Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Există mai multe tipuri de inflamație a ganglionilor. Trebuie făcut un diagnostic diferențial foarte bun al diferitelor tipuri de inflamație ganglionară. Fiecare are cauze specifice, tratamente și evoluție diferite. Adenopatia inflamatorie este o reacție locoregională a ganglionilor limfatici, ca răspuns la o infecție virală sau bacteriană. Adenita este inflamația ganglionilor dată de un proces infecțios localizat chiar la nivelul ganglionilor respectivi. Mai există și o a treia categorie de inflamație ganglionară, care este extrem de rară la copii, adenopatia malignă legată de prezența unui proces tumoral. În cazul dvs., dacă vorbim de adenită, cauzele sunt legate de infecții cu diverși microbi– bacterii (inclusiv bacilul Koch), viruși, paraziți. Există mai multe faze evolutive ale adenitei. Adenita acută congestivă, în care ganglionii sunt crescuți în volum, dureroși, și în jurul lor apare o reacție inflamatorie periganglionară. Această fază este reversibilă cu un tratament adecvat. Adenita acută supurată apare în momentul în care infecția devine foarte puternică și organismul nu o mai poate controla. În această fază, apare necroza. În jurul ganglionilor apare o reacție inflamatorie foarte puternică. Ea se poate drena în afara ganglionilor, prin apariția unei fistule, fie la suprafața pielii, fie în țesutul din jurul ganglionilor respectivi. Faza acută congestivă poate evolua spre cronicizare, caz în care apare adenita cronică. În această fază, ganglionii sunt măriți ca volum, cu o consistență crescută, apare fibrozarea procesului inflamator acut și poate apărea și o inflamație periganglionară, puțin dureroasă. În funcție de localizarea adenitei, trebuie investigate regiunile de unde ar putea ajunge microbii respectivi la nivelul ganglionilor implicați. În cazul localizării retroauriculare, cum este cazul dvs., este vorba despre sfera ORL – ureche, în special, și zona scalpului, respectiv infecții ale pielii sau țesutului subcutanat din această zonă. O situație particulară o reprezintă rubeola, în care este frecventă inflamația ganglionilor retroauriculari. Mai mult, pot apărea astfel de reacții și în urma efectuării vaccinului ROR, ca o reacție adversă a acestui vaccin.
În cazul băiețelului dvs. poate fi vorba despre o adenită cronică, apărută după o infecție a urechii, situație în care nu mai este suficient tratamentul antibiotic pentru dispariția inflamației. De aceea vă recomand asocierea unui tratament complementar, cu remedii homeopate și plante. Puteți să-i faceți o cură de 2-3 luni cu următoarele remedii homeopatice: Conium d6 (de 2 ori pe zi), Tuberculinum c30 (la 2 zile). Vă recomand și o cură de 3 luni cu următoarele plante: Gheara-mâței, Aloe, Noni, Astragalus, asociate cu oligoelementele zinc și selenium. De asemenea, un efect foarte bun în acest caz ar avea două suplimente pe care le găsiți la Centrul de Sănătate și Viață „Armonia”: Imuno8 și Mix 4, administrate câte 1/2 capsulă din fiecare, zilnic. Să aveți în vedere faptul că la copiii sub 6-7 ani nu se administrează capsule sau tablete. În această situație plantele recomandate se administrează sub formă lichidă sau se desfac capsulele și se administrează doar conținutul acestora.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro
„Fiul meu are acnee conglobată” (Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA, F. AS 1498)
Stimată doamnă,
Acneea conglobată este o formă rară și severă de acnee. Afectează mai mult sexul masculin, vârsta preponderentă este între 18-30 de ani.
Cauza exactă a bolii este necunoscută. Ca posibile cauze, sunt bănuite o hipersensibilitate la Cutibacterium acnes (microbul implicat în acneea vulgară), expunerea la steroizi anabolizanți, tumori producătoare de exces de hormoni androgeni, expunere la unele substanțe cu un conținut ridicat de halogeni (din domeniul militar sau tratament pentru boli tiroidiene), dispoziție genetică (în unele familii, acneea conglobată poate fi moștenită).
Clinic, acneea conglobată se manifestă prin apariția unor leziuni de tip nodular, cu formă de dom, care se dezvoltă în jurul unor comedoane grupate. Ulterior, nodulii se umplu cu puroi, se sparg, cu eliminarea unor substanțe purulente, urât mirositoare. Nodulii pot să se unească, formând traiecte subcutanate și fistule. Sub acești noduli, se pot forma ulcere, cicatrici hipertrofice și keloidiene (cicatrici foarte groase și mari). Ele sunt însoțite de multe comedoane grupate (puncte negre), localizate la nivelul trunchiului, gâtului, în zona fesieră și partea posterioară și superioară a brațelor. Manifestările cutanate pot fi însoțite și de simptome sistemice, precum febră, senzație de moliciune, lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate. Leziunile cutanate ale bolii se regăsesc, de regulă, pe față, gât, umeri, trunchi, brațe și coapse.
Posibile abordări naturiste:
* Trebuie oprită folosirea de steroizi sau anabolizante, dacă este cazul.
* Igiena este foarte importantă. Deși nu este recunoscută drept cauză a acneei, îngrijirea regulată reduce șansele unor suprainfecții, riscul blocării glandelor sebacee și îmbunătățește aspectul pielii, în general. Se vor folosi săpunuri blânde, pentru a evita iritarea.
* Dieta – să se evite alimentele foarte procesate – dulciuri, făinoase, fast food, să se consume mai multe legume și fructe proaspete.
* Suplimente alimentare – bogate în zinc, Omega-3 și probiotice pot fi de mare folos.
* Mișcarea – este bună, atât pentru tonusul fizic, cât și cel psihic, ceea ce ajută la o bună gestionare a bolii.
* Somnul – să se respecte orele de somn. Mulți adolescenți au ore neregulate de somn, adesea din cauza statului la calculator, care pot dezechilibra hormonal corpul.
* Sprijin psihologic – acneea este legată de un risc sporit de depresie și de sinucidere, din cauza percepției pe care bolnavul crede că o au cei din jur despre el. De aceea, este bine să existe un sprijin semnificativ din partea aparținătorilor pacientului. Grupurile de sprijin, formate adesea din cei care au avut de-a face cu boala respectivă, pot fi de folos.
* Expunerea solară este adesea benefică, atât timp cât este moderată. Atenție, la unele persoane, expunerea solară poate agrava acneea!
* Plante medicinale – sunt de folos extrase din ceai verde (Camelia sinensis) și Mielărea (Vitex agnus castus). Prima pentru efectele antioxidante, ultima, pentru efectele sale hormonale, dar numai la recomandarea medicului.
* Uleiurile esențiale de lavandă (Lavandula angustifolia) și uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), aplicate local, pot fi de folos.
* Untul de shea este foarte bun pentru cicatrice.
* Mierea de albine sau alifia de gălbenele pot fi de ajutor pentru vindecarea eventualelor leziuni ulcerative.
* Acupunctura – echilibrează energia corpului. Meridianele de folos includ intestinul gros, plămânii, splina și pancreasul, stomacul și rinichii.
* Homeopatia – este de mare folos în acnee, în general, dar mai ales în forma ei conglobată. Lucrările mele stiințifice, publicate în străinătate, arată eficacitatea acestei metode, precum și faptul că peste 80% din cei suferind de acnee pot beneficia de tratamente homeopate individualizate. Hepar sulphuris și Silicea sunt două medicamente utile, dar un tratament individualizat este ideal.
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Tatăl meu are ulcer varicos cu rană deschisă” (Răspuns pentru LARISA, F. AS nr. 1497)

Argila terapeutică „ALGO” are efecte bactericide, cicatrizante, regenerative excepționale. Ulcerul varicos se vindecă în câteva zile sau săptămâni (depinde de gravitatea bolii), folosind cataplasme cu argilă. Este recomandată în paralel și cura internă; argila acționează și prin irigare sanguină.
Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Sufăr de înţepături şi dureri la limbă” (Răspuns pentru DUMITRU T. – jud. Bacău, F. AS nr. 1423)

Atenţie la alimente! Nu folosiţi alimente intens condimentate sau prea fierbinţi sau prea reci ! Ca tratament, este util Propolisul glicolic, din care luaţi câte 1/2 linguriță, diluat în 1/2 linguriță de miere de albine (preferabil de salcâm). Se administrează după fiecare masă principală. Amestecul îl sugeţi ca pe o bomboană, înghiţind pe măsură ce se umple gura cu salivă; practic vă clătiţi gura cu acest preparat, după care înghiţiţi conţinutul. Dacă acest tratament nu are rezultatele dorite, contactaţi-mă.
„Respiraţia mea miroase a canal!” (Răspuns pentru ANA-MARIA, F. AS nr. 1423)
Folosiţi Argilă gri, de la firma „Algo”, câte o linguriţă cu vârf, de 5-6 ori pe zi. Se ia câte o linguriţă după fiecare masă principală, una între mese și o linguriţă seara, la culcare. Se pune conţinutul linguriţei în gură, îl „plimbaţi” prin cavitatea bucală până începe să se umple gura cu salivă, după care începeţi să înghiţiţi amestecul. Important este ca argila să stea cât mai mult timp în cavitatea bucală, pentru a avea timp să absoarbă microflora patogenă ce declanşează halena! Acest tratament poate avea ca efect secundar constipaţia! În acest caz, pe măsură ce se formează amestecul de argilă cu salivă, îl scuipaţi parţial. Este util să înghiţiţi cel puţin o parte din argilă, deoarece există riscul ca halena să vină şi din stomac. Dacă acest tratament nu vă satisface, contactaţi-mă.