– Iarna, locul plantelor medicinale îl iau mirodeniile: piperul, scorțișoara, ghimbirul. Sunt leacuri puternic vindecătoare în anotimpul rece –
Ulei de scorțișoară sau de ienibahar
– Uleiul de scorțișoară încălzește și este eficient când debutează o răceală. Uleiul de ienibahar stimulează irigarea sanguină și poate vindeca contracturile musculare și durerile de stomac –
Ingrediente: 4 picături ulei eteric de scorțișoară, respectiv 3 picături ulei eteric de ienibahar, 10 ml ulei de migdale.
Preparare: Se amestecă uleiul eteric (de scorțișoară sau de ienibahar), într-un recipient mic, cu uleiul de migdale.
Utilizare: Uleiul de scorțișoară se masează apăsând ușor pe tălpile picioarelor. Cu uleiul de ienibahar se frecționează zonele dureroase (mușchi, stomac).
Bine de știut: Persoanele sensibile sau alergice ar trebui să facă un test cu amestecul de ulei înainte de a-l folosi. Se pun câteva picături de ulei de scorțișoară pe încheietura brațului (partea interioară a cotului) și se așteaptă un timp. Dacă apar roșeață, mâncărime sau alte simptome ale intoleranței, uleiul nu trebuie folosit în niciun caz. Femeile gravide și copiii mici au interdicție la utilizarea uleiului!
Alifie cu nucșoară
– Are efect antiinflamator –
Ingrediente (pentru 100 g de alifie): 5 g ceară de albine, 10 g lanolină, 40 ml ulei vegetal, 5 g unt de Shea, 5-10 ml tinctură de vanilie, 40 ml ceai de mușețel, 2-3 picături ulei eteric de nucșoară.
Preparare: Se topește ceara pe baie de apă, se adaugă lanolina și se lasă – și ea – să se topească. Se încorporează uleiul. Dacă amestecul e omogen, se lasă să se răcească la 40 de grade. Se adaugă untul de Shea și se lasă să se topească. Într-un alt recipient se încălzesc tinctura de vanilie și ceaiul de mușețel la 40 de grade. Se toarnă amestecul, picătură cu picătură, în amestecul de ceară, lanolină etc. și se amestecă (de preferință cu mixerul, pentru ca emulsia să fie omogenă). Se toarnă crema în borcănașe și se păstrează la frigider.
Utilizare: Alifia se aplică, la nevoie, pe zonele inflamate (infectate) ale pielii.
Ceai de mere cu mirodenii
– Încălzește, are un gust minunat și întărește sistemul imunitar –
Ingrediente (pentru 750 ml): 300 ml apă, 1/2 linguriță cardamom, 1 cm rădăcină de ghimbir tăiată felii, 3 cuișoare, 1/2 baton de scorțișoară, 1/2 linguriță anason, 1 vârf de cuțit curcuma, 3 linguri miere, 1 priză de sare, 500 ml suc de mere, zeama unei portocale.
Preparare: Se pune apa într-o oală, se adaugă toate condimentele, se încinge pe foc și se lasă să fiarbă încet 10 minute. Se strecoară, se adaugă sucul de mere și zeama de portocală și se mai încinge o dată (scurt).
Utilizare: Se savurează fierbinte, în zilele reci.
Ulei de ghimbir
– Calmează durerile reumatice la nivelul încheieturilor, al cefei (înțepenite) și durerile de cap provocate de contracturi –
Ingrediente: 5 cm rădăcină proaspătă de ghimbir, ulei de susan (cantitatea în funcție de cea de suc de ghimbir).
Preparare: Se curăță rădăcina de ghimbir, se dă pe răzătoare și se stoarce printr-o sită fină. Se amestecă 1 parte de suc de ghimbir cu 1 parte de ulei de susan.
Utilizare: La nevoie, se masează uleiul pe zona dureroasă. Încălzește și stimulează irigarea sanguină.
Lichior de piper cubeba (Cubeb)
– Face poftă de mâncare, stimulează digestia, încălzește, reduce balonările –
Ingrediente: 3 g piper cubeba, 3 g cardamom, 6 g țintaură, 6 g cerențel, 6 g rădăcină de gențiană, 10 g ceapras mare, 10 g coajă de portocală, 2 g scorțișoară (de Ceylon), 2 g semințe de coriandru, 2 g obligeană, 200 g zahăr brun (Candel), 600 ml rachiu dublu rafinat, 700 ml apă.
Preparare: Se mărunțesc plantele, se pun într-o sticlă împreună cu zahărul și se toarnă deasupra rachiul. Se lasă să se pătrundă 3 săptămâni la temperatura camerei, scuturând sticla din când în când. Apoi se filtrează și se adaugă apă.
Utilizare: Se bea câte 1 păhărel, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Tinctură de cardamom
– Stimulează digestia –
Ingrediente: 10 g semințe de cardamom, 250 ml vodcă.
Preparare: Se mărunțesc semințele într-un mojar, se pun într-un borcan și se toarnă peste ele vodca. Se lasă să stea 20 de zile, după care se strecoară lichidul și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă.
Utilizare: Pentru stimularea digestiei se pot lua zilnic 20 de picături. Dar tinctura poate fi folosită și la condimentarea mâncărurilor.