Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ochean cultural

– Cine se uită prin el are motive să iasă din casă, chiar dacă iarna ne amenință cu zăpezi –

TEATRU

Chiritza în carantină

Teatrele au suferit tare greu din cauza pan­demiei. Prezenţa publicului în săli a fost când redusă, apoi iar sporită, și instabilitatea con­ti­nuă. În București, multe spectacole au fost anu­late, mulți actori fiind infectați cu Omicron. Dar publicului îi plac provocările. Cu cât sunt piedicile mai mari, cu atât dorul de teatru creș­te și ofertele curg. O so­lidarizare greu de oprit, cu efecte, adeseori, re­mar­cabile. Așa cum a fost și premiera specta­co­lului „Chiritza în carantină”, o adaptare după Matei Millo, în regia Adei Milea şi a Andreei Gavriliu. Oferit mai întâi pe internet, el poate fi vizionat în direct, marţi, 15 februarie, la ora 20, în Sala mare a Teatrului Național din Cluj-Napoca. Un oraș care o inspiră pe Ada Milea, dovadă cele şase spectacole-concert dedicate iubitorilor de tea­tru muzical. (Unul dintre acestea, „Chiriţa în con­cert”, a primit Premiul UNITER, pentru „Cel Mai Bun Spectacol” al anului 2019.) Încurajată de apre­cieri, Ada Milea s-a încu­metat să jongleze din nou cu Bârzoaia, personaj le­gen­dar al teatrului româ­nesc, pentru hazul pe care îl stârnește, şi s-o readucă pe scenă, chiar și în con­diții de… pandemie. Ba ai zice chiar că-i priește. Dovadă, un spectacol plin de haz și fosforescent, to­nic sigur pentru siste­mul imunitar. În rolul Chi­ritza Bârzoi o puteţi vedea pe Anca Hanu, care a par­ti­cipat alături de Ada Milea şi la realizarea muzicii şi a scenariului.

(Tichetele se pot procura online de pe bilete.ro.)

EXPOZIȚII

Istorie în haine de sărbătoare

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Universitatea din Bucu­rești, Arhivele Naționale ale României și Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, anunţă deschiderea expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”. Vor fi expuse un număr important de obiecte inedite, adunate și donate de către profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Ior­ga, un veritabil tezaur, ce for­mează Colecția „Iorga-Pippidi”, devenită parte a patrimoniului național.

Exponatele reprezintă o pre­mieră absolută: actul de naștere al marelui istoric, actele de stu­dii, diplome de doctor honoris causa, primite de la marile uni­versități ale Europei; brevetele și meda­liile conferite lui Nicolae Iorga de-a lungul vieții sale, de la cele românești, precum marele colan al Ordinului Carol I și ma­rele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiu­nea de Onoare în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cru­ce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spa­dei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele.

Vor fi expuse, de asemenea, documente primite întru păstrare de Iorga de la Familia Regală a României, fotografii și multe alte obiecte evoca­toare pentru personalitatea ex­cep­țională a unuia dintre cei mai mari intelectuali români.

Alături de piesele Colecției „Iorga-Pippidi”, în expoziție sunt prezente obiecte aflate în patrimoniul MNIR, precum toga de doctor honoris causa a Uni­versității din Oxford, mobilier, dar și obiecte personale, piese aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

(Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în­tre orele 9-17, până la sfârșitul lunii mai 2022, iar biletele se pot procura și online pe pagina mnir.ro.)

MUZICĂ

Carla’s Dreams

Artistul revine pe scenă cu două con­certe explo­zive, reprezentative pentru îndrăgitul muzician de peste Prut, care jonglează spectaculos cu mai multe stiluri muzicale, combinând elemente de pop, hip-hop, dance și rock. Pe 18 ianuarie, Carla’s Dreams a lansat un nou single, „Victima”, o melodie care a fost deja vizionată şi ascultată pe YouTube de 2,5 milioane de internauţi, într-o singură săptămână! Secretul succesului ni-l dezvăluie chiar artistul – „«Victima» este una dintre piesele foarte personale la care am lucrat mult, cu atenție la detalii, la producție. Este piesa cu care încheiem 10 ani de Carla’s Dreams. Videoclipul a fost elaborat minuțios de Roman Burlaca și echipa lui de la BR Films. Pregătim și «Tempus Fugit 4» în următoarea perioadă, pentru «ai noștri». V-am cuprins!”.

(Cele două concerte vor avea loc la „Hard Rock Cafe”, pe 16 și 17 februarie a.c. și vor respecta normele aflate în vigoare la data desfășurării lor. Găsiţi bilete pentru cele două reprezentaţii pe iabilet.ro)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian