Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Sunt insulinodependent. Doresc sfaturi folositoare pentru boala mea” (Răspuns pentru CONSTANTIN B. – Codlea, F. AS nr. 1231)

Foto: Shutterstock

Complicațiile diabetului insulino-dependent se pot evita prin menținerea glice­miei în limite nor­ma­le (de la 0,8 la 1,2 g/l), prin regim alimentar spe­cific și prin tra­ta­­mentul me­dica­mentos recomandat de medic (insulină sau alte medicamente antidiabetice). – Este necesar ca zil­nic să faceți exerciții fizice sau să mergeți pe jos cel puțin 2-3 km. – Consumați în fiecare zi cât mai multe fruc­te și legume cu con­ținut redus de zahăr (salată ver­de, spa­nac, urzici, ștevie, var­ză, sparan­ghel, ridichi, ro­șii, ar­dei, castra­veți, fasole verde, 1-2 mere acre, măs­li­ne etc.). – Urmați un trata­ment balneo-climateric, pe care vi-l poate recomanda un medic specialist în boli me­ta­bo­lice. – Faceți hidroterapie: dușuri alternative– la 33-37°C, timp de 2-7 minute, apoi cu apă rece, timp de 5-6 secunde. Între seriile de dușuri, faceți-vă o frecție ge­ne­ra­lă cu apă al­cooli­zată. – Practicați îno­tul, dacă aveți o stare fizică bună. – Consumați apă îmbute­liată de Bo­dog și Vâlcele, dimineața și după-amiaza, 750 ml zilnic (să nu fie mai veche de 3 luni!).

Tratament naturist:

* Fa­ceți un amestec din ur­mătoarele plante: frunze de afin, frunze de nuc, frunze de dud, urzică, teci de fasole, cicoare, brusture – câte o lingură din fiecare. Întregul amestec se fierbe timp de 5 minute în 1,5 l de apă. Adă­u­­gați 2 linguri de bitter suedez și beți toată can­ti­tatea în cursul zilei, cu înghițituri rare.

* Seara, apli­cați în zona pancreasului comprese cu bitter suedez.

* Zilnic, con­su­mați cât mai multă salată de var­ză crudă, iar iarna – salată de varză murată desărată.

* Zilnic, di­mi­neața, pe stomacul gol, beți zeama de la 4 car­tofi cruzi.

* Luați zilnic câte 30 de pi­că­turi de tinc­tură de propolis. Este un foarte bun regenerator și reglator al tu­tu­ror glan­delor, inclusiv al pan­crea­­sului.

* Pe timp de vară, con­su­mați zilnic 20 de tije proas­pete de păpădie.

Țineți regi­mul alimentar pentru dia­bet și luați în conti­nua­re tra­tamen­tul recomandat de medic. În perioada trata­mentului naturist, glicemia va în­cepe să se regleze. Este necesar con­trolul periodic al gli­ce­mi­ei, pentru re­du­cerea treptată a medicației, la in­di­ca­țiile me­dicului cu­rant. Când glice­mia va ajunge în limitele norma­le, veți renunța com­plet la me­di­­ca­men­te sau in­sulină, continuând însă trata­men­tul na­­turist. Tra­ta­mentul tre­buie urmat timp îndelun­gat, une­ori chiar toată viața. Multă să­nă­tate!

ION C. – Sulina, jud. Tulcea

„Mi se umflă picioarele și obosesc foarte repede” (Răspuns pentru MIOARA, F. AS nr. 1328)

M-aș bucura să mă alătur și eu celor care își îm­păr­­­tă­șesc modalitățile prin care s-au făcut bine de di­fe­ri­te afecțiuni, pentru a putea veni și altora în ajutor. Vă pot spune că, timp de vreo doi ani, m-au durut foarte tare pi­cioa­rele (mai ales vara). Sim­țeam că am greutăți atâr­­nate de picioare, mi se um­flau, venele parcă stă­teau să-mi plesnească. La sfa­tul unui prieten, am ajuns la un cabinet, unde, în urma unor pro­ce­du­ri de reflexo­te­rapie, mi s-a inten­sificat circu­la­ția sân­gelui, pi­­cioa­rele au început să se dezumfle în­cetul cu încetul, am început să mă mișc mult mai ușor și fără dureri. Du­pă 15 ședințe de reflexoterapie, pot să merg câți­va kilometri pe jos, zilnic, fiindcă (știe toată lumea) miș­ca­rea este mama sănătății.

* În paralel, am urmat și un tra­tament fitotera­peutic, pe care vi-l recomand și dvs.: se face un amestec din 20 g frunze de lămâiță, 10 g flori de păducel și 10 g rădăcină de odolean. Se pun două lingurițe de amestec la 0,5 l apă clocotită, apoi se lasă la infuzat 10 minute. Din acest ceai, se beau 3 căni pe zi.

* Mai preparați și o alifie, astfel: într-o tigaie, pu­neți la to­pit 250 g untură (tem­pe­ra­tura să nu de­­­­pășească 40°C!), peste care adău­­gați 3 linguri de hrean ras fin. Ames­tecați până la omoge­ni­zare cu o lin­gu­ră de lemn nouă. În­­fă­șu­rați vasul într-o pă­tu­ră, lă­sân­­du-l așa 12 ore. Apoi, în­căl­ziți-l ușor, ames­tecând în per­ma­nență, până când com­poziția ajun­ge la tem­pe­ra­tu­ra corpului. Se stre­­­coa­ră prin tifon dublu, pre­sând cu lin­gura de lemn, apoi se pune într-un bor­can cu capac și se păs­trează în fri­­gi­der. Înainte de culcare, un­geți-vă picioa­rele, ma­sând ușor de jos în sus. Eu așa am pro­ce­dat și mă simt ex­ce­­lent.

VLADIMIR T. – București

„Sufăr de gastrită atrofică cronică” (Răspuns pentru COSTEL – Iași, F. AS nr. 1457)

Vă propun o rețetă valabilă și pentru ulcer cu nișă (în fază critică) și arsuri stomacale nespecifice. Dacă doriți o reușită deplină, tra­ta­men­tul trebuie făcut pe o perioadă mai îndelungată, ca de altfel toate tratamentele naturiste. L-am încercat și eu (și mulți alții în situații critice), după dureri atro­ce, pe care le tratam cu me­di­ca­mente scumpe și cu veș­ni­ca frustrare că îmbunătățirile erau pe ter­men scurt, iar recăderile frecvente. Sunt convinsă că un regim alimentar v-a fost recomandat de me­dicul internist, dar nu uitați: gastrita nu acceptă crudități, băuturi alcoolice, dulciuri concentrate (nici miere), fructe (mere, pere, gutui, prune – numai coapte sau în com­­­poturi și aluaturi ușoare), zarzavaturi (nu­mai fierte și înăbușite). Este permisă car­nea slabă, cam sub toate formele. Fără condi­mente pi­cante! Fără ca­fea, ca­cao, frișcă, brân­ze­turi fermentate, me­ze­luri prea afumate! Fără produse de pa­ti­se­rie sau panifi­cație proaspete (pre­fe­rabil să fie vechi de două zile).

* În­ce­peți micul dejun și chiar de­ju­nul cu pâine prăjită cu brân­ză de vaci (pe care o amestecați cu diferite plan­­te aro­­mate), apoi mâncați obiș­nuit. După mese, se bea un miraculos ceai cald (se fierb plan­tele un minut și se infu­zea­ză 10 mi­nute), din ur­mă­toa­rele plan­te. Baza cea­iului o con­stituie tătă­neasa (dacă este rădăcină, se fierbe se­parat), apoi se adau­gă restul plantelor din ur­­mă­torul amestec: flori de găl­benele, lemn dulce, pă­tla­­gină, plămâ­nărică, flori de salcâm alb (cele­lalte sunt otrăvitoare), su­nătoare – 100 g din fie­care. Atenție: cea­iul se bea cald, înghițitură cu în­ghi­țitură! În primele zile, când persistă durerile, se poate con­suma și între mese, în loc de apă, sau înain­te de mese. În prima lună, se respectă cu sfin­țenie regi­mul dietetic și ritualul cea­iu­lui, de prefe­rință proas­păt făcut. Dacă după o lună nu mai sunt dureri, se continuă tratamentul și, cu pru­den­ță, se adaugă în dietă și alte alimente. Ceaiul se scoa­te treptat, după mesele ușoare, dar se păstrează obli­ga­to­riu după mesele mai bogate. La fel se continuă, trep­tat, și în următoarele 2-3 luni. Tra­tamentul este ief­tin și are rezultate de du­ra­tă. După ani și ani, da­că este cazul, îl reluați. Nu strică să vă faceți și un control al ve­zicii biliare; de multe ori, acolo este punctul de ple­care al sufe­rințelor di­gestive. Sănătate și perse­ve­rență!

ȘTEFANIA – Brașov

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian