Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ȘTEFAN – Iași, F. AS nr. 1483: „Am lupus eritematos localizat pe scalp”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Lupusul este o boală inflamatorie cronică, cu afectare multisis­te­mică, adică afec­tarea mai multor organe și sis­teme din organism, dezvoltată prin mecanism autoimun. Există mai multe forme de lupus, în principal, lupusul eritematos cutanat (formă în care este afectată în principal pielea) și lupusul eritematos siste­mic (forma în care apare afectarea întregului organism). Meca­nismul autoimun im­plicat în patogenia bolii în­seamnă că sistemul imun răspunde anormal la anumite structuri normale din organism, datorită dereglării mecanismelor de control. Din punct de vedere al medicinei alterna­tive, cauza bolii o reprezintă un conflict la nivel emoțio­nal, legat de comunicare, în special în relațiile de iubire și de subapreciere a propriei per­soane. De asemenea, în de­clanșarea bolii, un rol im­portant îl are alimentația. Consumul de proteine ani­male duce la dereglarea siste­mului imunitar, cu pro­ducția unor anticorpi care nu mai recunosc propriile ce­lule și le atacă. Alți factori declan­șatori sau agravanți pentru lupus eritematos cu­tanat pot fi: lumina solară, radiațiile ultraviolete arti­ficiale, infec­ții (cel mai frec­vent virale), anumite medi­ca­men­te, stres psiho-emo­țional, fumat, dez­echi­libre hor­mo­nale (mai ales la fe­mei).

Boala poate debuta la orice vârstă, dar frecvența maximă este la adultul tânăr, între 20-40 de ani. Este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, 80-90% din pacienți sunt femei. Lupusul poate să apară la orice vârstă, existând inclusiv o formă de lupus neonatal, la copii născuți din mame cu lupus.

Există mai multe forme de lupus cutanat-acut, subacut, intermitent, cronic, discoid. În general, localizarea tipică este la față și în zonele expuse la soare. Sunt cazuri în care leziunile apar la nivelul întregului corp.

În cazul dvs, având în vedere localizarea la nivelul scalpului, cel mai probabil este vorba des­pre un lupus cutanat discoid, dar ar trebui să fie confirmat diagnosticul prin biopsie cutanată.

Vă recomand să folositi suplimentele care con­țin acizi grași polinesaturați, de tip Omega 3, ad­ministrate 2000-4000 mg pe zi. Să urmați o cură de 3-6 luni cu următoarele plante: coacăz-negru, soc, călin, porumbar, rhodiola rosea, noni, salcie albă, cătină, ganoderma. Resveratrolul, prin efec­tul anti­oxidant puternic, și vitamina D în doze mari, sunt, de asemenea, recomandate. Apoi, un rol im­por­tant îl are regimul alimentar: excluderea cărnii și a produselor lactate din alimentație este esențială. O combinație foarte bună de acizi grași tip Omega 3, 6 și 9 găsiți în produsul „Mix 4 uleiuri”, la „Cen­trul de Sănătate Armonia” (tel. 0766/29.84.58).

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, www.drnwabudike.ro

„Sufăr de dermatită seboreică” (Răspuns pentru DUMITRU – Ploiești, F. AS nr. 1440)

Stimate domn, dermatita seboreică este o tul­burare care afectează zonele corpului bogate în se­bum și care se manifestă în părțile de corp unde se poate găsi păr. Este frecvent întâlnită, începând cu pubertatea, și are un vârf de incidență la 40 ani, co­borând în frecvență spre bătrânețe. Dermatita sebo­reică apare și la nou-născuți, afectând scalpul, pliu­rile membrelor superioare sau zona scutecelor.

Nu se știe cauza exactă a dermatitei seboreice. Unii specialiști consideră că un defect în sistemul imun ar fi cauza de bază. În discuție intră și stresul, factorii genetici, vremea rece și uscată, unele boli (Parkinson) sau medicamente (haloperidol, griseo­fulvină, cimetidină).

Factorii de risc includ: – Une­le boli cutanate – ac­nee, rozacee, psoriazis; – Al­­coolism și pancreatită al­coolică; – Parkinson, ac­cident vascular; – Infarct miocardic; – Epilepsie; – De­presie; – HIV/SIDA; – Imu­nodepresie în general.

Pruritul (mâncărimea) și sen­zația de arsură sunt prin­cipalele simptome. În zonele afectate, în special pe cele pă­roase (scalp, sprâncene, bar­bă și mustață) pot apărea scuame (mătreață) albe sau gălbui. Dar pot fi afectate fața, spa­tele urechii, gâtul, trunchiul, zona axilară, cea de sub sâni sau zo­na inghinală. Pie­lea afectată tinde să fie eritema­toa­să (ro­șie), iar acest eritem poate fi, în rare cazuri, gene­ra­lizat. La cei cu pielea închisă la cu­loa­re, zo­na afectată este mai deschisă. Der­­matita sebo­rei­că este o boală be­nignă, nu se ia, însă poate fi o sursă mare de disconfort și poate afecta negativ calita­tea vieții.

Posibile abor­dări naturiste:

* Încetați consu­mul excesiv de alcool și fuma­tul – factori de risc im­portanți.

* Mișcarea fizică dă tonicitate organismului, și astfel contracarează stresul.

* Evitați situațiile provocatoare de stres sau încercați să vă stăpâniți iritarea în asemenea situații.

* Yoga, Tai Qi, meditația legate de vindecare, pot ajuta la stăpânirea stresului.

* Dieta să fie săracă în alimente foarte pro­cesate, fără dulciuri. Se recomandă consumul de ulei de pește, care conține acizi grași Omega-3.

* Evitați spălatul cu săpunuri aspre, căci ele pot duce la iritarea pielii.

* Evitați folosirea produselor de îngrijire a pielii care conțin alcool, căci provoacă iritații.

* Purtați îmbrăcăminte de bumbac neted, care să nu fie strânsă pe piele, pentru a lăsa aerul să cir­cule. Poate ajuta la calmarea iritației.

* Uleiul de arbore de ceai (Melaleuca) poate ajuta la ameliorarea leziunilor, fiind antiinflamator și antimicrobian. Uleiul de cocos, de asemenea, este bun pentru piele.

* Aloe vera, soluție aplicată local, este antiin­fla­matoare.

* Mierea de albine, aplicată local, poate ajuta, ca antifungic și antiinflamator.

* Homeopatia este un tratament excelent. Sulphur, Psorinum sunt medicamente bune, dar tra­ta­mentele constituționale, individuale, sunt ideale.

(Fiindcă dermatita seboreică poate fi semnul altor boli periculoase sau poate semăna cu alte boli periculoase, este bine să consultați medicul îndată ce vă bănuiți de această boală!)

Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Mama are picioarele umflate” (Răspuns pentru MIHAELA – București, F. AS nr. 1486)

Carmen Ponoran

Doamna Mihaela, pentru că tratamentul medi­ca­mentos nu a dat rezultate, iar mama dvs. are 71 de ani și a ajuns să-și folosească cu mare greutate picioarele, vă propun să apelați la gemo­terapie, prin cure periodice de detoxifiere limfatică. Prima cură de detoxifiere ar fi bine să fie una cu caracter gene­ral, pentru îmbunătățirea eliminării toxinelor de la nivel hepatic, renal și intestinal, sprijinită totodată cu o dietă alimentară de cruțare. Se recomandă 2 li­tri de apă pe zi (pentru a ușura eliminarea toxine­lor și a nu genera blocaje la nive­lul emonctoriilor – ficat, rinichi, intestin) și, dacă se poate, două zile pe săptămână de post (doar cu apă sau cu sucuri na­turale din legume și fructe). Gemoterapicele com­plexe din gama Polygemma ar urma să le adminis­trați mamei, timp de o lună de zile, astfel: Poly­gemma 11 – Ficat detoxifiere, 2 ml dimineața, Poly­gemma 12– Rinichi detoxifiere, 2 ml la prânz și Polygemma 15– Intestin detoxifiere, 2 ml în cursul după-amiezei. În următoarele două luni, cura gemoterapică se va axa pe extracte cu acțiune de detoxifiere limfatică: Extract din mlădițe de Lemn câinesc și Extract din muguri de Castan comestibil, câte 2 ml din fiecare, de 2 ori pe zi, Extract din Sevă de Mesteacăn, 2 ml o dată pe zi și Extract din muguri de Scoruș de munte, 2 ml o dată pe zi. Dacă încep să apară îmbunătățiri, cura se poa­te continua pentru încă 4 luni, având în vedere că este o sufe­rință care durează de mulți ani. Multă să­nătate!

„Mama suferă de rinită alergică” (Răspuns pentru SANDA – Pitești, F. AS nr. 1486)

Având în vedere că au fost epuizate încercările cu tratament medicamentos și chirur­gical (înde­părtarea polipilor – vege­ta­ții adenoide – realizate de mai multe ori), pe mama dvs. ar pu­tea să o ajute un tratament homeopat, orientat în principal pe simp­tomul cel mai de­ran­jant – crizele de strănut, care țin ore în șir. De aceea, vă reco­mand să apelați la un medic homeopat, iar în Pitești îl puteți contac­ta pe domnul dr. Cadar Sorin, medic homeopat și spe­cialist ORL. Până veți ajun­ge la consultația ho­meopată, puteți încerca și o cură ge­mo­terapică cu Alectra – un antialergic natural. Vă recomand ad­ministrarea de Alectra, de 3 ori pe zi și a Extractului din muguri de Fag, 2 ml, o dată pe zi – pentru acțiunea lui depurativă și antialergică.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sufăr de dureri-fantomă în urma amputării piciorului” (Răspuns pentru MARIA M. – Cluj, F. AS nr. 1435)

Preparaţi dimineaţa aproximativ 1 litru de ceai de coajă de salcie şi mesteacăn, din care beţi câte o cană, de 3-4 ori de-a lungul zilei. O cană din acest ceai o puneţi la frigider şi aplicaţi comprese reci pe bont, ori de câte ori aveţi posibilitatea. Această aplicaţie externă va fi mai eficientă dacă adăugaţi în ceaiul din frigider şi con­ţinutul a 2-3 fiole de Xilină 2%. Dacă aceste moda­lităţi nu ajută suficient pentru eradicarea durerii-fantomă din piciorul dvs., contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian