Sub voia anotimpurilor
– Marius, cum îți petreci timpul în pandemie?

– Slavă Domnului, nu am de ce să mă plâng. Forțat de împrejurările momentului, m-am retras cu familia în casa de la țară, unde au fost multe de făcut, mai ales în grădină. Puținele ocazii în care am fost lăsați să jucăm au fost singurele guri de aer actoricesc, pentru „cei doi soți și colegi de teatru”, Toni, soția mea, și cu mine. În rest, ne-am lăsat în voia anotimpurilor, sub petecul de cer din Fundeni Frunzănești. Am descoperit noi pasiuni pentru muncile simple. Dacă Toni și-a asigurat oboseala cu întreținerea unor găini (acum patruzeci), patru pisici (în curând vor făta), două capre (și ele), patru câini (castrați), la care adăugăm solarul și hobby-ul pentru săpun făcut în casă, e deja mult. În ce mă privește, am învățat să lucrez în lemn, multe obiecte și mobila din casă sunt făcute de mine. Am construit, săpat, ridicat, tuns iarbă, toaletat copaci, arat, și tot așa, până seara târziu, zile în șir. Asta apropo de mișcare și puteri lucrative. Cele creative le-am ținut în priză cu lectură, muzică și alte valențe. Toni scrie. Eu desenez. Ea vine cu povestea, eu cu ilustrațiile. Acum lucrez la ilustrarea celei de-a patra cărți, „Scriitorul și mașina de scris”, proaspăt premiată la Piatra Neamț. Dacă ar fi să pun în calcul și copiii, cu școala lor online (acum în vacanță – of, Doamne!), nu mai ajung la următoarea întrebare. Deci, pe scurt, avem ce face.
– Cum ți se pare că s-a schimbat lumea în tot timpul ăsta? Dar teatrul?
– Nu știu ce să zic de lume. Pe moment, se dă pe după măști, care parcă ar petici conștiințele. Dar când mă uit în ochii oamenilor și văd căldură, speranță, credință – zâmbesc și merg înainte. Important este ca psihicul să vrea să se schimbe, să imagineze, să accepte și să pună în practică. Nu cred că lumea s-a schimbat, iar dacă a făcut-o, vorbim de ceva superficial, la nivelul tegumentului… Mi-e frică ca lumea să nu revină cu un apetit uriaș, după această dietă. Trebuie să reinventăm sfinții și părinții. Altfel, nu schimbăm mai nimic. Devorăm, consumăm, afirmând noi idealuri și noi religii, care nu trec mai departe de nivelul pielii. Ce poate face teatrul în condițiile astea? Cândva era un punct de reper, a fost cândva templu, acum tinde spre o formă specială de entertainment. Ce va urma… vom vedea. Să fim sănătoși, să vedem teatru…
Metafizică la arlechin
– Îți mai îngăduie pandemia și lucratul în grădină să visezi și să te gândești la trecut? Cum a-nceput, de fapt, aventura cu teatrul?

– După ce-am plecat din Liceul Militar, am ajuns la Iași. După patru ani de pantaloni în vipușcă, nu vă puteți închipui ce comozi au fost acei blugi rupți în genunchi… Într-o seară am mers la Teatrul Studențesc Ludic. Mi-au plăcut serile primelor încercări cu aplauze, cântec, fum și poezie de la Poale de Copou. Apoi, într-o zi am văzut primul spectacol într-o sală de teatru. Don Juan se hotărăște să moară… la Național. S-a produs un al doilea clic, cu păcănit de data asta. Peste un an… urcam alt deal, la Târgu Mureș. Și când l-am coborât… eram cel mai fericit om de pe planetă: intrasem la Teatru. Pa, matematică! Pa, fizică! De azi înainte, o dăm pe metafizică la arlechin. Dă-te la o parte, vin!
– Soția ta este și ea actriță, la Teatrul Odeon, Antoaneta Zaharia. Cum este familia voastră de artiști?
– E o familie completă, zic eu. Provin dintr-o familie cu trei copii și îmi pare că ăsta e numărul ideal. E o familie în care fiecare mai are de învățat câte ceva de la celălalt. Radu, băiatul meu cel mare, deja s-a așezat pe o direcție, a artelor frumoase, și îl urmărim ceva mai detașați, căci pubertatea are nevoie de un spațiu de căutare. Ilia și Mina, încă în școala primară, sunt două fete năzdrăvane, energice și pline de iniţiative pe care, și când ești praf de oboseală, e bine să le ții sub observație, căci se poate lăsa cu pereți pictați cu uleiurile lui tata sau cu experimente în baie, în care ingredientele de bază sunt săpunurile mamei. Mama e un spirit cu totul aparte. O actriță emblematică, aș zice. Iar ca mamă și soție… e o bucurie. E bine să nu o superi, totuși, căci e o leoaică tânără, iubirea. Sunt un om fericit.
Cu dragoste și fără restricții
– Ce îți dorești cel mai mult să faci când se va încheia pandemia?

– O petrecere cu mulți prieteni. Să stăm aproape, să râdem cu poftă, să ne putem îmbrățișa. Un turneu frumos. Ceva sărbătoresc și omenesc. Cu dragoste și fără restricții.
– Ce lecție ar trebui să învețe omenirea din acest an, cu atâtea încercări?
– Să se gândească mai bine la ce înseamnă casă, fericire, familie. Care sunt adevăratele valori, cele care într-adevăr contează… Să evite excesul. Să fim mai responsabili. Să fim convinși că Elon Musk nu ne poate duce pe toți pe Marte. Ce-o mai rămâne până atunci ține încă de noi, căci Soarele mai arde câteva mii de ani.