Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cioara

Foto: Shutterstock

De azi noapte viscolește întruna. Când mă trezesc, mi-arunc automat privirea către fereastră. Până aproape de jumătate este acoperită de zăpadă. Este chiar în calea cu­rentului, și când bate vântul dinspre răsărit, mereu o zgâlțâie, iar acum a așezat strat gros de omăt care se ține bine pe pervazul de afară și bine înfipt în plasa pentru insecte. Aduc o măturică și împing mormanul de ză­padă jos, pe trotuarul din fața casei. O rafală pu­ternică mă lovește din plin, băgân­du-mi în ochi fulgii înghețați. Îi simt ca pe niște ace fierbinți, biciuindu-mi fața. Observ că nu sunt singură. În copacul din fața ferestrei, pe o ramură golașă, o cioară mă privește insistent. E foarte aproape, aș putea s-o ating dacă întind brațul către ea. Cu o gheară se ține de creanga copacului, iar în cealaltă, la fel ca într-o mână, ține strâns o nucă. Unde-o fi găsit ea o ase­me­nea mâncare delicioasă, tocmai acum, când tot pământul e înveșmântat în mantia albă a iernii? Îmi atrage atenția discrepanța de culori: negru cu alb. Pasărea seamănă cu o pată de smoală în­­ghețată în albul infinit. E un tablou inedit. Încerc să mi-l întipăresc în minte. Şi nu l-am uitat. De aceea și scriu acum despre asta. Dacă, cum­va, se va șterge din minte, să rămână mă­car pe hârtie.

Pare o cioară frumoasă, are pene din belșug, cât s-o apere de frigul iernii. Sunt lucioase, îi cad cochet dinspre aripi către coadă, așezate în forma unui frac elegant. Arunc ultimii bulgări de zăpadă înghețată și las pervazul ferestrei foarte curat. Mă retrag încet, ca să nu sperii cioara, închizând cu mișcări lente geamul. În tot acest timp, nu-mi iau ochii de la pasăre, dar nici ea nu mă slăbește din priviri. Nu-mi pare nici speriată, dar nici agresivă.

Este pentru prima dată când gândesc despre o cioară că este frumoasă. Înainte o asemuiam cu o piază rea, cu întunericul, macabrul și tot ce e rău. N-apuc să mă îndepărtez prea mult de geam, că o și aud: “crau, crau”. Ce-o vrea să-mi spună? Se desprinde de pe ram și vine la geam. Lasă nuca și zboară către un copac mai îndepărtat. Rămân blocată: cioara mi-a făcut un cadou. Dar, nu! Trebuie să mă gândesc mai bine ce vrea ea, de fapt. Iau un ciocan și acolo, la geam, sparg nuca. O nucă foarte tare, im­posibil de fărâmat cu un biet cioc de pasăre. În clipa următoare, cioara apare ca un aeroplan și aterizează lângă gustarea de pe pervaz.

După această întâmplare, s-a statornicit o mare prietenie între noi. Câteva zile la rând, cioara mi-a adus nuci pe care i le spărgeam, și ea le mânca. După ce rezerva alimentară s-a epuizat, se așeza pe creanga din fața geamului așteptând. Am înțeles ce vrea și am început să-i dau eu câte o nucă sau câte o bucățică de car­ne pe care le înghițea pe neră­su­flate. Se vedea cât de înfometată era.

Cea mai hazlie întâmplare s-a petrecut într-o zi când mi-a pus pe fereastră o monedă lu­cioa­să, de cinci bani. Au urmat alte mo­nede, bucăți de metal străluci­toa­re, sârme și un cercel cu per­lă, pierdut de cineva. Și uite-așa m-am ales cu o prietenă și un mușteriu care-mi plătește cins­tit nucile pe care i le dau.

NIȚU EUGENIA – Călărași

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian