Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Arșiță și zăduf

– Remedii contra neplăcerilor provocate de căldurile în exces –

Lactate contra alergiilor

Foto: Shutterstock

Una din problemele neplăcute ale verii este așa-numita „ac­nee Mallorca”, o a­ler­gie provocată de soa­re, manifestată prin mân­­că­rimi groaz­nice. Salvarea vi­ne de la alimentele bo­gate în calciu. S-a dovedit că în caz de temperaturi ridicate calciul din orga­nism este fo­losit mai re­pede, ceea ce provoacă re­ac­ții aler­gice. Calciul se află, mai ales, în pro­dusele lactate – iaurt, lapte, brânză de vaci și caș­caval. Cine are sensibilitate față de alergiile solare e sfătuit să includă lactatele zilnic în meniu.

Răcoare pe dinăuntru: salvie

Nopțile fierbinți ne tulbură somnul. Abia te răcorești după ce te bagi sub cearceaf, și tran­spirația curge din nou pe tine, șiroaie. În cazul acesta ajută ceaiul de salvie. Frunzele ei conțin sub­stanțe active care micșorează diame­trul vaselor de sânge din piele și împiedică transpirația în exces. Două căni de ceai de salvie băute seara vă garantează o noapte răco­roasă.

Rețeta: o lin­guriță de salvie se opărește cu 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se bea călduță.

Mai bine ulei cu lămâie, decât creme antisolare

Cremele grase cu care ne ungem pe corp ca să ne apă­răm de ar­suri îm­pie­di­că pie­lea să transpire cum trebuie. Su­doa­­rea e un fe­no­men să­nă­­tos, o me­todă de răci­re a or­ga­nis­mu­lui nos­­tru. Lo­cui­torii de pe malul Mării Me­di­terane știu bine lu­crul acesta, și în loc să se un­gă cu cre­me so­fisticate și scumpe, folosesc pen­tru plajă untdelemn de măsline amestecat cu lămâie. Acreala ei (acidul) dizolvă gră­si­mea și su­doarea are trecere liberă. În plus, unt­delemnul cu lămâie e ideal pentru fru­mu­sețea pielii.

Zerul, contra căderilor de tensiune

Când temperaturile verii trec de 35 de grade, mulți oameni au probleme le­gate de circulația sângelui. Tensiunea sca­de, sângele curge mai greu. Dacă starea de hipotensiune durează, se reco­mandă o cană mare de zer de lapte, băută încetișor. Conține multă vitamina B și săruri minerale care restabilesc presiunea sângelui.

Semințe de in contra căldurilor verii, dublate de „arșița” menopauzei

Vipiile verii sunt chinuitoare oricum, dar devin de neîn­durat atunci când se adau­gă… bufeurilor din perioada de menopauză. Există însă și pentru ele un remediu: se­mințele de in, care echilibrează sistemul hormonal. O lingură cu semințe de in, luate cu un pahar cu apă, potolesc su­ferința.

Salvare pentru păr

Și părul reacțio­nează sensibil la temperaturi ridi­cate. Se usucă, se despică și se rupe. O cură de între­ți­nere, cu 3 lin­guri de ulei de grâu, ames­tecate cu 2 lin­­guri de smântână și 1 lingură de suc de lă­mâie, face adevărate mi­nuni. A­mes­tecul se întinde pe părul proas­păt spălat și încă ud și se lasă să acționeze 15 minute. După trata­ment, părul devine lu­cios și moale. Apoi se spală din nou, cu un șam­pon moale.

Căldicel în loc de rece

După ce stau la soare sau se întorc acasă, din oraș, încălziți, majoritatea oamenilor au ten­dința să facă un duș rece. „Doar căl­dicel!”, ne averti­zează spe­cia­liștii. La tempe­raturi înalte, echi­librul termic al corpului urcă la cote mari. Dușul rece acționează ca un șoc, pe care organismul vrea ime­diat să-l echilibreze. Și așa transpiri și mai mult.

Arsuri: aplicații cu brânză de vaci și lapte

Dacă în ciuda cremelor de pro­tecție solară v-ați ars pe piele, apli­cați, seara, pe zonele arse, o mască de brânză de vaci cu lapte. Poto­lește senzația de strânsură a pielii și înlătură usturimile.

Rețeta: Se iau 3 linguri cu vârf cu brânză de vaci, care se diluea­ză cu atâta lapte (cam 2 linguri) până ce se obține o pastă cre­moasă. Se întinde pe piele și se lasă să ac­ționeze 15 minute, apoi se clătește cu apă caldă. Locurile arse pot fi tratate și ziua cu brânză cu lapte.

Ventilație la purtător – îmbrăcămintea de in

Inul natural are o culoare plă­cută, iar vara acționează ca un ven­tilator. Echili­brea­ză schimbul de temperatură corp-aer și stă lejer pe piele. Sudoarea nu este absor­bită și se evaporă fără urme de miros neplăcut.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian