Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Sufăr de nevralgie facială și tulburări somatoforme” (Răspuns pentru ANCA T. – Pitești, F. AS nr. 1383)

Foto: Shutterstock

Din relatarea dvs. nu rezultă dacă vi s-au efec­tuat și ra­­diografii dentare. În caz negativ, cred că ar fi utilă o ra­­dio­­grafie dentară generală, deoarece durerile ar pu­tea fi provocate și de un focar de infecție dentar sau de o si­nu­zi­tă maxilară, care va tre­bui să fie tratate co­res­pun­ză­­­tor.

* Pu­teți încerca și un trata­ment na­tu­­rist: cu ceai de soc (Sam­­bucus nigra) – infuzie dintr-o lin­­gură cu flori de soc la 200 ml apă, sau cu ceai din frun­ze de iederă (He­­­de­ra helix) – de­­coct dintr-o lin­gu­ră cu frun­­­ze de ie­deră fierte în 200 ml apă.

* Aplicațiile lo­ca­­le externe cu un­­gu­entul Boicil For­te (se gă­seș­te în far­macii) pot con­­tribui și ele la re­­du­­­­cerea du­­­re­ri­lor faciale.

* Apreci­ez că v-ar putea fi de un real fo­los un tra­­tament fizioterapic (io­nizări, gal­va­­­­nizări) în­tr-o stațiune bal­­­­ne­a­ră, de care pu­teți bene­fi­cia pe baza unei tri­miteri de la medicul de fa­mi­lie, în­so­țită de car­ne­tul de asi­gu­ra­re medicală și de do­va­da plății con­tribuției de asi­gurări medicale.

Multă sănătate!

ALEXANDRU P.

„Sufăr de arteriopatie obliterantă” (Răspuns pentru RAREȘ B., F. AS nr. 1384)

Efecte foarte bune în ameliorarea circu­la­ției arteriale și ve­noa­se, re­du­ce­rea edemelor (infla­mațiilor mem­bre­lor) pre­cum și tra­ta­­­rea cu suc­ces a unor afecțiuni reuma­tis­male se pot ob­ți­­­­ne prin apli­cații lo­ca­le, exclusiv externe, cu tinc­tu­ră de spânz. Încercați și dvs. și sper să bene­fi­ciați de aces­­te efecte. Tinc­­tura de spânz o pu­teți pre­­pa­ra singur, tur­­­­nând în­tr-o sti­clă în­chi­să la cu­loa­re 6 părți alcool de 60°, pes­te o par­­te ră­­dăcină de spânz. Lă­sați apoi la ma­cerat, la în­tu­­ne­ric, timp de o lu­nă, după care tinc­tu­ra ob­ți­nu­tă poa­­te fi fo­­losită. Mai simplu e să o cumpărați de la Plafar. Aveți însă o deo­sebită grijă ca tinc­tura să nu ajun­­­gă pe mâ­na unor per­soane ne­a­­vizate, ca­re să o con­fun­­de cu o bău­­tu­ră al­coo­lică, de­oa­re­ce spân­zul fa­ce parte din ca­te­go­ria plan­te­lor me­di­cinale otră­­vi­toa­re. Du­pă a­pli­­ca­ții­­le ex­­ter­­­ne cu tinctură (care se fac nu­mai pe zone ale pie­lii lip­­si­te de ul­ce­rații, răni sau zgâ­ri­e­turi), este ne­ce­sar ca per­soana care o uti­li­zea­ză să se spele bine pe mâini. În cazul în care aveți posi­bi­li­tatea, v-aș reco­man­­da să faceți și mofete, într-o stațiune balneară. Sănătate!

VICTOR D.

„Caut un leac pentru veruci plantare” (Răspuns pentru SABINA L., F. AS nr. 1422)

Nu trebuie să disperați! Și fiica mea a fost într-o si­­tu­­a­ție identică în urmă cu peste 22 de ani, când era ele­vă în clasa a VIII-a, și a scăpat definitiv de aces­tea. Din cau­za verucilor de pe degete, abia pu­tea ține creio­nul în mâ­nă și a început să aibă negi și pe tălpile pi­cioa­­relor. A ur­­mat mai multe trata­mente de specia­li­ta­te pres­cri­se de medici, dar fără nici un rezultat. S-a ho­tă­rât ex­tir­­pa­rea chi­­rurgicală a ve­ru­­cilor. În ziua pro­gra­mată pentru ope­ra­­ție, din cauza serviciului (lucram în comerț), nu am reu­­șit să duc fetița la spital. În acea zi, a dat Dumne­zeu de a intrat în magazin o tâ­nă­ră binevoitoare, care, vă­zân­du-mă disperată, m-a în­tre­bat ce am pățit și eu i-am po­­vestit necazul meu. Mi-a spus că a doua zi se duce acasă, la țară, și când se va în­toar­ce îmi va aduce o plan­tă me­di­cinală mai puțin cu­nos­cută, cu ajutorul căreia fetița mea se va vin­de­ca fără inter­venție chi­rur­gicală. După trei zile, a ve­nit și mi-a dat o pun­gă de hârtie cu circa 200-250 g plantă ver­de, proas­păt cu­leasă (era mij­lo­cul ve­rii). Mi-a spus să îm­­part can­ti­ta­tea în două părți și pri­ma parte să o pun în 3 l de apă și să o fierb 1-2 mi­nu­te, apoi să o las să se ră­ceas­că până ce fe­ti­ța suportă să-și bage mâi­nile și pi­cioa­re­le în fier­tu­ră. Tratamentul ține 20-25 de mi­nu­te și se face de două ori pe zi. A doua și a treia zi se poate re­în­căl­zi fier­tu­ra, apoi se arun­că. Se pre­gă­teș­te a doua par­te din plan­ta ră­masă, respec­tând ace­leași reguli (în to­tal 6 zile de spă­lături). Am res­pec­­tat în­toc­mai sfa­tul pri­mit, fără prea mul­­­tă încredere, și – mi­nu­­­ne dum­ne­ze­ias­că! Când a ter­mi­nat tra­ta­men­tul, fetiței mele i-au dispă­rut veru­ci­le pen­tru totdeauna, fără a lăsa urme. Am aflat că plan­­ta se cheamă popular struțișori (Se­laginella hel­ve­tica) și crește între stânci, pe malurile Cri­șului. Multă să­nă­­tate!

TUDORIȚA – Oradea

„Caut un remediu pentru gonartroză acută” (Răspuns pentru CLAUDIA S. – Arad, F. AS nr. 1441)

Pentru boala inflamatorie, degenerativă și dure­roa­să ce vă afectează genunchiul, puteți să aplicați cu în­cre­­dere un „plasture” cu muștar, al cărui efect este ime­diat. Pro­ce­dați în felul următor: amestecați trei lin­guri de boa­be de muștar (măcinate sau zdrobite) cu apă rece, până ce re­zultă un piu­re mai gros. Ungeți o bucată de pân­ză cu un strat de piure, lă­sați să stea câ­te­va minute (pen­­­tru ca ule­iurile eterice să ac­țio­neze) și apli­­cați-o pe lo­cul dureros. Când sim­țiți că vă ar­de, dați-o jos, apoi clă­­tiți locul cu apă cal­dă.

* Pen­­tru lip­sa de cal­ciu: sfă­râ­­­mați mă­runt o coajă de ou și pu­neți pu­dra ob­­ținută în­tr-o sticlă în­chisă er­­me­tic. Adău­gați su­cul de la o lă­­mâ­ie și lă­sați-l la rece două ore. Agitați sticla, fil­trați, adău­gați 0,5 l de apă și în­dul­ciți cu mie­re. Beți pre­pa­ratul pe par­­cur­sul unei zile. Ur­mați tra­­ta­­men­­tul timp de trei săp­tă­mâni. Multă sănă­ta­te!

MAGDA S. – București

„Sufăr de o alergie la ochi” (Răspuns pentru LARISA D., F. AS nr. 1450)

La Institutul „Cantacuzino” din București se făceau auto­vac­cinuri, foarte eficiente. Nu sunt sigură că se mai fac în prezent, dar vă recomand să vă interesați.

* Pentru întărirea sistemului imunitar, vă re­co­mand să consu­mați un ceai preparat din ur­mă­toa­­rele plante medicinale: trei-frați-pătați (păr­ți­le ae­ri­e­ne), busuioc, lavandă, mă­ghiran, mușețel și coada-șo­ri­­celului – amestec în părți egale. În 500 g apă se pun 6 lin­guri de ames­tec și se face o infuzie. Se beau 3 căni pe zi, cu o ju­mătate de oră înainte de mese, apoi se stă pe par­tea dreaptă timp de 20 de minute. Este un puter­nic de­zin­fec­tant. Cu acest ceai se drenează bila și se re­echi­li­­brea­­ză funcția ficatului, a pancreasului și mai ales a spli­­­nei, care este responsabilă de imunitatea or­ga­­nis­mu­lui. Nu con­su­mați alcool, conser­vanți, aro­me sin­­te­ti­ce, colo­ranți, car­ne și preparate de porc pe toată pe­rioa­da trata­men­tu­lui! De asemenea, fumatul este cu de­să­vâr­­șire interzis! Să auzim numai de bine!

VALERIA P. – Brașov

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian