
În aceste afecțiuni se recomandă următoarele:
* Consumul de usturoi: 3-4 căței de usturoi pisați se pun într-un pahar de apă sau lapte clocotit și se lasă la macerat toată noaptea. Se administrează timp de trei săptămâni, dimineața, pe stomacul gol. Pentru neutralizarea mirosului se mestecă două-trei boabe de cafea sau chimen ori un fir de pătrunjel.
* În locul usturoiului se poate consuma ceapă. Două cepe potrivite, tocate mărunt, se pun într-un pahar de lapte, se fierb un sfert de oră, apoi se strecoară. După răcire, se adaugă două linguri de miere și se amestecă. Se poate ține în frigider timp de o săptămână. Se beau câte 3-4 pahare, de una-două ori pe săptămână, timp de două săptămâni. Se administrează la copii mari și adulți.
* Se ia câte o linguriță cu ulei de alune, dimineața, timp de 15 zile.
* Semințe de dovleac: timp de 24 de ore, i se dă bolnavului foarte puțină mâncare, după care i se administrează 40-60 g de semințe (pisate sau măcinate), cu puțin zahăr pudră. La două ore după aceasta, se administrează și 20-30 ml de ulei de ricin. Viermii sunt eliminați după aproximativ șapte ore. Se poate lua și următorul amestec: 40-60 g semințe de dovleac + 30 ml ulei de ricin + 30 g miere.
* Ceaiuri: 40 g coajă de crușin + 60 g pelin. Se face un ceai din două lingurițe de amestec. Se bea o cană dimineața, pe stomacul gol, timp de o săptămână. La un sfert de oră după ce se bea ceaiul, se ia preparatul cu ceapă sau usturoi. Vă doresc sănătate!
Maria V. – București
„Caut un tratament pentru circulație periferică deficitară” (Răspuns pentru LIVIU D. – București, F. AS nr. 1388)
1. Vă recomand aplicații locale cu tinctură de spânz. Acest tratament poate fi deosebit de util în cazul unei circulații sangvine necorespunzătoare. De altfel, efectele benefice ale acestei tincturi nu se limitează doar la varice, ele extinzându-se și asupra arteritelor, edemelor (inflamațiile membrelor) și durerilor reumatice. Evitați aplicarea tincturii de spânz pe răni deschise, iar după folosire spălați-vă pe mâini. Spânzul se găsește de vânzare în plafaruri și magazinele naturiste. Ați putea apela, până procurați spânzul, și la alte tratamente medicamentoase, cum ar fi: Tarosin (Ascorutin) – 3 tablete pe zi, care conțin în compoziția lor 0,02 g rutinum și 0,05 g vitamina C; acționează pentru fortificarea pereților vaselor capilare și împiedică astfel spargerea lor. (Alte denumiri ale medicamentului: Rutascorbin, Scorborutin.) De asemenea, pot fi utile și aplicații locale cu unguentul Variterp – pe bază de castane, și Stimuven (gel sau soluție) – pe bază de castane și spânz. Toate aceste medicamente sunt produse de industria farmaceutică românească.
VALI – Arad
2. Pentru dereglarea circulației sangvine, este necesar un tratament sinergic, intern și extern, pentru a avea mai multe șanse de reușită.
* Extern: folosiți ulei de sunătoare și ulei de coada-șoricelului amestecate în proporție egală. Se masează locul dureros de câteva ori pe zi, cu mișcări ușoare, până ce uleiul intră în piele. Datorită uleiurilor volatile conținute de ambele plante și a hipericinei din sunătoare, se vor diminua procesele inflamatorii la nivelul piciorului, restabilind circulația corectă.
* Intern: frunze de păpădie și fructe de măceș. Păpădia este un excelent depurativ și totodată mărește permeabilitatea, oprind vasoconstricția. Fructele de măceș au proprietatea de a scădea fragilitatea capilarelor, aducând un surplus masiv de minerale și vitamine. Alimentația este foarte importantă în acest caz. Evitați grăsimile, carnea de porc, conservele, condimentele, alcoolul și tutunul. Nu vă puteți vindeca dacă modul dvs. de a vă alimenta nu este în consens cu natura. Tot ceea ce este verde, ce conține viață, să fie hrană pentru corp. Sunt convins că totul se va rezolva de la sine. Vă doresc însănătoșire grabnică!
PAUL N. – Craiova
„Urinez foarte des, mai ales iarna” (Răspuns pentru COSTIN C. – Craiova, F. AS nr. 1398)
1. Pentru incontinență urinară vă recomand un tratament cu băi de șezut. Într-un vas de 5-6 litri de apă se fierb 3 pumni de teci (100 g plantă) de fasole albă, până se colorează apa. Se fac două băi pe zi – ultima baie să fie seara. Baia trebuie să fie cât mai caldă, și se face timp de 3 săptămâni. Dacă nu se obține vindecarea, se repetă tratamentul după două săptămâni de pauză. În lipsa tecilor de fasole se pot face băi de șezut cu coada-calului, urzică moartă, coada-șoricelului, traista-ciobanului. Se face infuzie din următorul amestec: crețișoară, pufuliță cu flori mici și iarbă de ghimpe. Se pun 3 g de amestec la o cană de apă în clocot. Se beau două căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere. Se freacă regiunea vezicală cu tinctură de traista-ciobanului, care înviorează musculatura. Pentru urinări dese: se pun într-un pahar cu apă caldă o lingurință de suc de usturoi și o linguriță de ulei de măsline. Se beau 2 pahare pe zi, înainte de mese. Se fac băi de șezut cu tărâțe de grâu: se pune un pumn de tărâțe într-o traistă de pânză rară și se fierbe într-o oală în care sunt 4-5 litri de apă, timp de 10 minute. Baia se face timp de o lună, seară de seară. După baie vă îmbrăcați gros și puneți în picioare șosete de lână. Se bea ceai din drăgaică, pufuliță cu flori mici, urzică moartă – trei căni pe zi. Rezultate bune dă și polenul de albine: 2 lingurițe pe zi, timp de o lună de zile, cu o pauză de două luni. Sănătate!
AUREL V. – Tg. Mureș
2. Vă recomand aplicarea uneia dintre următoarele rețete de tratament naturist, găsite de mine în literatura de specialitate.
* Se prepară o infuzie din coada-calului în amestec cu sunătoare. Se consumă 1-2 cești pe parcursul zilei, iar seara se va mânca numai hrană solidă.
* Se fac băi de șezut cu sare de bucătărie. Băile se fac seară de seară, până ce dispare incontinența urinară.
* Pentru sezonul cald, recomand să se facă băi de șezut cu coada-șoricelului (flori, culese pe soare puternic), iar suplimentar se vor bea 2 cești de ceai de coada-șoricelului, zilnic.
* Se ia la fiecare 2-3 ore câte o lingură plină de ceai de mătase de porumb (se opărește o linguriță cu vârf de mătase de porumb cu 1/4 litru de apă fierbinte). Nu se bea îndulcit.
* O dată pe săptămână se fac băi de șezut cu sunătoare: într-o găleată plină cu apă se pun la macerat, de seara până dimineața, frunze, tulpini și flori de sunătoare. Dimineața se încălzește până dă în clocot și se adaugă în apa de baie. Durata băii trebuie să fie de 20 de minute. Vă doresc însănătoșire grabnică!
MIHAI S. – Oradea