Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Energie de primăvară: CĂTINA ALBĂ și CĂTINA ROȘIE

– Tratamente gemoterapice pentru revigorare fizică, psihică și anemie –

Foto: Shutterstock – 3

Fructele de Cătină sunt binecunoscute pen­tru bogăția lor de vitamine și mine­rale, dar și pentru o mulțime de alți com­puși cu efecte revitalizante uimitoare. Fie că vor­bim despre Siropul de Cătină sau Uleiul de Cătină, ele există în mai toate magazinele cu produse naturale, iar fructele de Cătină le vom găsi, de în­dată ce se coc, în piețele de la noi.

Cătina albă este folosită în Tibet încă din vre­mu­rile de demult și, împreună cu Ginkgo biloba, este considerată unul din secretele vitalității tibe­ta­­nilor. Denumirea științifică, în limba latină, Hippo­phae rham­noides, provine din grecescul hippos = cal și din phaos = lustru, deoarece în Grecia antică era uti­lizată pentru a hrăni caii și a le con­feri un păr lucios. Nemții nu­mesc acest arbust Fasenbeere, care înseamnă „boabele fazani­lor”, căci aceștia se hrănesc cu numeroasele lui fructe. În limba engle­ză, cătina se numește Sea buckthorn (tufiș ce crește la malul mării), dar o vom găsi și la deal și la mun­te, la margini de pădure sau pe malurile apelor, mereu în zone cu multă lumină.

În ce privește Cătina roșie (pe numele științific Tamarix gallica), este un arbust ce crește spontan în zona mediteraneană. La noi în țară îl întâlnim în principal ca plantă ornamentală, mult admirată pentru bogăția de flori roz, foarte frumoase.

Gemoterapia a adus în atenția lumii științifice forța vindecătoare a ambelor specii: Mugurii de Cătină albă și Mlădițele de Cătină roșie.

MUGURII DE CĂTINĂ

Tratament pentru astenia fizică și psihică

Mugurele de Cătină este o reprezentare în mi­nia­tură a puterii vindecătoare pe care o are această plantă primăvara, când înverzește, și pe care o con­centrează vara în fructele sale. Extractul din mu­guri de Cătină are efect revigorant la nivel fizic și psihic, dat de acțiunea antioxidantă, antiin­flama­toare, antiinfecțioasă, tonică, prin aport de vitami­ne, și neurostimulantă, prin cerebrozidă, cu rol în metabolismul neuronilor. O cură cu acest minunat gemoterapic este ideală acum, la schimbarea ano­timpurilor, aducându-ne energia și vigoarea de care avem nevoie.

Întărire imunitară

Desigur că imunitatea va fi și ea susținută, prin efectele Mugurelui de Cătină. Va crește rezistența la infecții, iar de acest rezultat se pot bucura în spe­cial persoanele care răcesc ușor. Alături de extracte gemoterapice cunoscute pentru acțiunea reconsti­tuantă, cum sunt cele din Mlădițe de Măceș și Mu­guri de Porumbar, cel din Muguri de Cătină com­pletează formula complexă gemoterapică, Poly­gemma 17 – Imunitate. O cură de o lună de zile – două administrări pe zi – va oferi protecție sau va susține refacerea organismului în convalescență.

Sechele după vaccinarea anti-covid

La ora actuală ne aflăm într-un amplu proces de vaccinare a populației împotriva virusului SARS-CoV-2. Pentru persoanele care experimentează o stare de slăbiciune după vaccinare, o cură de 2-3 săp­tămâni cu Extract din muguri de Coacăz-negru (dimineața), Extract din muguri de Cătină (la prânz) și Extract din muguri de Porumbar (după-amiaza) este o opțiune ideală pentru refacere ra­pidă.

Antioxidant și antisenescent

S-a constatat că gemoterapicul din Muguri de Că­tină are acțiune antioxidantă, în principal sti­mulând metabolismul glutationului, cu rol impor­tant în reducerea proceselor oxidative din orga­nism. Odată cu înaintarea în vârstă, concentrația de glutation scade, astfel că, Extractul din muguri de Cătină, administrat în cure periodice, poate încetini pro­cesele de senescență.

Acesta se poate asocia, în cure peri­odice, cu com­plexele gemoterapice, Poly­gemma 9 – Femei 50+ și Polygemma 10 – Bărbați 50+, care acțio­nează pe direcțiile specifice organis­melor feminin și masculin. În cazul femeilor, cu Polygemma 9 – Femei 50+ este susținută înceti­nirea pierderii de estrogen, creșterea absorbției cal­ciului la nivel in­testinal pentru prevenția osteo­porozei și sunt prote­jate membranele celulare de fenomenele degene­rative. În cazul bărbaților, este susținută calitatea vieții sexuale și, în general, se urmărește reducerea simptomelor neplăcute care apar în mod frecvent la nivel urogenital.

Protector vascular

Acțiunea antioxidantă, în strânsă legătură cu cea hipocolesterolemiantă și de reducere a trigli­ceridelor serice crescute, conferă Extractului din muguri de Cătină un valoros efect protector vas­cular. O cură de două luni, în asociere cu Extractul din semințe de Viță-de-vie (din struguri roșii), poate fi rețeta pentru protecție contra riscului cardiovas­cular. Persoanele cu valori ușor crescute ale ten­siunii arteriale pot adăuga la această sche­mă gemo­terapică și Extractul din mlădițe de Măslin.

MLĂDIȚELE DE CĂTINĂ ROȘIE

Antianemic natural eficient

Extractul din mlădițe de Cătină roșie este prin­cipalul gemoterapic recomandat în anemie. Stimu­lează formarea de globule roşii, fiind recomandat copiilor, adulților, femeilor însărcinate, celor care alăptează, și vârstnicilor, deopotrivă. O formulă des­tinată creșterii armonioase a copilului, pro­dusul Vitanemin Junior conține gemo­terapicele din Muguri de Brad și din Mlădițe de Cătină roșie. În cazul adulților, este preferată cura antianemică cu Extract din muguri de Alun și Ex­tract din mlădițe de Cătină roșie. O altă asociere benefică a Cătinei roșii este cu Extractul din muguri de Carpen, pen­tru stimularea formării trombocitelor, recomandată în cazul persoanelor cu trombocitopenie.

Susține funcționarea splinei

Splina este un organ despre care vorbim mai rar, rolul ei în organism nefiind totuși de neglijat. Este cel mai mare organ limfatic, cu importante funcții în apărarea imună, căci aproape un sfert din limfocite sunt stocate în splină și eliberate în cazul declanșării unui proces infecțios. De aceea, Extrac­tul din mlădițe de Cătină roșie este și un bun sus­ținător al imunității.

În cazul unor afecțiuni ale splinei, precum sple­nomegalia (creșterea în volum a splinei) consultul și stabilirea corectă a diagnosticului sunt esențiale. De asemenea, durerea resimțită puternic în partea stângă (sub stomac sau iradiată în umărul stâng) trebuie investigată medical, pentru a nu duce la ruptura de splină.

Extractul din mlădițe de Cătină roșie, alături de Extractul din mlădițe de Iarbă-neagră, sau cel din Mlădițe de Caprifoi, pot constitui opțiuni la care să apeleze medicul specializat în gemoterapie, în caz de splenomegalie.

O asociere benefică la orice vârstă: Cătina albă și Cătina roșie

Efectele benefice ale celor două extracte gemo­terapice „surori prin nume” se pot completa în cure des­tinate persoanelor de vârste diferite:

* Copiilor anemici sau aflați în perioada de creștere accelerată (împreună cu Extractul din muguri de Brad).

* Femeilor după naștere, mai ales dacă au pierdut mult sânge.

* Persoanelor obosite fizic și psihic și celor anemice.

* În convalescențe, împreună cu Extractul din muguri de Porumbar.

* Vârstnicilor, în cure de „întinerire”.

Farm. CARMEN PONORAN

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian