Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un avertisment – Momentul Afganistan

Retragerea trupelor NATO din Afga­nistan, executată cu maximă precipitare și cu efecte dintre cele mai dramatice, a stârnit, cum era și firesc, un amplu val de comentarii, care critice, care realiste, care mai cinice, pes­te tot, într-o lume care parcă a uitat, preț de câteva zile, de propriu-i răz­boi cu virusul mutant. Dincolo de părerile di­vergente, punctul cu care toți spe­cia­liștii sunt de acord este că eșecul misiunii mi­litare occidentale conduse de Statele Unite în Af­ganistan va reprezenta un punct de răscruce în re­lațiile interna­țio­nale. Nu doar comparația cu răz­boiul fali­men­tar din Vietnam, dar și situația internă, tot mai complicată, din SUA, vor ține depar­te, mă­car o vreme, cea mai mare (încă) forță militară a lumii, de noi implicații militare costisitoare și riscante. Mai mult, pe termen scurt și mediu, re­centul episod din Afganis­tan va duce la o redefi­nire a rolului pe care SUA, multă vreme văzute ca jandarm uni­ver­­sal, sunt dispuse să și-l mai asume, în garantarea și cultivarea dincolo de granițele sale geografice, a modelului său de democrație.

“Este greșit să ordonăm forțelor armate ale Statelor Unite ale Americii să lupte, atunci când forțele afgane nu au fost în stare să lupte pentru poporul lor”, a explicat pre­șe­dintele Joe Biden, în prima sa ieșire pu­bli­că, după ce trupele talibane au cucerit capita­la Afganistanului, Kabul. E o frază-cheie pen­tru înțelegerea felului în care gândesc SUA noua ordine mondială. Și, în vreme ce mari puteri tot mai ofensive, precum Rusia sau China, nu pot decât să-și frece mâinile de satisfacție, direcția tranșantă expusă de președintele american e în măsură să dea fiori pe șira spinării mai cu seamă în Europa, unde Estonia, Letonia, Lituania, Polonia sau România își pun toate speranțele, de ani de zile, în sprijinul american, pentru contra­ca­rarea ofensivei “naturale” a Moscovei. “Pe când o retragere intempestivă a SUA din Estul Europei?”, s-au întrebat mulți, zilele acestea.

Sigur, comparația dintre Afganistan și Europa (de Est) e exagerată. Dar avertismentul președin­te­lui Biden trebuie luat cât se poate de în serios. Îna­intea lui, Donald Trump somase aliații din NATO să investească în propriile capacități de apărare, să nu lase totul în seama Americii. Acum, Joe Biden cla­rifică situația: aliații SUA vor fi primii care își vor apăra țara, în cazul unei agresiuni. Cine își imaginează că soldați din Ohio sau Iowa vor intra în pri­ma linie ca să apere Estul Europei se înșeală amar­nic. Da, SUA vor oferi sprijin aviatic, vor oferi cea mai bună consultanță și cel mai bun armament disponibil, dar primii care trebuie să își apere țara – și democrația, sunt chiar cetățenii țării respective. Măcar din acest punct de vedere, experiența afgană a Armatei Române – 20 de ani pe un front de luptă real, cât se poate de dur – e un câștig. Dar mulți din­tre veteranii din Afganistan sunt de-acum pen­sio­nari. România trebuie să se asigure că are forța și motivația de a se apăra energic, în prima linie, în caz de pericol. Exemplul unei puteri militare pre­cum Ucraina, care n-a fost în stare să se mobilizeze în fața unor trupe speciale trimise din Rusia, e cât se poate de apropiat, și ca spațiu, și ca timp – ca să nu ne dea de gândit. Nu e doar problema României, este, în mare, problema întregii Europe. “Mo­men­tul Afganistan” e încă un avertisment pentru o Eu­ropă – și o Românie – care se consumă pe teme mi­nore, fără să atace adevăratele priorități ale momen­tului.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian