– Lună de miere cât toată viața –
De când se vorbește pe tema căsătoriei, în paginile „Formulei AS”, am citit numai despre dezamăgiri, trădări și mari suferințe. De parcă a pus cineva pe fugă iubirea, gonind-o de pe pământ. Eu nu zic că nu există nefericire, dar mai sunt și povești de iubire frumoase, adevărate, așa cum este și-a mea. Așa că m-am hotărât să v-o spun. Am să v-o relatez pur și simplu, cu mare sinceritate, fără înflorituri. Nu vreau în nici un caz să dau vreo lecție de viață, ci doar să arăt că există alternative la ceea ce s-a scris până acum. Și, poate, o speranță…
„În banca a patra, rândul de la geam”
Începutul: anii liceului. Schimbi școala, anturajul, dar mai ales îți dai seama că trupul tău nu mai e același, că ceea ce te face să tresari nu mai sunt jocurile. Frumoasă și complicată vârstă… Primele ocheade stângace, chiar sălbatice… Mie, încă de la începutul clasei a IX-a, au început „să-mi apară” prin caiete poezii, mici dedicații sentimentale. Știam cine le strecura, pentru că deja ne împrieteniserăm. Ne-a legat din prima zi de liceu un lucru comun: umorul. Amândoi ironici, chiar supărător de acizi pentru unii, aveam cumva o competiție permanentă a glumei. Poeziile, însă, ținteau dincolo de umor, deveneau tot mai intime, drăgăstoase. Dar eu eram una dintre fetele ce nu duceau lipsă de admiratori, așa că m-am prefăcut că nu înțeleg, n-am intrat în joc, n-am răspuns la ofertă. De fapt, nu simțeam că s-ar fi schimbat ceva în sufletul meu. Așa se întâmplă: oamenii care au șansa să fie des în centrul atenției, tind să ia anumite lucruri ușor, nu le privesc cu atenția cuvenită. Luni de zile l-am chinuit cu eschive. Apoi a venit vacanța de vară, iar el a fost foarte deștept: nici un cuvânt, nici o veste, nici o întâlnire. Da, așa m-a făcut să mă îndrăgostesc total și iremediabil. În primele zile din clasa a X-a, îl sărutam, deja, sub un cireș de lângă linia ferată, un sărut în care nici unul dintre noi nu a închis ochii. Aveam 15 ani. Ceea ce a urmat, deși colorat, divers, așa cum sunt anii tinereții, a avut ceva imuabil: firescul.
Copacul galben
Nu pot spune că am știut din prima clipă că el va fi bărbatul vieții mele, nu pot spune că mi-am propus să fie așa, pot spune doar că fiecare clipă, lună, an, s-au desfășurat în firescul lucrurilor. Anii de liceu au zidit în noi, în primul rând, o prietenie de fier. În același timp, ne coloram dragostea cu mici escapade: în parc sau sub „copacul nostru galben” de pe deal sau în căbănuța cu o cameră minusculă a bunicilor mei. Eram foarte diferiți, veneam din familii cu principii diametral opuse. Dacă părinții mei îmi lăsau mai toată libertatea de care aveam nevoie, ai lui erau oameni cu tabieturi, ore fixe, sute de reguli și prohibiții. Din cauza acesta, deseori auzeam bătăi în ușă târziu după miezul nopții, iar când deschideam, mă aștepta, singur, un buchet uriaș de flori de câmp. Erau culese noaptea, după ce toată lumea adormea și el se putea strecura pe furiș. Primeam cadouri confecționate și oferite mereu după un anume ritual, după o regie bine stabilită. Încercam la rândul meu să-i întorc gesturile cât mai frumos, cât mai surprinzător. Poate, în afară de tata – care, din prea multă dragoste, nu a reușit niciodată să mă privească sub limita perfecțiunii – nimeni din familia mea nu l-a plăcut de la început. „Ești foarte tânără, mai privește în jur, mai întâlnește-te și cu alți băieți!”, îmi spunea mereu mama. Mă uitam în jur, întotdeauna m-am uitat cu foarte mare atenție în jur…
Un cuplu celebru
La sfârșitul liceului eram deja unul dintre cuplurile „celebre” ale micii noastre așezări de munte. Am dat la facultate în orașe diferite și am picat amândoi. A venit un an greu, în care a trebuit să stăm departe unul de celălalt, câteva luni. Am înlocuit distanța prin scrisori. Scrisorile acelea care făceau du-te vino la câteva zile au deschis în noi un erotism mult mai puternic decât o făcuseră întâlnirile dinainte. Am învățat să ne rostim trăirile nude, fățiș, nemascate de învelișul insinuant al cuvintelor. De atunci, nu am încetat să ne spunem mereu în față ce ne place și ce nu, de la lucruri generale, până la cele mai intime cu putință. E un lucru foarte greu, dar dacă îl reușești, devii total liber, inhibițiile, rușinile nu se mai pot împietri în tine și atunci dispar și angoasele. Se instalează o sinceritate care nu mai lasă loc de răutăți gratuite, de harță nemotivată și obositoare.
Logodnă pe o bancă în parc
Am ales apoi facultăți din același oraș și am intrat împreună. Soarta, s-ar zice. Departe de casă, oraș nou, oameni noi, priviri noi. Pe lângă micile gelozii, e destul de plăcut să vezi că bărbatul tău e plăcut de alte femei. Cred că și invers! Dar și mai plăcută este încrederea. Nu neapărat încrederea că nu te-ar înșela niciodată, ci încrederea că nu s-ar ascunde, că nu te-ar minți, că ți-ar spune dacă e îndrăgostit de altcineva. Eu cred că noi am dobândit în timp această încredere. Da, am fost puși la încercare în primele luni de facultate, dar ne-am regăsit repede și, din nou, firesc. Am adunat în jurul nostru cei mai buni prieteni din lume, am râs, am făcut nebunii, am făcut tot ce se poate face în vremea tumultuoasă a facultății, iar în ultimul an, pentru prima dată, am început să locuim împreună. Apoi am venit în București, iar la 26 de ani ne-am căsătorit. Ne-am hotărât pe o bancă în parc. Nu a fost vreun gest grandios. De altfel, nu cred că o dragoste se poate menține prin răzlețe gesturi mărețe. Micile scântei țin flacăra mereu aprinsă. Tandrețea, atingerile, surprizele delicate, grija, politețea… Să lași bărbatul să fie bărbat, să-i permiți să te protejeze, să te simtă măcar din când în când fragilă. Iar el, mai bine îți spune că ești frumoasă și lasă să se vadă și în lume, nu numai acasă, că e îndrăgostit de tine, decât să-ți aducă un mare cadou. Oricum, eu așa simt că trebuie să fie. Mai ales pentru că, pe de altă parte, tot micile scăpări te pot îndepărta încet, încet, cu pași invizibili. Noi, de exemplu, putem să privim pe stradă bărbați și femei, să spunem care ne place, ce are fiecare atrăgător, dar nu mi s-a întâmplat niciodată la o petrecere, bunăoară, să mă simt neglijată de privirile lui. Cred că acesta este unul dintre cele mai neplăcute lucruri care i se pot întâmpla unei femei: cu ea de mână, bărbatul să se uite, interesat, la o altă femeie.
„De-a casa”
Imediat după nuntă, am plecat în luna de miere. Poate pare ceva banal, dar eu am convingerea că e un moment de mare importanță. Sunt clipele în care, într-adevăr, te sărbătorești ca și cuplu, iar dacă le amâni din motive pământene și stupide, de felul „lasă, hai să strângem banii” sau „nu-mi pot lua concediu”, atunci vei da startul unui lung șir de amânări. Îți va veni la îndemână să lași micile sărbători comune la urma lanțului de priorități, iar asta va crea în timp un mare gol. Noi n-am știut lucrurile acestea dinainte, noi le-am făcut din nebunie, din dragoste, poate chiar din inconștiență. Dar cred că tocmai de aceea, căsătoria nu a schimbat mare lucru în relația noastră. Mult timp am avut senzația că suntem în vacanță, că ne jucăm de-a casa, de-a chiria, de-a serviciul. Banii puși la comun într-un vas de ceramică se terminau în câteva zile, apoi treceam la numărat monede. Nici când nu mai aveam nimic, nu încetam să râdem, să stăm până noaptea târziu la povești, să facem mii de planuri pentru vremurile când aveam să ne descurcăm mai bine. De fapt, din prima zi până în momentul în care scriu aceste rânduri, noi nu am renunțat nici o clipă să povestim. Nu cred că am avut vreodată un moment stânjenitor de liniște sau ceva despre care să nu putem vorbi. Ne contrazicem, avem multe păreri opuse, câteodată și politice. Vorbim despre lucruri grave, vorbim nimicuri, dar vorbim și tot râdem, și râdem… Îmi dau seama că e bizar pentru unii, pentru că se miră că nu ne văd certându-ne, ba chiar li se pare fals și periculos că reușim să trăim atât de profund unul pentru celălalt. Nu cred în fidelitatea noastră, nu cred în prietenia noastră și, cel mai mult, nu cred în continua noastră atracție erotică. Dar eu nu vreau să conving pe nimeni de nimic, eu doar vă spun povestea mea, la fel de firesc precum o trăiesc.
Dulcea pasăre a libertății
„Te rog să-mi promiți că vei fi mereu liberă și că vei face întotdeauna ce-ți place!”, îmi spune în dese rânduri. „Să ai preocupări, plăceri numai ale tale.” Chiar și într-un cuplu norocos și sudat ca al nostru, dacă nu ai aceste lucruri, ești în mare pericol. El are muzica, motocicleta, eu am scrisul, fotografia, desenul. Acestea sunt pietrele de hotar care au creat oaze de intimitate pentru fiecare în parte. Sunt tabuuri, lumi în care nu pătrundem decât cu invitația celuilalt. Aici se „despart” universurile noastre. Chiar dacă ne cerem sfaturi și în aceste domenii, chiar dacă ne încurajăm mereu, chiar dacă suntem prezenți unul pentru celălalt la realizări și încercări în pasiunile noastre, ele creează micile noastre lumi separate. Eu cred că, oricât de mare ar fi dragostea și armonia, trebuie neapărat să ai spațiul tău personal, intim, și libertatea totală să te desfășori în el. Așa devii mult mai puțin cicălitor, așa înveți să te retragi când simți că celălalt vrea să fie singur, așa se ajunge ca lucrurile care se fac împreună să fie mai pline de bucurie și pasiune.
Avem 31 de ani, așadar, mai mult de jumătate din viețile noastre împreună. Muncim, ne plimbăm, ne jucăm, facem planuri. Avem probleme comune atâtor și atâtor oameni, venim nervoși și tensionați acasă, dar după ce închidem ușa, după ce ne așezăm față în față, e ca și cum, în sfârșit, după un înot nebunesc, am ieși deasupra apei, pentru o răsuflare flămândă de aer. Ce va urma? Ne dorim să facem copii, să ne plimbăm prin lume, să cânte, să scriu… Și cine știe ce alte pagini necunoscute va adăuga viitorul la povestea noastră… Un lucru e sigur: vă pot spune acum că după 17 ani de poveste, băiatul pe care l-am sărutat sub cireș nu a încetat și nu va înceta un moment să fie bărbatul vieții mele. Nu pot vorbi în numele lui, dar din nou vă pot spune din tot sufletul că timp de 17 ani mă face să mă simt, clipă de clipă, femeia vieții lui.
LIVIA B. – București