Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Zahărul și partea lui amară

Aveam trei ani când, trecând într-o zi prin fața casei părintelui Gărăiacu, preoteasa, mama Victoria, m-a strigat: „Ioniță, Ioniță, vino până la țața…”. Am trecut pe sub poartă și iată-mă lângă ea. Cu mâna ușor tremurândă, mi-a întins trei cuburi de za­hăr: „Ia, să le legumești, se găsesc numai la oraș”. Cred că am ciugulit din zahărul acela mai bine de o săptămână, și nici că m-am mai oprit, până în ziua de azi. Cine să-mi spună nu mânca? Abia recent, am aflat din cartea „Cum ucide zahărul”, de John Yudkin, pe care am citit-o pe neră­suflate, în ce pri­mej­die mă găsesc.

Cutremurător! Fiziolog, nutriționist și medic la Universitatea din Londra, Yudkin a avertizat ome­ni­rea, încă din anii ’70, că zahărul provoacă o gră­madă de boli: gută, diabet, obezitate, boală corona­riană și can­cer. Cu toate astea, părinții cu copiii de mână bat mall-urile și își umplu căruțurile cu alimente îmbibate cu zahăr. Căutați în marile magazine și găsiți măcar un produs alimentar fără zahăr! Nu există! Când am întrebat un vânzător de ce este zahăr în toate, mi-a răs­puns că zahărul protejează alimentele să nu se strice. Iată câteva exemple: arahide sărate, chipsuri, bake rolls cu usturoi, tortilla cu chili, tortilla de porumb, toate au zahăr în compoziție! Dar partea ascunsă a dulcelui este amară. Zahărul ucide. Sunt țări în care se consumă circa 900 de grame de persoană pe săptămâ­nă, adică 45 kg pe an! Dacă în urmă cu 200 de ani, în Marea Bri­tanie, se consumau 2 kg de zahăr pe an de per­soa­nă, azi se consumă 45 kg. Totul începe din prima co­pilărie. Când bebelușul primește ou, carne mărunțită, legume și fructe, sunt mame care presară peste toate acestea zahăr ca să îi placă copilului. Chiar și suzeta o afundă în zahăr! Ce poți să zici? „Dieta cu mult zahăr pe care o urmați în prezent este diferită de cea care a evoluat pe parcursul a milioane de ani. Potrivit cercetărilor noastre, zahărul ridică nivelul de co­lesterol și glicemie în sânge și nivelul trigli­ce­ridelor”, spune Yudkin. Doctorul britanic a găsit legăturile strânse dintre diabet și tromboza corona­riană, precum și „mulțimea de boli” care cuprind omul din pricina zahărului: afecțiunile oculare, deteriorarea danturii, afec­tarea pielii, afectarea articulațiilor, bolile hepatice și cancerul. În multiple analize de laborator, a desco­perit că zahărul accelerează procesele vitale, scurtând viața. Chiar și pubertatea fetelor este grăbită. În Nor­vegia, în ultimii 130 de ani, vârsta puber­tății a scăzut de la 17, la 13 ani. La fel s-a întâmplat în Suedia, Anglia și Statele Unite. Prin­cipala cauză a maturizării sexuale a fetelor este creșterea consumului de zahăr.

Unul dintre capitolele de încheiere a cărții lui Yud­kin se numește „Ar trebui interzis zahărul”? Autorul își îndeamnă cititorii să-și crească copiii fără să-i îndoape cu otrava albă. Să nu-i „legumească”, așa cum m-a îndulcit pe mine mama Victoria. Pe viață!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian