Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri cu miresme de iarnă

– Iarna, locul plantelor medicinale îl iau mirodeniile: piperul, scorți­șoa­ra, ghimbirul. Sunt leacuri puternic vindecătoare în ano­timpul rece –

Ulei de scorțișoară sau de ienibahar

– Uleiul de scorțișoară încălzește și este efi­cient când debutează o răceală. Uleiul de ienibahar stimu­lează iriga­rea sanguină și poate vindeca con­tracturile mus­cu­lare și durerile de stomac –

Foto: Shutterstock – 2

Ingrediente: 4 picături ulei eteric de scor­țișoară, respectiv 3 picături ulei eteric de ieni­ba­har, 10 ml ulei de migdale.

Preparare: Se amestecă uleiul eteric (de scorțișoară sau de ienibahar), într-un recipient mic, cu uleiul de migdale.

Utilizare: Uleiul de scorțișoară se ma­sează apăsând ușor pe tălpile picioarelor. Cu uleiul de ienibahar se frecționează zonele du­reroase (mușchi, stomac).

Bine de știut: Persoanele sensibile sau alergice ar trebui să facă un test cu amestecul de ulei înainte de a-l folosi. Se pun câteva picături de ulei de scorțișoară pe încheietura brațului (partea interioară a cotului) și se aș­teaptă un timp. Dacă apar roșeață, mâncărime sau alte simptome ale intoleranței, uleiul nu tre­buie folo­sit în niciun caz. Femeile gravide și copiii mici au interdicție la utilizarea uleiului!

Alifie cu nucșoară

– Are efect antiinflamator –

Ingrediente (pentru 100 g de alifie): 5 g cea­ră de albine, 10 g lanolină, 40 ml ulei ve­getal, 5 g unt de Shea, 5-10 ml tinctură de va­nilie, 40 ml ceai de mușețel, 2-3 picături ulei eteric de nucșoară.

Preparare: Se topește ceara pe baie de apă, se adaugă lanolina și se lasă – și ea – să se topească. Se încorporează uleiul. Da­că ames­tecul e o­mo­gen, se la­să să se răceas­că la 40 de gra­de. Se ada­ugă untul de Shea și se lasă să se to­pească. Într-un alt recipient se încăl­zesc tinc­tura de va­nilie și cea­iul de mușețel la 40 de grade. Se toar­nă amestecul, pi­cătură cu pică­tură, în amestecul de ceară, lanolină etc. și se amestecă (de preferință cu mixerul, pentru ca emulsia să fie omogenă). Se toarnă cre­ma în borcănașe și se păstrează la fri­gider.

Utilizare: Alifia se aplică, la nevoie, pe zonele inflamate (infectate) ale pielii.

Ceai de mere cu mirodenii

– Încălzește, are un gust minunat și întărește sistemul imunitar –

Ingrediente (pentru 750 ml): 300 ml apă, 1/2 linguriță carda­mom, 1 cm rădăcină de ghimbir tă­iată felii, 3 cuișoare, 1/2 baton de scorțișoară, 1/2 linguriță anason, 1 vârf de cuțit curcuma, 3 linguri miere, 1 pri­ză de sare, 500 ml suc de mere, zeama unei portocale.

Preparare: Se pu­ne apa într-o oală, se adaugă toate condi­mentele, se încinge pe foc și se lasă să fiarbă încet 10 minute. Se stre­coară, se adaugă sucul de mere și zeama de por­tocală și se mai încin­ge o dată (scurt).

Utilizare: Se savurează fierbinte, în zilele reci.

Ulei de ghimbir

– Calmează durerile reumatice la nivelul încheieturilor, al cefei (înțepenite) și durerile de cap provocate de contracturi –

Ingrediente: 5 cm rădăcină proaspătă de ghimbir, ulei de susan (cantitatea în func­ție de cea de suc de ghimbir).

Preparare: Se curăță rădăcina de ghim­bir, se dă pe răzătoare și se stoarce printr-o sită fină. Se amestecă 1 parte de suc de ghim­bir cu 1 parte de ulei de susan.

Utilizare: La nevoie, se masează uleiul pe zona dureroasă. Încălzește și stimulează iri­garea sanguină.

Lichior de piper cubeba (Cubeb)

– Face poftă de mâncare, stimulează digestia, încălzește, reduce balonările –

Ingrediente: 3 g piper cubeba, 3 g carda­mom, 6 g țintaură, 6 g ce­rențel, 6 g rădă­cină de gențiană, 10 g ceapras ma­re, 10 g coajă de por­tocală, 2 g scor­țișoară (de Cey­lon), 2 g se­mințe de corian­dru, 2 g obligea­nă, 200 g zahăr brun (Can­del), 600 ml rachiu dublu rafinat, 700 ml apă.

Preparare: Se mărunțesc plantele, se pun într-o sticlă împreună cu zahărul și se toarnă deasupra rachiul. Se lasă să se pă­trundă 3 săptă­mâni la temperatura ca­me­rei, scuturând sticla din când în când. Apoi se filtrează și se adaugă apă.

Utilizare: Se bea câte 1 păhărel, cu o jumă­tate de oră înainte de masă.

Tinctură de cardamom

– Stimulează digestia –

Ingrediente: 10 g semințe de cardamom, 250 ml vodcă.

Preparare: Se mărunțesc semințele într-un mojar, se pun într-un borcan și se toarnă peste ele vodca. Se lasă să stea 20 de zile, după care se strecoară lichidul și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă.

Utilizare: Pen­tru stimularea di­ges­tiei se pot lua zilnic 20 de pică­turi. Dar tinctura poa­te fi folosită și la condimentarea mâncărurilor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian