– Este una dintre cele mai iubite cântăreţe de muzică ușoară din Basarabia, dar începând din 1998, când a câştigat trofeul Festivalului de Muzică Mamaia, ea a cucerit şi inimile românilor. În timp, Natalia şi-a câștigat un public numeros şi fidel, care îi admiră glasul, frumusețea, prezența scenică rafinată şi repertoriul select. Au trecut doi ani de la primul interviu acordat de Natalia revistei noastre și am vrut să știm dacă în timpul din urmă, a reușit să învingă amenințările care bântuie lumea cu furie dezlănțuită –
Toamna la Temeleuți
– Natalia, luptăm nebunește cu valul patru al pandemiei. Între timp, toamna e gata să treacă, fără să-i vedem frumusețea, așa cum ar fi meritat. Tu ai apucat să te bucuri de ea?

– Pentru mine, toamna e un fel de zână magică, o zână care mereu mă ia în trena ei ruginie și mă duce în zbor, până în anii copilăriei, pe care i-am petrecut la bunicii din partea mamei, în satul Temeleuți, din Basarabia. Acolo am deslușit că aurul toamnei, pentru oameni, înseamnă trudă: perioada când se adunau roadele din grădini și se făceau provizii pe iarnă. Pe vremea aceea, oamenii de la țară încă nu cumpărau nimic de la magazin! Îmi amintesc, de pildă, ce fericire era pe mine, când se adunau strugurii! Cât de nerăbdătoare eram ca, alături de ceilalți copii, să sar în copăile acelea uriașe și să zdrobesc cu picioarele ciorchinii aduși din vie! Sau cum îmi cufundam obrajii în petalele parfumate de trandafiri, pe care bunica le strângea cu grijă, pentru ca apoi să facă o dulceață cum n-am mai mâncat în viața mea. Când desfăceam, iarna, vreun borcan cu dulceață, parcă mă mutam în grădină! Făcea bunica și murături, și salate de iarnă, tot așa, puse la borcan… Era un adevărat spectacol: toată curtea se umplea cu borcane, care apoi erau așezate cu grijă în beci, alături de merele proaspete, învelite în ziare, de săculeții cu fasole boabe, de cartofii care erau și ei ocrotiți peste iarnă și curățați imediat ce făceau colțișori… Doamne, amintirile astea te feresc de tot răul lumii, sunt leac suprem pentru sistemul imunitar! Cred că întoarcerile astea la noi, la bucuriile adunate în suflet, vor deveni tot mai importante în anii ce vin… Nimeni nu ne poate apăra mai bine de răul lumii decât noi înșine. Să-i facem loc sufletului în viața noastră. În lipsa prezentului fericit, să-i oferim amintiri. Mie, amintirile îmi trezesc nostalgie, dar îmi dau și putere, încrederea că lumea mai poate încă să-și redobândească înțelepciunea și să revină la așezarea aceea de odinioară, la acel ritm al vieții dictat de natură, la acel trai simplu și sănătos. Am amintiri puternice, frumoase, care mă încarcă, care, într-un cuvânt, mă fac fericită!
– Prezentul îți oferă, și el, temeiuri de bucurie. Tocmai ce ai născut un copil. Un copil, în vreme de pandemie!
– Asta a fost voia lui Dumnezeu! Eu și soțul meu nu ne-am planificat niciodată copii, nici pe Victoraș, băiatul nostru, care va împlini zece ani, și nici pe Vera. Eu chiar ziceam că am deja un băiat mare și nu-mi mai puneam problema unui alt copil. Însă, așa cum am spus, asta a fost voia lui Dumnezeu. Am rămas însărcinată cu Vera, în mod cu totul neașteptat! Dar „întâmplarea” asta mi-a adus în suflet o fericire imensă! Ținându-mi în brațe copiii, simt că nu-mi mai încap în piele de bucurie și simt dorința să-i mulțumesc lui Dumnezeu, clipă de clipă, pentru acest dar nesperat!
Un loc al tău pe pământ
– Credința în Dumnezeu ai moștenit-o tot de acasă, din Basarabia?

– Am crescut cu ea și vreau să-mi cresc la fel și copiii. Nu sunt habotnică și nici copiii mei nu vreau să devină habotnici, dar îmi doresc să deprindă iubirea de Dumnezeu, să înțeleagă, la rândul lor, că sunt iubiți în fiecare clipă de El, că Dumnezeu este marele sprijin al vieții. Pe de altă parte, îmi doresc să-mi fac copiii să înțeleagă că e esențial să-și păstreze spiritul și mintea libere, să nu se lase antrenați în mentalitatea de turmă, să caute să obțină cât mai multe informații, pe care apoi să le treacă prin filtrul lor și să-și formeze păreri proprii. Să nu se lase manipulați și îndoctrinați. Și mai vreau să le ofer copiilor mei ceva: puțină viață la țară! Mi se pare extrem de important, pentru formarea lor, să se lege de natură, de pământ, de animale, să învețe să le prețuiască și să le iubească după cum merită, nu să le trateze ca pe niște curiozități de prin cărți sau muzee. Viața la țară te învață ceva ce la oraș s-a pierdut: simplitatea, modestia și cumpătarea. Și bucuria de-a avea un „acasă”, locul tău pe acest pământ.
Neprețuitul „noi doi”
– Cu timpul în ce relație ești, Natalia? Cu doi copii, nu e prea ușor să îl stăpânești…

– E adevărat că timpul s-a comprimat, există chiar explicații științifice pentru asta. E-adevărat că, să crești doi copii și să-ți vezi și de carieră, nu e ușor, dar eu, una, n-am dreptul să mă plâng. Am un soț care se implică la fel de mult ca mine în creșterea copiilor, nu e e genul de bărbat care să lase toată casa și copiii doar în grija femeii. Și am și o bonă, pe „mamaia’ noastră. Și-apoi, cunosc mame care au mai mulți copii decât mine – de exemplu, am o prietenă care are șase copii! – și tot se descurcă minunat, sau sunt mame care-și cresc copiii singure, există și mame care au probleme financiare… așa că eu, cu doi copii și cu ajutor, sunt într-o situație pe care nu pot s-o descriu decât ca fericită. Pe de altă parte, eu cred că timpul mai e și cum și-l face omul: trebuie să înveți să cerni lucrurile și să le alegi pe cele care sunt cu-adevărat importante. Pe lângă copii, consider că e crucial și timpul pe care-l petrec doar eu cu soțul meu: din când în când, organizăm câte-o evadare scurtă, care să ne ofere timp împreună. Săptămâna trecută, am fugit așa, de pe o zi pe alta, undeva, în afara Bucureștiului, într-un loc pitoresc. E important să avem timp doar pentru noi, timp în care să ne ținem de mână, să ne plimbăm prin natură, să vorbim pe îndelete, să facem planuri, să visăm la cum or să ne crească pruncii… E important să ne acordăm, iar și iar, și sufletele, și visele unul cu celălalt.
– Visatul împreună e cheia pentru trăinicia în doi?
– Da, eu așa cred: iubirea care-l îmbrățișează pe celălalt așa cum e, „cu bune și cu rele”, și atenția acordată celuilalt și visatul împreună sunt cheia pentru a preveni înstrăinarea. Dacă lucrurile astea există, atunci cuplul rămâne trainic și fericit și nici că are nevoie de psiholog. Comunicarea, atenția, visatul împreună, sentimentul de bine de-acasă sunt cea mai grozavă psihologie, cea mai grozavă terapie! Dragostea are nevoie de firesc, nu de doctor.
Cum lupți cu un balon dezumflat
– Dar cu profesia ce se întâmplă? În cazul unei artiste, prezența scenică este extrem de importantă. Nașterea unui copil nu implică riscuri pentru imagine?

– Într-adevăr! Temerile astea există, însă, dacă-i acorzi puțin timp corpului, ca el să-și revină natural, în ritmul lui, după naștere, îți regăsești și silueta, și nici nu absentezi periculos de mult de pe scenă. Și eu, în prima lună de după naștere, am fost puțin speriată, arătam ca un balon dezumflat. Dar n-am forțat lucrurile, mi-am lăsat organismul să reintre în matcă, să se reechilibreze, am mâncat normal și, pentru că am născut natural, mi-am permis să reîncep să fac sport. Așa se face că azi am doar cu două kilograme mai mult decât înainte de a rămâne gravidă. Și parcă nici n-aș mai vrea să le dau jos, mi se pare că așa arăt mai bine! (râde) În concluzie, sunt sănătoasă, mă simt minunat, am energie… Ca atare, deja am programate și câteva ieșiri pe scenă, câteva concerte în Chișinău. De altfel, chiar și în timp ce eram gravidă, am lansat un album nou, „La capătul cerului”. Din cauza pandemiei, n-am putut să fac o lansare clasică, față în față cu publicul, ci l-am scos pe toate platformele muzicale online. De asemenea, am pregătit materialul pentru încă un album, care conține piese de-ale mele consacrate, dar pe care le-am refăcut în stil simfonic – e ceva foarte special, un material la care țin foarte mult și pentru care doresc să realizez și un concert. Dar se pare că mai trebuie să aștept. Anul ăsta, din cauza pandemiei, mi-a fost imposibil să-l organizez, dar sper din tot sufletul că la anul, condițiile vor fi, în sfârșit, prielnice.

Deocamdată mă concentrez pe concertele deja programate. Primul a fost pe 21 noiembrie, la Chișinău, la Palatul Național „Nicolae Sulac” și s-a numit „Lăutarii ALTFEL”. A fost vorba despre un concert al Orchestrei Naționale „Lăutarii”, al cărei dirijor este maestrul Nicolae Botgros, în care s-au cântat și melodii populare, și melodii pop, adaptate pentru orchestră… A fost un proiect grandios, cu-adevărat aparte, în care excepționala orchestră din Chișinău și-a dat măsura virtuozității, iar noi, invitații (fiecare dintre noi interpretează câte 3-4 melodii), am fost încântați să le fim alături. Apoi, mai am programat încă un concert, pe 23 decembrie, cu ocazia Crăciunului, tot în Chișinău, încă unul în februarie, de Ziua Îndrăgostiților, cu Orchestra Simfonică… Sunt mândră să spun că în Chișinău, în zona muzicii, e multă creativitate și multă pasiune, iar concertele care se realizează sunt „muncite și gândite” la milimetru, sunt de înalt nivel, nu sunt niște cântări de duzină.
– Cu alte cuvinte: ai o toamnă frumoasă, cu rod bogat…

– Da. Pot să spun că în ciuda groazei pe care pandemia a băgat-o în toți, pentru mine, toamna a fost bogată și privesc spre viitor cu nădejde că Dumnezeu mă va îndrepta pe drumul cel bun. Mă încăpățânez să sper că această pandemie este și o lecție de viață. Un îndemn să ne întoarcem spre noi și spre ceilalți, să ne privim drept în ochi. Să învățăm frăția și bunătatea. Umăr la umăr, vom fi puternici și învingători.
Foto: Gabriel Hennessey (2), Victor Pictor