Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii cu extracte din cereale – ORZ, OVĂZ, SECARĂ, PORUMB

De milenii, între oameni și cereale exis­tă o alianță pentru susținerea vieții. Pro­prietățile lor nutritive, creșterea lor rapidă și cultivarea facilă, precum și posibilitățile de conservare, au fost și sunt în continuare foarte importante pentru om. La ora actuală, culturile de cereale ocupă pe planetă teritorii uriașe, asigurând hrana de bază a oamenilor și a animalelor domes­tice. Din păcate, adesea ele sunt tratate chimic în exces.

Vă prezint câteva dintre efectele benefice ale unor cereale, pe care acestea le au atunci când le folosim nu ca hrană, ci ca terapie.

Orzul – antioxidant și revitalizant

Orz verde

La ora actuală, Orzul verde este binecunoscut pentru aportul important de nutrienți – vitamine și minerale, în combinație cu bio­flavonoide, poli­zaharide, poli­peptide, clorofilă. Astfel, el con­­ține vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), vitami­nele A, E, C, K, opt ami­noacizi esențiali şi să­ruri mine­rale de Fier, Calciu, Mag­neziu, Man­gan, Mo­libden, Zinc, Cu­pru. Repre­zin­tă totodată o im­por­tantă sursă naturală de superoxid dis­mu­tază (SOD) – enzimă cu rol antioxidant.

Această enzimă produsă în organismul nostru are un rol important în inactivarea radicalilor liberi oxidril, a căror prezență în exces duce la îmbol­năvire și grăbesc procesul de îmbătrânire. Este important de reținut faptul că, pe măsură ce îmbă­trânim, corpul produce tot mai puţin SOD. De ase­menea, SOD devine inactivă, dacă există o carenţă de minerale de Zinc, Cupru, Man­gan, pentru că enzima există în orga­nism asociată cu Zinc și Cupru, în citoplasma celulelor (în cantităţi mari în globulele roșii, ficat, rinichi, creier) și asociată cu Mangan în mitocon­drii (care sunt responsabile de respirația celulară).

Iată de ce cura cu Orz verde – sub formă de pulbere sau extract din suc obținut prin presare la rece – aduce, pe lângă aportul de SOD, și săruri de Zinc, Cupru și Mangan, care sunt ex­trem de bene­fice. Cura revitalizează organismul, va încetini procesele de îmbătrânire, va creşte re­zistenţa or­ganismului la infecţii, ne va proteja de radiaţii elec­tromagnetice, radiaţii solare, de poluare.

Ovăzul – reechilibrant la nivelul sistemului nervos și al tiroidei

Ovăz

Ovăzul, ca și orzul, este o cereală folosită în special în hrana animalelor, dar apreciată și con­su­mată și de oameni, mai ales ca fulgi de ovăz. Această cereală a fost și este și la ora actuală mult studiată. În gemoterapie se folosesc tinerele plăn­tuțe, cu tot cu rădăcini, prelucrate prin extracție glicero-alcoolică, ca Extract din mlădițe și radi­cele de Ovăz. Astfel, extractul gemoterapic con­ține o întreagă multitudine de compuși, la care se adaugă celulele stem vegetale, care aduc poten­ția­lul de reechi­librare și regenerare, prin restructurare.

Foarte importante sunt, în primul rând, efec­tele de la nivelul sistemului nervos și de la nivel tiroidian. Pen­tru acțiunea calmantă și ușor seda­tivă, este reco­man­dat în stări de astenie, de epui­zare psiho-fizică, nervozitate, anxietate și în tulburări de somn. La nivel tiroidian, are acțiune regla­toare, cu recomandare în formele incipiente din hipotiroidism sau hipertiroidism. La ora ac­tuală, astfel de dezechilibre sunt foarte frecvente în rândul populației, astfel încât cura cu Extract din mlădițe și radicele de Ovăz poate readuce echi­librul și împiedica evoluția afecțiunilor tiroi­diene.

Dar efectele benefice sunt constatate la mul­tiple niveluri în organism, gemoterapicul de Ovăz considerându-se a avea acțiune adaptogenă – care se traduce prin creșterea capacității de echilibrare a sistemelor fiziologice stresate. Astfel, poate îmbunătăți funcționarea organismului, iar asocie­rea cu Extractul de Orz verde poate fi o opțiune benefică, prin potențarea efectelor.

Secara – refacerea țesutului hepatic

Secară

Secara este a doua cereală, după grâu, folosită în panificație și, mai nou, cunoscută și consumată și sub formă de fulgi de secară. În gemoterapie se folosesc rădăcinile tinere – radicelele – din care se extrag compușii activi în soluția glicero-al­coolică. Acest Extract din radicele de Secară este foarte util pentru readucerea la valori normale a trans­ami­nazelor hepatice. Refa­cerea funcțio­na­lității celulei hepatice (hepatocitul) este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, văzută la modul global. Ex­tractul din ra­dicele de Secară se recomandă, de aceea, în diferite afectări hepatice, dintre care amin­tesc aici steatoza hepatică (fi­catul gras) – o afecțiune foarte răspândită, cau­zată în special de alimentația dez­echi­librată. Se va asocia, de la caz la caz, cu Extract din mlădițe de Rozmarin (pentru acțiunea antiinflamatoare și antioxidantă), cu Ex­tract din mlădițe de Măslin (pentru acțiunea de reducere a valorilor coles­terolului și triglice­ridelor), cu Extract din muguri de Alun (pentru a preveni fibrozarea), cu Extract din mlădițe de Ienupăr (pentru acțiunea detoxi­fiantă hepatică, antiinflamatoare și cicatrizantă). De asemenea, o asociere cu efect sinergic, de reducere a nivelului transaminazelor, este cea cu Extractul din radicele de Porumb.

Refacerea funcționalității celulei hepatice este strâns legată și de sănătatea pielii, fapt ce face ca Extractul din radicele de Secară să fie reco­mandat și în boli de piele – diferite dermatoze și, în special, în psoriazis (asociat cu Extract din muguri de Platan și Extract din mlădițe de Cedru), în cure prelungite, de 3 luni, repetate la nevoie.

Porumbul – cicatrizant al fibrelor musculare

Porumb

Porumbul nu este doar o cereală cultivată ca plantă alimentară, industrială și furajeră – ci și un prețios remediu gemoterapic, care merită să fie cunoscut și de ale cărui efecte speciale să beneficieze cât mai multe persoane.

Extractul gemoterapic din radicele de Po­rumb are acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă a leziunilor din fibrele mus­culare, fiind eviden­țiată inițial doar reco­mandarea sa pentru refa­cerea țesutului cardiac în urma leziunilor post-infarct – o recomandare foarte importantă, dar prea puțin cunoscută de către cei interesați și prea puțin experimentată de către medicii cardiologi. La externarea din spital, după un infarct sau preinfarct, o cură de 3-4 luni cu Extract din radicele de Porumb și Extract din muguri de Arin negru va putea susține refacerea și va îmbunătăți starea generală.

A fost demonstrat că Extractul din ra­dicele de Porumb normalizează valoarea transaminazei TGO, care se găsește nu doar în ficat, ci și în inimă, în mușchii scheletici, în pancreas, rinichi și în țesutul cerebral. De aceea, acest gemoterapic poa­te fi avut în vedere oricând, dacă există valori crescute ale TGO.

O recomandare la îndemâna tuturor este cea în dureri musculare (mialgii), ca ur­mare a unor efor­turi excesive (febră mus­culară, întinderi mus­culare) sau trau­ma­tisme, precum și în mialgie, care poate să apară ca efect secundar după utilizarea de statine.

Așa cum menționam la prezentarea Extractului din radicele de Secară, cele două extracte gemo­terapice, de Secară și Porumb, se pot asocia în afectări hepatice. Iar la nivelul pielii, Extractul din radicele de Porumb are acțiune cicatrizantă, der­mo­protectoare, în situațiile cu piele deshi­dratată, în arsuri și răni.

Dacă privim imaginea de ansamblu a acestor gemoterapice obținute din cereale, observăm cum ele pot compune o cură de întreținere cu acțiune anti­oxidantă, revitalizantă, adaptogenă, de echili­brare a funcțiilor tiroidiene, calmantă și sedativă, reglatoare, antiinflamatoare și cicatrizantă, la nivel hepatic, car­diac, muscular și cutanat. Vă invit să le descoperiți!

Farm. sp. Carmen Ponoran

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian