Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Lupusul este o boală inflamatorie cronică, cu afectare multisistemică, adică afectarea mai multor organe și sisteme din organism, dezvoltată prin mecanism autoimun. Există mai multe forme de lupus, în principal, lupusul eritematos cutanat (formă în care este afectată în principal pielea) și lupusul eritematos sistemic (forma în care apare afectarea întregului organism). Mecanismul autoimun implicat în patogenia bolii înseamnă că sistemul imun răspunde anormal la anumite structuri normale din organism, datorită dereglării mecanismelor de control. Din punct de vedere al medicinei alternative, cauza bolii o reprezintă un conflict la nivel emoțional, legat de comunicare, în special în relațiile de iubire și de subapreciere a propriei persoane. De asemenea, în declanșarea bolii, un rol important îl are alimentația. Consumul de proteine animale duce la dereglarea sistemului imunitar, cu producția unor anticorpi care nu mai recunosc propriile celule și le atacă. Alți factori declanșatori sau agravanți pentru lupus eritematos cutanat pot fi: lumina solară, radiațiile ultraviolete artificiale, infecții (cel mai frecvent virale), anumite medicamente, stres psiho-emoțional, fumat, dezechilibre hormonale (mai ales la femei).
Boala poate debuta la orice vârstă, dar frecvența maximă este la adultul tânăr, între 20-40 de ani. Este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, 80-90% din pacienți sunt femei. Lupusul poate să apară la orice vârstă, existând inclusiv o formă de lupus neonatal, la copii născuți din mame cu lupus.
Există mai multe forme de lupus cutanat-acut, subacut, intermitent, cronic, discoid. În general, localizarea tipică este la față și în zonele expuse la soare. Sunt cazuri în care leziunile apar la nivelul întregului corp.
În cazul dvs, având în vedere localizarea la nivelul scalpului, cel mai probabil este vorba despre un lupus cutanat discoid, dar ar trebui să fie confirmat diagnosticul prin biopsie cutanată.
Vă recomand să folositi suplimentele care conțin acizi grași polinesaturați, de tip Omega 3, administrate 2000-4000 mg pe zi. Să urmați o cură de 3-6 luni cu următoarele plante: coacăz-negru, soc, călin, porumbar, rhodiola rosea, noni, salcie albă, cătină, ganoderma. Resveratrolul, prin efectul antioxidant puternic, și vitamina D în doze mari, sunt, de asemenea, recomandate. Apoi, un rol important îl are regimul alimentar: excluderea cărnii și a produselor lactate din alimentație este esențială. O combinație foarte bună de acizi grași tip Omega 3, 6 și 9 găsiți în produsul „Mix 4 uleiuri”, la „Centrul de Sănătate Armonia” (tel. 0766/29.84.58).
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, www.drnwabudike.ro
„Sufăr de dermatită seboreică” (Răspuns pentru DUMITRU – Ploiești, F. AS nr. 1440)

Stimate domn, dermatita seboreică este o tulburare care afectează zonele corpului bogate în sebum și care se manifestă în părțile de corp unde se poate găsi păr. Este frecvent întâlnită, începând cu pubertatea, și are un vârf de incidență la 40 ani, coborând în frecvență spre bătrânețe. Dermatita seboreică apare și la nou-născuți, afectând scalpul, pliurile membrelor superioare sau zona scutecelor.
Nu se știe cauza exactă a dermatitei seboreice. Unii specialiști consideră că un defect în sistemul imun ar fi cauza de bază. În discuție intră și stresul, factorii genetici, vremea rece și uscată, unele boli (Parkinson) sau medicamente (haloperidol, griseofulvină, cimetidină).
Factorii de risc includ: – Unele boli cutanate – acnee, rozacee, psoriazis; – Alcoolism și pancreatită alcoolică; – Parkinson, accident vascular; – Infarct miocardic; – Epilepsie; – Depresie; – HIV/SIDA; – Imunodepresie în general.
Pruritul (mâncărimea) și senzația de arsură sunt principalele simptome. În zonele afectate, în special pe cele păroase (scalp, sprâncene, barbă și mustață) pot apărea scuame (mătreață) albe sau gălbui. Dar pot fi afectate fața, spatele urechii, gâtul, trunchiul, zona axilară, cea de sub sâni sau zona inghinală. Pielea afectată tinde să fie eritematoasă (roșie), iar acest eritem poate fi, în rare cazuri, generalizat. La cei cu pielea închisă la culoare, zona afectată este mai deschisă. Dermatita seboreică este o boală benignă, nu se ia, însă poate fi o sursă mare de disconfort și poate afecta negativ calitatea vieții.
Posibile abordări naturiste:
* Încetați consumul excesiv de alcool și fumatul – factori de risc importanți.
* Mișcarea fizică dă tonicitate organismului, și astfel contracarează stresul.
* Evitați situațiile provocatoare de stres sau încercați să vă stăpâniți iritarea în asemenea situații.
* Yoga, Tai Qi, meditația legate de vindecare, pot ajuta la stăpânirea stresului.
* Dieta să fie săracă în alimente foarte procesate, fără dulciuri. Se recomandă consumul de ulei de pește, care conține acizi grași Omega-3.
* Evitați spălatul cu săpunuri aspre, căci ele pot duce la iritarea pielii.
* Evitați folosirea produselor de îngrijire a pielii care conțin alcool, căci provoacă iritații.
* Purtați îmbrăcăminte de bumbac neted, care să nu fie strânsă pe piele, pentru a lăsa aerul să circule. Poate ajuta la calmarea iritației.
* Uleiul de arbore de ceai (Melaleuca) poate ajuta la ameliorarea leziunilor, fiind antiinflamator și antimicrobian. Uleiul de cocos, de asemenea, este bun pentru piele.
* Aloe vera, soluție aplicată local, este antiinflamatoare.
* Mierea de albine, aplicată local, poate ajuta, ca antifungic și antiinflamator.
* Homeopatia este un tratament excelent. Sulphur, Psorinum sunt medicamente bune, dar tratamentele constituționale, individuale, sunt ideale.
(Fiindcă dermatita seboreică poate fi semnul altor boli periculoase sau poate semăna cu alte boli periculoase, este bine să consultați medicul îndată ce vă bănuiți de această boală!)
Vă urez succes!
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Mama are picioarele umflate” (Răspuns pentru MIHAELA – București, F. AS nr. 1486)

Doamna Mihaela, pentru că tratamentul medicamentos nu a dat rezultate, iar mama dvs. are 71 de ani și a ajuns să-și folosească cu mare greutate picioarele, vă propun să apelați la gemoterapie, prin cure periodice de detoxifiere limfatică. Prima cură de detoxifiere ar fi bine să fie una cu caracter general, pentru îmbunătățirea eliminării toxinelor de la nivel hepatic, renal și intestinal, sprijinită totodată cu o dietă alimentară de cruțare. Se recomandă 2 litri de apă pe zi (pentru a ușura eliminarea toxinelor și a nu genera blocaje la nivelul emonctoriilor – ficat, rinichi, intestin) și, dacă se poate, două zile pe săptămână de post (doar cu apă sau cu sucuri naturale din legume și fructe). Gemoterapicele complexe din gama Polygemma ar urma să le administrați mamei, timp de o lună de zile, astfel: Polygemma 11 – Ficat detoxifiere, 2 ml dimineața, Polygemma 12– Rinichi detoxifiere, 2 ml la prânz și Polygemma 15– Intestin detoxifiere, 2 ml în cursul după-amiezei. În următoarele două luni, cura gemoterapică se va axa pe extracte cu acțiune de detoxifiere limfatică: Extract din mlădițe de Lemn câinesc și Extract din muguri de Castan comestibil, câte 2 ml din fiecare, de 2 ori pe zi, Extract din Sevă de Mesteacăn, 2 ml o dată pe zi și Extract din muguri de Scoruș de munte, 2 ml o dată pe zi. Dacă încep să apară îmbunătățiri, cura se poate continua pentru încă 4 luni, având în vedere că este o suferință care durează de mulți ani. Multă sănătate!
„Mama suferă de rinită alergică” (Răspuns pentru SANDA – Pitești, F. AS nr. 1486)
Având în vedere că au fost epuizate încercările cu tratament medicamentos și chirurgical (îndepărtarea polipilor – vegetații adenoide – realizate de mai multe ori), pe mama dvs. ar putea să o ajute un tratament homeopat, orientat în principal pe simptomul cel mai deranjant – crizele de strănut, care țin ore în șir. De aceea, vă recomand să apelați la un medic homeopat, iar în Pitești îl puteți contacta pe domnul dr. Cadar Sorin, medic homeopat și specialist ORL. Până veți ajunge la consultația homeopată, puteți încerca și o cură gemoterapică cu Alectra – un antialergic natural. Vă recomand administrarea de Alectra, de 3 ori pe zi și a Extractului din muguri de Fag, 2 ml, o dată pe zi – pentru acțiunea lui depurativă și antialergică.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Sufăr de dureri-fantomă în urma amputării piciorului” (Răspuns pentru MARIA M. – Cluj, F. AS nr. 1435)

Preparaţi dimineaţa aproximativ 1 litru de ceai de coajă de salcie şi mesteacăn, din care beţi câte o cană, de 3-4 ori de-a lungul zilei. O cană din acest ceai o puneţi la frigider şi aplicaţi comprese reci pe bont, ori de câte ori aveţi posibilitatea. Această aplicaţie externă va fi mai eficientă dacă adăugaţi în ceaiul din frigider şi conţinutul a 2-3 fiole de Xilină 2%. Dacă aceste modalităţi nu ajută suficient pentru eradicarea durerii-fantomă din piciorul dvs., contactaţi-mă.