Aveam trei ani când, trecând într-o zi prin fața casei părintelui Gărăiacu, preoteasa, mama Victoria, m-a strigat: „Ioniță, Ioniță, vino până la țața…”. Am trecut pe sub poartă și iată-mă lângă ea. Cu mâna ușor tremurândă, mi-a întins trei cuburi de zahăr: „Ia, să le legumești, se găsesc numai la oraș”. Cred că am ciugulit din zahărul acela mai bine de o săptămână, și nici că m-am mai oprit, până în ziua de azi. Cine să-mi spună nu mânca? Abia recent, am aflat din cartea „Cum ucide zahărul”, de John Yudkin, pe care am citit-o pe nerăsuflate, în ce primejdie mă găsesc.
Cutremurător! Fiziolog, nutriționist și medic la Universitatea din Londra, Yudkin a avertizat omenirea, încă din anii ’70, că zahărul provoacă o grămadă de boli: gută, diabet, obezitate, boală coronariană și cancer. Cu toate astea, părinții cu copiii de mână bat mall-urile și își umplu căruțurile cu alimente îmbibate cu zahăr. Căutați în marile magazine și găsiți măcar un produs alimentar fără zahăr! Nu există! Când am întrebat un vânzător de ce este zahăr în toate, mi-a răspuns că zahărul protejează alimentele să nu se strice. Iată câteva exemple: arahide sărate, chipsuri, bake rolls cu usturoi, tortilla cu chili, tortilla de porumb, toate au zahăr în compoziție! Dar partea ascunsă a dulcelui este amară. Zahărul ucide. Sunt țări în care se consumă circa 900 de grame de persoană pe săptămână, adică 45 kg pe an! Dacă în urmă cu 200 de ani, în Marea Britanie, se consumau 2 kg de zahăr pe an de persoană, azi se consumă 45 kg. Totul începe din prima copilărie. Când bebelușul primește ou, carne mărunțită, legume și fructe, sunt mame care presară peste toate acestea zahăr ca să îi placă copilului. Chiar și suzeta o afundă în zahăr! Ce poți să zici? „Dieta cu mult zahăr pe care o urmați în prezent este diferită de cea care a evoluat pe parcursul a milioane de ani. Potrivit cercetărilor noastre, zahărul ridică nivelul de colesterol și glicemie în sânge și nivelul trigliceridelor”, spune Yudkin. Doctorul britanic a găsit legăturile strânse dintre diabet și tromboza coronariană, precum și „mulțimea de boli” care cuprind omul din pricina zahărului: afecțiunile oculare, deteriorarea danturii, afectarea pielii, afectarea articulațiilor, bolile hepatice și cancerul. În multiple analize de laborator, a descoperit că zahărul accelerează procesele vitale, scurtând viața. Chiar și pubertatea fetelor este grăbită. În Norvegia, în ultimii 130 de ani, vârsta pubertății a scăzut de la 17, la 13 ani. La fel s-a întâmplat în Suedia, Anglia și Statele Unite. Principala cauză a maturizării sexuale a fetelor este creșterea consumului de zahăr.
Unul dintre capitolele de încheiere a cărții lui Yudkin se numește „Ar trebui interzis zahărul”? Autorul își îndeamnă cititorii să-și crească copiii fără să-i îndoape cu otrava albă. Să nu-i „legumească”, așa cum m-a îndulcit pe mine mama Victoria. Pe viață!