Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O decizie inspirată – Octavian Berceanu, comisar la Garda de Mediu

A fost numit comisar general al Gărzii Națio­nale de Mediu pe 11 martie. Pe 14 martie, era deja pe teren, atacând pri­me­le nouă focare majore de incendii care poluau Bucu­reștiul la acel moment. A continuat în forță, sprijinit de Jandarmerie și de Po­liție, oprind alte zeci de incendii de cauciuri și deșeuri, care au ținut pe roșu senzorii de calitate a aerului din București. Rezultatul s-a văzut imediat. Senzorii aplicațiilor de mediu au trecut automat pe verde. A fost, la început, o imagine șocantă: nimeni nu mai văzuse harta Capitalei în întregime pe verde, cu un aer respirabil, și în Ber­ceni, și în Drumul Taberei, și în Cotroceni, și în zona de Nord! Iar harta a rămas la fel de atunci încolo. „Săptămâna verde” i-a spus, în glumă, noul comisar al Gărzii de Mediu.

Octavian Berceanu e de mai puțin de două săptămâni la Garda de Mediu. Știm cu toții cum s-a mișcat acest organism de la începutul pandemiei încoace, când, chiar și în lunile de carantină dură, deși mașinile nu circulau mai deloc, poluarea din București ajunsese la nivelul metropolelor asiatice cu o populație mai mare decât a întregii Românii. În locul suspinelor despre „greaua moștenire” pe care le auzim în ultimele luni prin destule ministere și instituții publice, omul propus de USR-PLUS pentru Garda de Mediu a ales să se apuce imediat de trea­bă. Sigur că în unele domenii, schimbarea, cât de mică, se vede de la bun început, iar în altele, dimpotrivă, e mai greu perceptibilă. Dar poate că e vorba și despre altceva: despre im­plicare și „cunoștință de cauză”. Pasionat de mediu de ani de zile, activist de linia întâi, „specialist” în problematica arderii ilegale a deșeurilor, Octavian Berceanu cunoștea la perfecție situația catastrofală a Bucureștiului și știa ce e de făcut, pas cu pas. Cu alte cuvinte (lucru rar la noi, din păcate) numirea lui Octa­vian Berceanu la Garda de Mediu a fost una extrem de inspirată. Omul potrivit la locul po­trivit, cum se spune. Ceea ce nu se poate zice despre toți cei care au primit funcții importante la marea împărțeală PNL-USR-PLUS -UDMR. Sunt unii la care incompetența se vede cu ochiul liber, disperarea de a se agăța de o funcție cât de mică, înțepenirea în proiect… Pentru toți cei de felul acesta – deloc puțini – succesul de la Garda de Mediu al lui Octavian Berceanu e o ame­nințare la fel de mare cum e pentru cei ce ard cauciucuri la periferia Bucureștiului. Octavian Berceanu e cu senzorii „pe verde”, din prima săptămână. La alții, senzorii de activitate sunt „pe roșu”, de când și-au băgat puterea în buzu­nar.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian