„Îmi cresc fetița singur, de când a împlinit două luni”
Stimată redacție,

Mă numesc Ghiga Mihai, am 44 de ani și locuiesc în satul Pietroaia, nr. 129 (fost 313), comuna Șopot, județ Dolj, împreună cu fetița mea, Ramona, în vârstă de 11 ani, pe care o cresc singur. Când nu împlinise încă 2 luni, mama ei ne-a părăsit. A fost o încercare grea, dar chiar și așa, avându-i pe părinții mei în viață, am avut ajutor pentru creșterea ei. Însă în 2013 a murit tata, apoi, în 2016, mama l-a urmat. Ramona avea numai 6 ani și a trebuit să o cresc singur. Acestor greutăți li s-a mai adăugat una: a trebuit să renunț la serviciu (lucram în Craiova, la circa 35 km, la Salubritate) din cauză că nu aveam cu cine s-o las. Era obișnuită cu bunicii și văzându-se singură, plângea mereu, iar program la grădiniță era numai până la ora 12. Am început să muncesc cu ziua prin sat, ca să ne câștigăm existența. Dumnezeu m-a întărit și m-am obișnuit și cu această nouă viață grea. Primesc ajutor social în valoare de 255 lei și alocație de 107 lei. Problema pentru care v-am scris este că acoperișul casei noastre este găurit și stă să cadă. Casa nu a mai fost reparată de multă vreme. Are 2 camere și un hol, iar în una din camere, plouă. Norocul nostru a fost că iarna nu a fost grea și zăpada a fost puțină. M-am interesat, și un acoperiș nou (tablă, că priori, manoperă etc.) costă aproximativ 10.000 lei, o sumă enormă pentru noi. Rugămintea mea ar fi să ne publicați anunțul, și poate vom fi ajutați de oameni cu suflet mare, așa cum s-a întâmplat și cu alți solicitanți și, de asemenea, cu ajutorul Fundației „Formula AS”. Sperăm ca până la toamnă să avem un nou acoperiș și să intrăm fără teamă în iarnă. Problemele sunt multe, însă cea mai urgentă este cea legată de acoperiș. Am deschis un cont la CEC Bank, Sucursala Craiova, cont RO24CECEB00008RON1540635. Vă rugăm, ajutați-ne!
(Atașez fotografia casei, copie carte identitate și acte doveditoare de la Primăria Șopot, de la părintele paroh și de la școala fetei. Nu am calculator și nici acces la internet, însă am fost ajutat să pot trimite acest apel și actele atașate. Dumnezeu să vă binecuvânteze!)
GHIGA MIHAI – satul Pietroaia, nr. 129 (fost 313), comuna Șopot, județ Dolj, cod 207546
„Am căzut în beci și mi-am fracturat tot corpul”
Stimată doamnă directoare Sânziana Pop,
Mă numesc Mihai Nela, sunt din Ialomița și vă scriu și eu, cu nădejde că voi primi ajutor. Sufăr de un handicap din naștere care s-a agravat după ce am căzut în beci și mi-am fracturat tot corpul, încât am ajuns de merg cu un cadru. În plus de asta, o am și pe mama, care are 85 de ani și este foarte bolnavă. Copii nu am să mă ajute, sunt pe lume doar eu cu mama. De la Comisia de handicap mi-au făcut pensie de 375 lei și îmi este foarte greu să fac față tuturor problemelor: rețete, atât pentru mama, cât și pentru mine, cheltuielile de întreținere, plus hrana. Poate citește cineva scrisoarea mea și se îndură să mă ajute câtuși de puțin, măcar să pot cumpăra pâinea cea de toate zilele. Vă mulțumesc din suflet, și îndurați-vă și de scrisoarea mea. Îmi pun toată nădejdea în inima dvs. mare.
MIHAI NELA – sat Sărățeni, str. Nordului, nr. 3, jud. Ialomița, cod 927044
(Scrisoarea e însoțită de certificat de handicap grav.)
„Deocamdată, fetița mea nu vorbește și nu aude, dar sper că nu ne va lăsa Dumnezeu”
Stimată redacție a revistei „Formula AS”,
Mă numesc Iacob Ana Rebeca, și am 26 de ani. Sunt o mamă foarte necăjită, a unei fetițe de 2 ani și 2 luni, care nu aude și nu vorbește de când am născut-o. Mă duc cu ea la Cluj, din 6 în 6 luni, ultima dată mi-au zis că are lichid în urechi și m-au trimis la Timișoara. Medicii de acolo au stabilit că trebuie operată, ca să i se pună implant cohlear. După ce o operez, ca să vorbească, trebuie să facă ședințe de logopedie câteva ore pe săptămână, ora costând 50 de lei. Eu stau într-o garsonieră socială cu fetița mea. Nu am acte cu cine am făcut copilul, m-am despărțit de tatăl fetiței de când eram gravidă în 3 luni. Nu plătește pensie alimentară, deși am trecut-o pe numele lui, că a recunoscut-o. Comisia de handicap a băgat-o în gradul II, dar mai durează până iese hotărârea. Deocamdată nu vorbește și nu aude, dar sper că bunul Dumnezeu nu ne va lăsa și vom trece peste toate, să poată să meargă și ea la școală, să fie un copil normal. Sunt foarte supărată și amărâtă. Vă mulțumesc că m-ați ascultat. Vă doresc multă sănătate și tot ce doriți.
Cu drag,
IACOB ANA-REBECA – str. Revoluției, bl. 6, sc. 1, ap. 5, Uricani, jud. Hunedoara, cod 336100
(Scrisoarea e însoțită de certificatul de handicap accentuat al fetiței.)
„Nădăjduim să ne vedem visul bisericii împlinit”
Dragi cititori ai revistei Formula AS,
Sunt o femeie trecută de 80 de ani din localitatea Scînteiești, județul Galați – un sat îmbătrânit și tot mai depopulat de trecerea vremii. Am hotărât să vă scriu pentru că știu că sunteți oameni care puneți preț pe tradiția și rădăcinile neamului nostru; mai știu că cea mai aprigă păstrătoare și apărătoare a acestora este Biserica, în ale cărei lăcașuri au apărut primele școli, primele spitale, primele orfelinate sau azile de bătrâni. Întotdeauna, biserica din sat a stat de strajă în apărarea credinței și a credincioșilor, ca o mamă grijulie. Mi se rupe inima când văd că în satul nostru, biserica veche, măcinată de trecerea anilor și de intemperii, brăzdată de crăpături adânci, din temelii până în înaltul cupolei, nu ne mai poate găzdui, devenind chiar un pericol pentru toți cei ce îi călcăm pragul (autoritățile ISU ne-au atenționat că e în iminentă stare de prăbușire și au vrut s-o închidă definitiv din acest motiv). Drept urmare, ne-am străduit să înjghebăm o bisericuță nouă, în care să ne putem boteza copiii, să primim Sfintele Taine sau să ne luăm rămas bun de la cei trecuți la Domnul. Până în prezent, am reușit să o ridicăm, să o învelim și s-o tencuim, fiind aproape terminată. Dar banii s-au terminat înainte să îi punem ușile, să o zugrăvim înăuntru și să cumpărăm câteva icoane la care să ne închinăm. Din păcate, satul nostru este îmbătrânit, cu toții am ajuns la sfârșitul puterilor și tare mult am avea nevoie de ajutorul dumneavoastră, ca să ne vedem visul bisericii împlinit.
Cu speranța că rugămintea noastră de ajutor va ajunge până la sufletele dumneavoastră, vă mulțumesc pentru răbdarea pe care ați avut-o să parcurgeți aceste rânduri.
Orice donație, cât de mică, poate fi depusă în contul: Parohia Scînteiești, RO42CRCOX 090129000329450 – Banca Cooperatistă Danubius Brăila, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop.
Cu nădejde la Dumnezeu,
IOANA BUȘTEAGĂ
Paște binecuvântat tuturor!