Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIRELA S. – București, F. AS nr 1491: „Băiețelul meu suferă de adenită retroarticulară”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Există mai multe tipuri de inflamație a gan­glionilor. Trebuie făcut un diag­nostic diferențial foarte bun al diferitelor tipuri de inflamație ganglionară. Fiecare are cauze specifice, tratamente și evoluție    diferite. Adenopatia inflamatorie este o reacție locoregională a ganglionilor limfatici, ca răspuns la o infecție virală sau bacte­riană. Adenita este inflamația ganglionilor dată de un proces infecțios localizat chiar la nivelul gan­glionilor respectivi. Mai există și o a treia categorie de inflamație ganglionară, care este extrem de rară la copii, adenopatia malignă legată de prezența unui proces tumoral.    În cazul dvs., dacă vorbim de adenită, cauzele    sunt legate de infecții cu diverși microbi– bacterii (inclusiv bacilul Koch), viruși, paraziți. Există mai multe faze evolutive ale adenitei. Adenita acută congestivă, în care ganglio­nii sunt crescuți în volum, dure­roși, și în jurul lor apare o reacție inflamatorie periganglionară. A­ceastă fază este reversibilă cu un tratament adecvat. Adenita acută supurată apare în momentul în care infecția devine foarte puter­nică și organismul nu o mai poate controla. În această fază, apare necroza. În jurul ganglionilor apare o reacție inflamatorie foarte puternică. Ea se poate drena în afara ganglionilor, prin apariția unei fistule, fie la suprafața pielii, fie în țesutul din jurul ganglionilor respectivi. Faza acută congestivă poate evolua spre cronicizare, caz în care apare adenita cronică. În această fază, ganglionii sunt măriți ca volum, cu o consistență crescută, apare fibrozarea procesului inflamator acut și poate apărea și o inflamație peri­ganglionară, puțin dureroasă. În funcție de locali­zarea adenitei, trebuie investigate regiunile de unde ar putea ajunge microbii respectivi la nivelul gan­glio­nilor implicați. În cazul localizării retroau­ri­culare, cum este cazul dvs., este vorba despre sfera ORL – ureche, în special, și zona scalpului, respec­tiv infecții ale pielii sau țesutului subcutanat din această zonă. O situație particulară o reprezintă ru­beola, în care este frecventă inflamația ganglionilor retroauriculari. Mai mult, pot apărea astfel de reac­ții și în urma efectuării vaccinului ROR, ca o reac­ție adversă a acestui vaccin.

În cazul băiețelului dvs. poate fi vorba despre o adenită cronică, apărută după o infecție a urechii, situație în care nu mai este suficient tratamentul antibiotic pentru dispariția inflamației. De aceea vă recomand asocierea unui tratament comple­mentar, cu remedii homeopate și plante. Puteți să-i faceți o cură de 2-3 luni cu următoarele remedii homeopatice: Conium d6 (de 2 ori pe zi), Tuber­culinum c30 (la 2 zile). Vă recomand și o cură de 3 luni cu următoarele plante: Gheara-mâței, Aloe, Noni, Astragalus, asociate cu oligoelementele    zinc și selenium. De asemenea, un efect foarte bun în acest caz ar avea două suplimente pe care le găsiți la Centrul de Sănătate și Viață „Armonia”: Imuno8 și Mix 4, administrate câte 1/2 capsulă din fiecare, zilnic. Să aveți în vedere faptul că la copiii sub 6-7 ani nu se administrează capsule sau tablete. În aceas­­tă situație plantele recomandate se adminis­trează    sub formă lichidă sau se desfac capsulele și se administrează doar conținutul acestora.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

„Fiul meu are acnee conglobată” (Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA, F. AS 1498)

Stimată doamnă,

Acneea conglobată este o formă rară și severă de acnee. Afectează mai mult sexul masculin, vâr­sta preponderentă este între 18-30 de ani.

Cauza exactă a bolii este necu­noscută. Ca posi­bile cauze, sunt bănuite o hipersensibilitate la Cuti­bacterium acnes (microbul implicat în acneea vulgară), expunerea la steroizi anabolizanți, tumori producătoare de exces de hormoni androgeni, ex­pu­nere la unele substanțe cu un conținut ridicat de halogeni (din domeniul militar sau tratament pentru boli tiroidiene), dispoziție genetică (în unele fami­lii, acneea conglobată poate fi moștenită).   

Clinic, acneea conglobată se manifestă prin apa­riția unor leziuni de tip nodular, cu formă de dom, care se dezvoltă în jurul unor comedoane grupate. Ulterior, nodulii se umplu cu pu­roi, se sparg, cu eli­minarea unor substanțe purulente, urât miro­sitoare. Nodulii pot să se unească, formând traiecte subcu­tanate și fistule. Sub acești no­duli, se pot forma ulcere, cicatrici hipertro­fice și keloidiene (cica­trici foarte groa­se și mari). Ele sunt însoțite de multe comedoane grupate (punc­te negre), localizate la ni­velul trun­chiului, gâtului, în zona fesieră și partea posterioară și su­perioară a brațelor. Mani­festările cutanate pot fi însoțite și de simp­tome sis­temice, precum febră, senzație de moliciune, lip­sa pof­tei de mâncare și pierderea în greutate. Leziunile cutanate ale bolii se regăsesc, de regulă, pe față, gât, umeri, trunchi, brațe și coapse.

Posibile abordări naturiste:

* Trebuie oprită folosirea de steroizi sau ana­boli­zante, dacă este cazul.

* Igiena este foarte importantă. Deși nu este recunoscută drept cauză a acneei, îngrijirea regulată reduce șansele unor suprainfecții, riscul blocării glandelor sebacee și îmbunătățește aspectul pielii, în general. Se vor folosi săpunuri blânde, pentru a evita iritarea.

* Dieta – să se evite alimentele foarte procesate – dulciuri, făinoase, fast food, să se consume mai multe legume și fructe proaspete.

* Suplimente alimentare – bogate în zinc, Omega-3 și probiotice pot fi de mare folos.

* Mișcarea – este bună, atât pentru tonusul fizic, cât și cel psihic, ceea ce ajută la o bună ges­tionare a bolii.

* Somnul – să se res­pecte orele de somn. Mulți adoles­cenți au ore neregulate de somn, ade­sea din cauza sta­tu­lui la calculator, care pot dez­echi­libra hormonal cor­pul.

* Sprijin psihologic – acneea este legată de un risc sporit de depresie și de sinucidere, din cau­za percepției pe care bol­navul crede că o au cei din jur despre el. De aceea, este bine să existe un sprijin semnificativ din partea aparținătorilor pa­cien­tului. Grupurile de sprijin, formate adesea din cei care au avut de-a face cu boala respectivă, pot fi de folos.

* Expunerea solară este adesea benefică, atât timp cât este moderată. Atenție, la unele persoane, expunerea solară poate agrava acneea!

* Plante medicinale – sunt de folos extrase din ceai verde (Camelia sinensis) și Mielărea (Vitex agnus castus). Prima pentru efectele antioxidante, ultima, pentru efectele sale hormonale, dar numai la recomandarea medicului.

* Uleiurile esențiale de lavandă (Lavandula angustifolia) și uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), aplicate local, pot fi de folos.

* Untul de shea este foarte bun pentru cicatrice.

* Mierea de albine sau alifia de gălbenele pot fi de ajutor pentru vindecarea eventualelor leziuni ulcerative.

* Acupunctura – echilibrează energia corpului. Meridianele de folos includ intestinul gros, plă­mânii, splina și pancreasul, stomacul și rinichii.

* Homeopatia – este de mare folos în acnee, în general, dar mai ales în forma ei conglobată. Lu­crările mele stiințifice, publicate în străinătate, arată eficacitatea acestei metode, precum și faptul că peste 80% din cei suferind de acnee pot beneficia de tratamente homeopate individualizate. Hepar sulphuris și Silicea sunt două medicamente utile, dar un tratament individualizat este ideal.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Tatăl meu are ulcer varicos cu rană deschisă” (Răspuns pentru LARISA, F. AS nr. 1497)

Argila terapeutică „ALGO” are efecte bacte­ricide, cicatrizante, rege­ne­rative excepționale. Ul­ce­rul varicos se vindecă în câteva zile sau săptă­mâni (depinde de gravitatea bolii), folosind cata­plasme cu argilă. Este recoman­dată în paralel și cura internă; argila acționează și prin irigare san­guină.

Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sufăr de înţepături şi dureri la limbă” (Răspuns pentru DUMITRU T. – jud. Bacău, F. AS nr. 1423)

Atenţie la alimente! Nu folosiţi alimente intens condimentate sau prea fierbinţi sau prea reci ! Ca tratament, este util Propolisul glicolic, din care luaţi câte 1/2 linguriță, diluat în 1/2 linguriță de miere de albine (preferabil de salcâm). Se administrează du­pă fiecare masă principală. Amestecul îl sugeţi ca pe o bomboană, înghiţind pe măsură ce se umple gura cu salivă; practic vă clătiţi gura cu acest preparat, după care înghiţiţi conţinutul. Dacă acest tratament nu are rezultatele dorite, contac­taţi-mă.

„Respiraţia mea miroase a canal!” (Răspuns pentru ANA-MARIA, F. AS nr. 1423)

Folosiţi Argilă gri, de la firma „Algo”, câte o linguriţă cu vârf, de 5-6 ori pe zi. Se ia câte o lin­guriţă după fiecare masă principală, una între mese și o linguriţă seara, la culcare. Se pune conţinutul lin­guriţei în gură, îl „plimbaţi” prin cavitatea bucală până începe să se umple gura cu salivă, după care în­cepeţi să înghiţiţi ameste­cul. Impor­tant este ca argila să stea cât mai mult timp în cavitatea bucală, pentru a avea timp să ab­soarbă microflora pato­genă ce de­clanşea­ză halena! Acest tra­ta­ment poa­te avea ca efect se­cun­dar con­stipaţia! În acest caz, pe mă­sură ce se formează ames­tecul de argilă cu salivă, îl scuipaţi parţial. Este util să înghi­ţiţi cel puţin o parte din argilă, deoarece există ris­cul ca halena să vină şi din stomac. Dacă acest trata­ment nu vă satisface, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian