Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SOS – „Sătenii din Calbor vor să-și salveze biserica”

Mă numesc POPA FLORIN și sunt preot pa­roh al bisericii ortodoxe din satul Calbor, județul Brașov, comuna Beclean, municipiul Făgăraș. Îndrăznesc să vă trimit acest mesaj, pentru a vă cere ajutorul, fie el cât de mic, necesar reparării bisericii noastre. Este monument istoric de ca­tegoria B, şi a fost contruită între anii 1802-1806. Pentru a se menţine „în picioare” are nevoie de in­tervenţii de urgenţă, cum ar fi: în­locuirea acoperişului, sistem de dre­­nare a apei, reparaţii ale pe­reţilor, atât interior cât şi exterior, înlocuirea podelelor, în mare parte putrezite.

După mai multe întâlniri cu con­siliul parohial și cu sătenii din Cal­bor, am stabilit un plan de reparație a bisericii: Anul 2021: schimbarea acoperişului şi a ferestrelor; Anul 2022: reparația faţadei şi a inte­rio­rului bisericii – scoaterea podinelor vechi și pu­tre­zite, realizarea siste­mu­lui de drenaj, turnarea betonului și am­plasarea noii podini; A­nul 2023: realizarea siste­melor de dre­naj în exterior, tro­tuare, pa­vaje şi pregătirea sfințirii bi­sericii de către ierarh”.

Am luat legătura cu mai mul­te persoane care se ocu­pă de ast­fel de lucrări sau ca­re au fir­me cu materiale de cons­trucţii, și materialele ne­cesare înlocui­rii acoperişului şi ferestrelor, su­ma se ridică la aproximativ 170.000 lei. Totodată, am început procedurile de obţinere a avizului de la Direcția de Cul­tu­ră, pen­tru că este monument istoric, iar avizul costă între 9000 – 10000 lei.

Conform celor mai recente date ale INS Bra­şov, în 2002, la Calbor aveau domiciliul 245 de locuitori. În pre­zent, mai lo­cu­iesc aici, undeva sub 200 de per­soa­ne. Ma­jo­ri­ta­tea populaţiei es­te îmbătrânită şi are o situaţie financiară mo­destă. Cu toate acestea, oamenii sunt foarte bucu­roşi și vor să salveze biserica, pe care o ştiu de când s-au născut şi care este su­fle­tul comunităţii. De altfel, deşi vor­bim de o populaţie mică la număr, îm­bătrânită şi cu venituri modeste, cal­bo­renii au venit cu propunerea ca până la sfinţirea bisericii, undeva în 2023, fie­care număr de casă să dea câte 100 lei /lună pentru repararea bisericii.

Să ne aducem aminte din Sfânta Scrip­tură, ce mult înseamnă ba­nul vă­du­vei, că orice ban oferit cu drag, Dum­nezeu îl rânduiește acolo unde este ne­voie de el. Știm cu toţii că pentru aceas­tă mare lucrare avem nevoie de ru­gă­ciu­ne și de ajutor material, de a­ceea, fac apel la dvs. ca îm­pre­ună să reconstruim această sfân­tă biserică, iar Mântuitorul nos­tru Iisus Hristos să dăruiască sănătate tuturor celor care vor ajuta! Cititorii revistei Formula AS care doresc să ne ajute pot de­pune direct bani în contul pa­rohiei:

PAROHIA ORTODOXĂ RO­MÂNĂ CALBOR, IBAN cont: RO75RNCB0472140237340001, în RON, Banca Comercială Română, Cod SWIFT: RNCBROBU

Dumnezeu să vă dăruiască sănătate şi să vă binecuvânteze!

Preot FLORIN POPA, tel. 0766/28.84.18

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian