Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„România educată” – un proiect generos

„România educată” e marele proiect cu care președintele Klaus Iohannis vrea să iasă din scena politică, după expirarea celui de al doilea mandat. Inițiativa aceasta, ca un președinte să își asume un proiect cu bătaie mai lungă, care să dea o direcție clară de viitor („Ro­mânia educată”) este cât se poate de generoasă. În mod normal, o temă precum cea a educației ar trebui să mag­netizeze în jurul ei, nu doar colaboratorii președintelui, ci toate resursele disponibile în societate, inclusiv cele ale opoziției.

Marea noastră problemă este modul în care punem în practică ideile bune. Criticat pentru șubrezimea unora dintre capitolele lui, ca și pentru secretomania în care a fost ela­borat (lumea a aflat despre el abia după ce Guvernul și l-a asumat), proiectul „Ro­mânia educată” a lui Klaus Iohannis are meritul de a impune tema învățământului ca temă prioritară pentru următorii ani, în paralel cu urgența de a concentra bugete importante înspre nevoile educației. Vor fi acei bani bine investiți? Vor ajunge acolo unde e mai mare nevoie de ei? Va produce „România educată” o schimbare de paradigmă sau doar va cârpi pe ici, pe colo, și va umple, de fapt, buzu­narele „băieților deștepți”, cum s-a întâmplat în atâtea alte domenii, în ultimele decenii? Sunt întrebări la care doar viitorul ne va răs­punde. Cert e că președintele, de la înălțimea autorității sale, are obligația de a-și apăra proiectul zi de zi, metru cu metru, dacă ține la el și dacă vrea ca el să schimbe ceva.

Întâmplător sau nu, exact în zilele în care „România educată” apărea în spațiul public, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, era extrem de preocupat de… schimbarea legis­lației privitoare la metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. În fapt, o încercare de favorizare pe mai de­parte a plagiatorilor și a practicii plagiatului în mediul universitar românesc, așa cum au afirmat sute de mari personalități din lumea aca­demică, care i s-au adresat direct preșe­dintelui Klaus Iohannis. Presiunea a func­ționat, iar președintele a avut o ieșire publică tran­șantă, care l-a făcut pe ministrul Edu­cației să renunțe la proiect. O mică și primă victorie de etapă a „României educate”. Vor tot apărea astfel de atacuri subversive. Dacă vrea cu adevărat să lase ceva în urmă după aceste două mandate, președintele Iohannis nu are altă variantă decât să fie, în anii ce vin, promotorul excelenței. Altfel, „România edu­cată” va rămâne doar o mapă cu idei gene­roase pe care femeia de serviciu o va arunca la gunoi când se va schimba locatarul de la Cotroceni.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian