Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ZONA ZOSTER

– Nu se vindecă dar se tratează. Două plante îi vin de hac: Roinița și Lemnul-dulce –

Foto: Shutterstock – 3

Zona Zoster este o boală infecțioasă declanșată de un virus identic cu cel ce produce varicela. Odată ce pătrunde în organism, virusul rămâne acolo toată viața. Pe măsură ce îmbătrânim sau în cazul unui sistem imunitar slăbit, virusurile încep să se înmulțească și să se manifeste nu sub formă de varicelă, ci cu simptome de Zona Zoster.

Virusul inactiv al varicelei se fixează pe ră­dăcina unui nerv vreme de ani de zile, apoi se reactivează și declan­șează Zona Zoster pe o regiune a pielii deservită de nervul respec­tiv. Reactivarea rezultă uneori din con­tactul cu un subiect – în ge­neral, un copil – atins de varicelă, dar poate fi provocată și de un eve­niment dramatic, cum ar fi de­cesul unui apropiat.

Primul simptom de Zona Zos­ter este o durere intensă, apa­rent fără cauză, care afec­tează o parte a corpului, cel mai frecvent, zona toracică. Peste câteva zile, pe lo­cul dureros apa­re o erupție. Ea dispare în două-trei săptă­mâni, dar lasă cicatrici în locul crustelor. Du­rerile pro­vocate de boală persistă câteva luni, uneori, ani întregi.

Atenție! Dacă Zona Zoster apare pe frunte, în apropiere de ochi, ea poate vătăma grav vederea. Consultați din timp medicul.

Tratamente cu plante

Pentru tratarea Zonei Zoster, natura ne oferă o multitudine de plante, care pot acționa singure, sau pot însoți tratamentul medical.

Odihna la pat – măcar câteva zile, este bine­ve­nită, la fel și ceaiurile sudorifice, de exemplu ceaiul de flori de soc.

Roinița (Melissa officinalis)

Roinița, în combinație cu alte preparate, poate fi preparată ca ceai, rachiu, dar și ca alifie.

Amestec de plante pentru ceai: roiniță uscată, mentă uscată, salvie uscată, rozmarin uscat, isop uscat, măghiran uscat (oregano), cimbru uscat.

Alegeți, în total, doar 4 plante, dar roinița trebuie să fie una dintre ele, pentru că are un efect deosebit împotriva bolilor herpetice.

Prepararea ceaiului

Se opărește 1 lingură cu vârf de plante ames­tecate cu 1 l de apă clocotită și se lasă să se infu­zeze, cu capac, 5-10 minute. Se strecoară ceaiul într-un termos și se bea pe tot parcursul zilei.

Alifie de roiniță

Se poate prepara foarte ușor în casă. Se lasă să se topească 500 g de seu într-o cratiță sufi­cient de mare, se adaugă 2 pumni de frunze proaspete de roiniță, tăiate foar­te mărunt, se stinge focul și se amestecă circa 10 minute cu o lingură de lemn. Se lasă apoi să se odihnească peste noapte, în aceeași cratiță, dar cu capacul puțin deschis (spri­jinit pe lingura de lemn). A doua zi, se încinge din nou ali­fia, se strecoară printr-un tifon curat și se toarnă fierbinte în borcănele sau cutii pentru cre­mă. După ce s-a răcit, se închid recipientele și se aplică etichete cu numele alifiei.

Alifia de roiniță e foarte prețioasă – poate fi folosită împotriva tuturor tipurilor de herpes.

Rachiu de roiniță

Ingrediente: 2 pumni de frunze proaspete de roiniță, tăiate mărunt, 1 lingură cu vârf semințe proaspete de anghelică, 1 lingură cu vârf boabe uscate de ienupăr, zdrobite.

Preparare: Se pun ingredientele într-o sticlă, care se umple apoi cu un rachiu bun de fructe, de 42 de grade. Se lasă să se odihnească 6-8 săptămâni, scuturând sticla de câteva ori, după care se strecoară rachiul și se toarnă într-o sticlă închisă la culoare.

Rachiul de roiniță se folosește pentru tampo­narea zonelor cu piele bolnavă, diluându-l însă cu apă distilată, în proporție de 1:1.

Ceai de rădăcină de lemn-dulce

Ingrediente și preparare:

Se pun într-o oală 2 linguri cu vârf de bucăți de rădăcină și 1 l de apă rece, se lasă pe foc să dea în clocot, se fierb circa 10 minute și apoi se lasă să se pătrundă, cu capac, alte 10 minute. Se strecoară ceaiul, se lasă să se răcească și se tamponează cu el pielea bolnavă.

Diluat cu puțină apă, ceaiul este și băubil, dar are un gust mai bun dacă se amestecă cu ceai de roiniță, de mentă sau de sunătoare, în proporție de 1:1.

Alte sfaturi

Bolnavii atinși de Zona Zoster trebuie să poarte veșminte largi (pijama, cămăși de noapte) pentru ca veziculele să nu se irite prin frecare. Două-trei băi (dușuri) reci pe zi pot reduce durerile. Nu aplicați pudră de talc pe leziuni, pentru că irită veziculele sparte.

Aromaterapie

Pentru rezultate optime, tratamentele trebuie aplicate imediat ce apar erupțiile. Frecționați ușor zona bolnavă cu un amestec de ulei esențial de geranium, de salvie și de cimbru (trei picături din fiecare), diluat în 20 ml de ulei de măsline sau floarea-soarelui. Dacă atingerea doare, apli­cați soluția cu ajutorul unui tampon de vată.

Homeopatie

Tratată homeopatic de la primele semne, Zona Zoster poate fi blocată pe loc. Dacă pielea este roșie și acoperită de vezicule, folosiți Rhus Toxicodendron 6CH. Dacă pielea arde și apare senzația de înțepătură, aplicați Apis Mellifica. Dacă durerea și mâncărimile sunt intense, folo­siți Mezereum. Dacă bolnavul se mișcă greu și nu are poftă de mâncare, Ranunculus poate fi de folos.

Remedii pentru atenuarea simptomelor

Contra erupțiilor cutanate și a mâncărimilor

* Aloe Vera – dacă aveți planta în casă, ru­peți o frunză și aplicați-i sucul pe pielea atinsă: va calma erupția. Puteți folosi și gelul de Aloe Vera, obținut numai de la im­portator.

* Drojdie de bere – o pastă groa­să, preparată din pulbere de drojdie de bere amestecată cu apă, se apli­că pe vezicule. Potolește mân­cări­mile. Aplicați un strat gros pe zona atinsă.

* Lămâiță (Lippia ci­triodora) – face parte din familia mentei și este efi­cientă contra viru­sului her­pe­su­lui și al zonei zoster. Se infuzează două lingurițe de frunze uscate cu o cană de apă clocotită. Se lasă să se răcească, apoi se tampo­nează zone­le atinse cu un ghemo­toc de vată înmuiat în li­chid. Unii fitoterapeuți recoman­dă să se adau­ge în infuzie și câteva picături de ulei de tran­dafir.

* Oțetul și mierea sunt utile contra erup­țiilor: faceți un amestec gros și ungeți erupțiile.

Calmarea durerilor

* Înmuiați un prosop în apă rece și aplicați compresa pe zona bol­navă. Laptele rece are, de ase­me­nea, un efect calmant.

* Dacă aveți dureri și după ci­ca­trizarea veziculelor, vârâți câte­va cuburi de gheață într-o pungă și tre­ceți-le ușor peste piele. Nu se știe precis din ce cauză, dar recele face bine în cazul nevral­giilor post­zoste­rie­ne (du­reri care persistă vre­me de luni sau chiar ani de zile).

* Capsaicina – substanța con­ținută în ardeiul iute are capa­ci­tatea de a bloca transmiterea dure­rii prin nervii senzitivi și ate­nuează dure­rile nervoase per­sis­tente, după cica­trizarea completă a leziunilor. Po­mezile cu ardei iute nu trebuie apli­cate în timpul fazei active a in­fecției, căci pro­duc arsuri.

Limitarea erupțiilor

* Luați de trei ori pe zi lisină, în timpul fazei acute a erupțiilor. In­hibă multi­pli­carea virușilor și acce­lerează vin­de­carea.

* Luați de trei ori pe zi 200 mg extract de echina­cea, pentru a vă întări sis­temul imunitar.

* Încercați și ghea­ra-mâ­ței, ale cărei puteri tera­peutice sunt cunos­cute de secole de către in­dienii din America de Sud și ale cărei efecte sunt promițătoare în trata­men­tul afecțiunilor vi­ra­le, cum este și zona zoster. Luați de două ori pe zi câte 250 mg.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian