„Când răul e învelit în ceva dulce pare mai suportabil”

– Încep interviul cu un compliment: în toate aparițiile dvs. de pe micul ecran, sunteți plină de bucurie. Zâmbiți și răspândiți optimism, lucru rar în vremurile acestea pline de amenințări. Cum reușiți?
– În primul rând, eu sunt zâmbitoare „din fire”. Un dar de la Dumnezeu. Apoi, sunt zâmbitoare pentru că încă din anii copilăriei mi s-a explicat că dacă ți se zâmbește, să zâmbești și tu, la rândul tău. Și mai încerc să zâmbesc și în speranța unei molipsiri binefăcătoare, cu speranța că cei care mă văd vor fi și ei mai senini și mai fericiți. E un zâmbet sincer, asta pot să-ți spun clar. Iar bucuria vine și de la cinema, fără îndoială. Din filmele bune care-mi fac atât de mare plăcere. Fac o profesie care mă bucură cu adevărat. Chiar și când mă supăr pe filmele care-mi displac, tot zâmbesc puțin. Zâmbesc ironic, adevărat, dar tot zâmbet e și acela. În noi, toți, există o bucurie lăuntrică, chiar o fericire interioară, pe care trebuie, însă, să o construiești și, mai ales, să ți-o aperi cu grijă, să nu pătrundă cine nu trebuie în lumea ta.
„Veștile proaste trebuie puțin cernute”
– Oare lumea despre care vorbiți rezistă și pe vremurile astea de pandemie, în care suntem amenințați permanent?Universul s-a colorat în gri…

– Hmm… Veștile proaste, întâi de toate, trebuie să le cerni puțin și să ai discernământ. Vezi, cum eu am terminat limbi străine și am făcut și ceva lingvistică, la mine totul are o legătură cu semantica, și mi se pare că sunt niște cuvinte înrudite, când spun „cernut” și „discernământ”. Vremurile astea de pandemie probabil că o să mai dureze, și depinde foarte mult de discernământul și de înțelepciunea noastră, dacă putem să le mai scurtăm nițel… În rest, echilibrul interior se obține prin educație, prin ideea de a exista tot timpul o cumpănă, pe care să știi să o ții și s-o echilibrezi ca într-un laborator al unui alchimist. Și atunci, lucrurile sunt mai puțin dramatice. Și-apoi, cu ironie poți să tratezi, în principiu, orice. Și parcă sunt mai ușor de înghițit hapurile „with a spoon of sugar” (cu o lingură de zahăr), ca-n filmul „Sunetul muzicii”. Dacă sunt învelite în ceva dulce, parcă sunt ceva mai suportabile decât dac-ar fi otravă pură.
„Nu cred că griul este cea mai rea dintre culori”
– Și-apoi, dragă Delia, să știi că griurile sunt importante. Când spun asta, mă gândesc și la cinema, la începuturile sale, când era totul alb-negru. Dar griurile dominau, de fapt, și dădeau un anumit tip de rafinament și de contur. Așa că nu cred că griul este cea mai rea dintre culori. Știu că la noi se asociază cu o conotație tristă, dar n-aș fi atât de îngrozită de culoarea asta. Și-apoi, există și culoarea gris perle, știi, iar eu ador perlele, încă de pe când avea bunica un șirag pe care-l îndrăgea tare mult. Aș prefera acest gri, despre care lumea aproape că nu știe, dar care mie îmi înnobilează sufletul. Și mai există și posibilitatea să zbori peste gri, să survolezi răul. Mie îmi place la nebunie să survolez norii, atunci când reușesc să zbor cu vreun prieten care are avion și mă lasă din când în când (n-am brevet!, dar bine supravegheată) să fiu puțin la manșă. Atunci mă simt în al nouălea cer. Și poate că, uneori, când vezi lumea de sus, parcă și lucrurile sunt mai flou, mai suportabile. Iar apropo de frică, trebuie să știi să ții bine hățurile, s-o stăpânești, pentru că, dacă apucă să te stăpânească ea pe tine, e prăpăd.
„Filmul românesc trece prin flux și reflux”
– Care mai e atmosfera la festivalurile de film? Sunteți în permanentă mișcare, de la un festival la altul, în legătură cu o mulțime de oameni cărora le „luați pulsul”…

– Atmosfera e de bucurie curată! Cum a fost la Cannes, unde veneam după un an de pauză. Lumea e poate ceva mai îngăduitoare cu filmele și, mai ales, acel public care, chiar dacă e „de specialitate”, devine dintr-odată „normal”, vrea pur și simplu „la cinema”, vrea să vadă totul de-adevăratelea, în direct, pe marele ecran.
– Care mai e situația filmului românesc? Cândva era o speranță. S-a stins?
– Nu, nu mi se pare că s-a stins. Cred că este ca la Marea Mediterană. Adică există flux și reflux, flux și reflux… N-aș zice chiar că s-a stins, mi se pare cam dură afirmația. Belgienii spun, de exemplu, că „de-abia așteptăm să vedem filmele românești”. Le plac, chiar dacă ele încep cam greu, adică durează ceva până intri în atmosferă. În rest, au fost prezente la toate festivalurile, au luat premii peste tot, de la începutul anului încoace, dar eu tot mai aștept un film la care să vă pot îndemna să mergeți cu toată inima. Deocamdată, recomandarea ar fi „Neidentificat”. L-am văzut de două ori, la distanță de două zile! A, da, și încă un documentar: „Holy Father”. Da, deci Apetri, cu filmul „Neidentificat”, și Andrei Dăscălescu, cu „Holy Father”. Apoi, mai e un film care mi-a plăcut mult, deși titlul m-a ținut oarecum la distanță, chiar dacă era pe englezește: „Girl Poop”… A luat premiu la Moscova, și chiar dacă este un umor nu doar negru, ci și extrem de amar, e foarte bine construit de regizorul Huțuleac, și cred că ar trebui văzut, așa cum abia aștept filmul din toamna asta, care se cheamă „Copacul Dorințelor și amintiri din copilărie”, tot în regia lui Huțuleac, un film pentru toată familia. Și mai este și „Berliner”, o comedie politică, la concurență cu talk-show-urile, pe care le vedem în fiecare seară…
– Există vreun film special, căruia să-i dați premiu cu coroniță?

– Există: „Dune”, filmul ovaționat la Veneția, unul dintre cele mai spectaculoase filme pe care le-am văzut vreodată. O adevărată capodoperă. Este, în primul rând, un fel de coregrafie a picturii, a imaginii. Ideea filmului a pornit de la un tablou, un fel de a transpune totul în imagini care au un anumit tip de muzicaliate, de perfecțiune, de n-ai vrea să se mai termine niciodată. Așteptați să vină „Dune”. Credeți-mă că n-o să vă pară rău!