vă permite, urcați și coborâți scările blocului sau plimbați-vă cât mai mult. Aceste leacuri le-am folosit și eu de multe ori, reușind să elimin calculii, fără mari probleme. Homeopații reco­mandă esența de urzică, pe care o găsiți la magazinele naturiste, împreună cu instruc­țiunile de folosire.

* Băile de șezut cu coada-calului sunt deosebit de bune. O cunoștință de-a mea mi-a spus că cel mai bun leac pentru dizolvarea calculilor este tu­rița-mare (se infu­zează un minut un amestec în părți egale din urmă­toa­rele plante: turiță-mare, osul-iepurelui, traista-cio­banului și frunze de mes­teacăn).

* Un alt leac este cel cu frunze de păr zemos, culese atunci când fructele sunt coapte. Ceaiul de frunze de păr este, de asemenea, foarte bun pentru dizolvarea și eliminarea calculilor. Multă sănătate!

PAUL – jud. Caraș-Severin

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian