Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Nu reușesc să mă vindec de peladă” (Răspuns pentru M.T. – București, F. AS nr. 1443)

Foto: Shutterstock

Pelada este o afecțiune a pielii, căderea părului pe zone rotunde (la cap, barbă etc.) din cauza imu­ni­tății scăzute.

* Earl Mindell, în „Biblia vitaminelor”, prevede:

– Zinc 50 mg, zilnic.

– B complex (B1-B12) (B12, „cărămida vieții”, se asimilează mai bine injectabil, 2 fiole a 50 mg, injectate deodată, odată pe lună, până nu se mai constată deficit de B12 în organism.).

– Colină (căutați preparatele de B complex care conțin și Colină).

– Inozitol (la fel, sau luați în loc, 1-2 linguri Lecitină).

– Cisteină (aminoacid) – 1 g zilnic, conform pros­pectului.

– Zilnic, o tabletă de „Multivitamine cu Mul­timinerale” (în special primăvara și toamna, con­form prospectului).

* Spirt medicinal + oțet de mere în cantități egale, extern. Oțetul de mere este de fapt un cidru de mere foarte gustos, o „farmacie într-o sticlă” pentru „100 de boli”. Radeți cu totul 5 kg de mere, puneți 5 l apă, 1/2 kg zahăr, 100 g drojdie și lăsați la fermentat în vas larg la gură, descoperit, în bucă­tărie. După ce s-a oprit fermentația (5-7 zile) se strecoară. Se lasă în alt vas descoperit 5-6 zile să decanteze. Se pune în sticle, umplute doar 3/4, cu dop, la rece. În timp, devine mai acrișor, „oțet”! Fo­losiți-l extern, dar mai ales intern; zilnic 2 linguri cidru + 1 linguriță miere + 200 ml apă, de 1-3 ori pe zi. Conține mult potasiu (alte minerale, vita­mine) datorită merelor.

P.S. Dacă este ciupercă – tricofiție – la farmacia vete­rinară există Tricofitin A, Tricofitin B, folosit și în uz uman.

MARIANA M. – Cluj-Napoca

„Am suferit 7 intervenții chirurgicale la coloană” (Răspuns pentru NICULESCU P. – București, F. AS nr. 1475)

* Intern: ceai de creți­șoară în amestec cu coada-șoricelului – 3-4 căni pe zi.

* Extern: Băi cu mace­rat de bulbi de bujor. Se rad bulbii de bujor și se pun într-o sticlă de 1 litru, cât încap în sticlă; peste răzătură se pune vodcă (rachiu de cereale) până se umple sti­cla. Se lasă 2 săptămâni la căldură (20 grade) sau la soare. Se strecoară, storcând bine răzătura.

Se vor face băi zilnice, timp de trei săptămâni. În apa caldă de baie se vor pune 5-6 linguri de ma­cerat. Spatele (coloana) trebuie să stea tot timpul în apa caldă. Apa în cadă nu va fi mai mult decât pen­tru acope­rirea corpului, așezat orizontal, pe spate, cu capul ușor sprijinit în sus.

În cazul când nu aveți macerat suficient (pentru toată perioada), iar cada nu vă permite șederea spa­telui cât mai complet în apă, se va proceda astfel:

* Masaj bine făcut (nu superficial) cu macerat de bujori, începând de la ceafă în jos, să cuprindă și coccisul, insistând mai mult în această zonă. Li­chidul, pătrunzând prin piele, are efect asupra co­loa­nei, dar și a capului.

* După masaj se face baie caldă, stând cât mai mult cu spatele în apă. Se iese fără a se șterge și se înfășoară într-un halat gros sau pătură, intrând repede în pat unde, bine învelit, va sta 2 ore pentru a transpira.

* După ce se usucă bine (după circa 2 ore) va fi masat din nou, de data aceasta cu ulei de coada-șoricelului (sau în lipsa acestuia, se va folosi tinc­tură de coada-șoricelului, dar ungând în prealabil pielea cu ulei de floarea-soarelui), așa cum s-a ară­tat mai sus cum trebuie făcut acest masaj. (Ule­iul sau tinctura de coada-șoricelului se găsesc la Plafar.)

D.M. – Iași

„Caut un remediu natural pentru hipertrofie benignă de prostată” (Răspuns pentru ION D. – Alba Iulia, F. AS nr. 1475)

După cum vă este probabil cunoscut, adenomul de prostată este practic o tumoră benignă, care afec­tează un procent ridicat al bărbaților ajunși la vârste mai înaintate. Este evident că, o dată ce tu­mora s-a instalat, eliminarea ei este posibilă numai chirur­gical, dar, prin unele tratamente alopate sau natu­riste, se poate încetini dezvoltarea ei și se reduc manifestările neplăcute pe care le generează.

* Vă recomand ceaiul de ghimpe (Xarthium Spinosum), pe care îl puteți procura ușor de la magazinele Plafar sau de la vânzătorii ambulanți din piețe. Este însă neapărat necesar să consultați un medic spe­cialist urolog, pentru a se stabili dacă adenomului de prostată nu i se asociază cumva și o prostatită cronică, ce necesită a fi tratată corespun­zător, pentru reducerea procesului infla­mator. De fapt, urologul este singurul în măsură să determine, pe baza tușeului rectal și a ecografiei, stadiul și mă­rimea adenomului și, în funcție de acestea, nece­sitatea inter­venției chirurgicale ime­diate sau posi­bilitatea amânării ei.

* Vă pot fi utile și băile calde de șezut, cu ceai de mușe­țel. Faptul că vă temeți de operație nu justi­fică amâna­rea ei, în cazul în care se va dovedi nea­părat necesară, ținând cont și de potențialul de ma­lig­nizare (cance­ri­zare) al adenomului. Un prieten de-al meu a fost operat de urgență în urmă cu doi ani, extir­pându-i-se adenomul fără nici o problemă. Practic, nici nu a știut că are adenom de prostată, acesta manifestându-se brusc, în decursul unei nopți, printr-o retenție totală a uri­nei în vezica urinară, care i-a impus un control urologic de maximă ur­gență și care a condus la eliminarea prin sondă (potrivit afirmațiilor sale) a circa doi litri de urină. Temându-se de operație, a încercat cu disperare să o evite, dar peste două zile, cu tot consumul redus de lichide, a ajuns în aceeași situație, respectiv blocaj total de urină. Ope­rația s-a dovedit inevita­bilă. Există în prezent tehnici operatorii urologice moderne, care reduc considerabil ris­cu­rile opera­torii, post-operatorii și du­rata de spitalizare: ope­rația pe cale laparoscopică, fără nicio incizie ex­ter­nă. Vindecarea a fost rapidă, prietenul meu fiind externat în numai câteva zile, fără nici o compli­cație ulterioară. În prezent se simte excelent. Vă doresc să treceți cu bine peste această încercare.

Valentin – Timișoara

„Sufăr de polisinuzită cronică” (Răspuns pentru GEORGE – Galați, F. AS nr. 1484)

Vă recomand un tratament foarte simplu: beți zilnic câte un pahar cu apă în care ați pus 1-2 lin­gurițe cu oțet de mere. Oțetul creează un mediu in­tern acid, în care agenții patogeni nu se pot dez­vol­ta, și în scurt timp scăpați de ei. Vă doresc sănătate!

LIVIA N. – Cluj-Napoca

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian