Pagina cititorilor – Se pot salva căsniciile?
La început, în această poveste am fost doar doi oameni, eu și Aurel. Eram fericiți împreună şi nimic nu mai conta şi nu mai intra în ecuaţia care era viaţa noastră. Mi se părea că toată lumea este la picioarele mele, mă simțeam puternică și apărată de această dragoste care ne unea. N-aveam ochi pentru nimic din ceea ce mă înconjura, nu mă interesa decât viața noastră. Eram subjugaţi amândoi de miracolul ce pusese stăpânire pe noi şi trăiam voluptatea legăturii noastre, amplificând-o cu fiecare vorbă, cu fiecare privire. Erau atât de intense clipele petrecute împreună, încât nu o dată am avut senzaţia unei explozii iminente, a unei catastrofe ce ar putea porni doar din simplul fapt că nu l-aş mai fi putut lua de mână pe stradă, când ne plimbam, sau că, din cine ştie ce motiv, nu mi-ar mai fi răspuns la telefon.
După o vreme, ne-am „copt”. Dragostea noastră a intrat într-o fază mai calmă, mai aşezată. A urcat pe o altă treaptă. O lentoare diafană pusese stăpânire pe noi. Eram ca o zi de vară, la amiază. Căldura dragostei ne ameţise, parcă. Era suficient ca din când în când să ne uităm unul la altul sau să ne atingem doar, aproape întâmplător, ca să ştim că lumea merge înainte şi că nimic și nimeni nu ne pot fura dragostea şi încrederea. Privirea aceea fugitivă, care trecea peste lucruri şi se oprea doar o clipă, o fracţiune de secundă asupra chipului drag, sau atingerea ca o fâlfâire de aripă împrospătau de fiecare dată focul ce ne mistuia fără încetare. Şi asta a ţinut o vreme, suficient de lungă cât să înţelegem că trăiam o dragoste adevărată. Şi gândul că nimeni nu ne-ar putea rupe vreodată pe unul de altul ne-a făcut să scăpăm din vedere că nimic nu este veșnic. Nici chiar în dragoste.
Așa cum în ziua aceea de toamnă am știut, când l-am văzut prima oară că el este alesul, așa am simțit acum, după Anul Nou, când s-a întors dintr-o călătorie făcută în satul lui, că sigur ceva nu mai este în regulă. Apăruse o umbră. Un fel furișat și nesigur de-a mă privi. Mi-l amintesc ca și-acum: a descuiat ușa, a intrat un pas în casă, și-a lăsat geanta jos, pe podea, și-apoi s-a întors să închidă. Deși eram la doi pași de el, nu s-a uitat la mine, a fost preocupat cu o atenție exagerată de desfacerea bagajelor. Mi-am zis că e o simplă părere și l-am chemat să mâncăm. A zis că e obosit și că vrea să se culce. N-am insistat, deși, de undeva, începea să mă cuprindă o umbră. Nu-i pot zice altfel. Ceva rece și întunecat. O îndoială care a crescut în timpul ce a urmat și care s-a transformat în teamă. Tot mai des, Aurel nu mai avea răspuns la întrebările pe care i le puneam și tăcerile lui mă înspăimântau. De la ele și până la gelozia cea mai cruntă n-a mai fost decât un pas. Un pas pe care l-am trecut uşor, pentru că dacă dragostea îi ţine pe doi oameni împreună, gelozia îi leagă cu fire mult mai rafinate şi mai greu de rupt.
Ceea ce eu nu știam, dar era bine cunoscut de rudele lui și de o parte dintre prieteni, era că Aurel se întorsese la prima lui prietenă, pe care o cunoscuse înainte de mine și care plecase din țară o vreme. S-a întors acasă și l-a căutat. Se întâlneau la unii dintre prietenii lui, atunci când mie îmi spunea că este ocupat la serviciu. Până la urmă, au existat niște binevoitori care mi-au deschis și mie ochii, oferindu-mi detalii care m-au îndurerat, m-au revoltat și m-au rușinat. Îl iubeam și încercam să-i aduc scuze, să-mi găsesc mai degrabă mie o vină, cu gândul că dacă aș descoperi-o, am putea repara situația. Dar n-am găsit-o.
Prima reacție a fost să mă fac că nu știu nimic și să acționez pentru a-l rupe din relația cu fata aceea. Am început să duc o luptă ascunsă și înverșunată cu rivala mea, mă străduiam să fiu mai bună, mai generoasă, mai afectuoasă și mai cochetă, mai prezentă în viața bărbatului pe care-l iubeam. N-a fost ușor. Am trăit așa, într-o continuă stare de alarmă, până când m-am hotărât să mă duc s-o cunosc pe fata aceea, să mă întâlnesc cu ea. Eram obosită de felul în care trăiam, voiam să limpezesc odată relația care devenise tot mai bolnavă. Eram îndurerată și de trădare, dar și de lașitatea bărbatului meu, care continua să nege că mă înșeală, ori de câte ori aveam discuții pe această temă cu el. Mă supărau momentele umilitoare pe care le trăiam, parcă îmi pierdusem cu totul busola, acceptând situația care se degrada de la o zi la alta. Dar oricât mi-a fost de greu, nu am încercat niciodată să-l surprind, să-l pândesc, să-l urmăresc. Mi se părea nedemn, deși simțeam că nu e drept să continuăm o relație atât de falsă. Și el nu comenta în niciun fel, nu zicea nimic, orice îl întrebam. Tăcerea lui mă scotea din minți.
Într-o zi, mi-am luat inima în dinți și-am căutat-o pe Ioana, rivala mea. Ne-am întâlnit la o cafenea. E o femeie plăcută și cumsecade. „Ce facem? Așa nu se mai poate!”, i-am spus direct. Părea jenată de situație, n-a zis nimic o vreme, apoi mi-a spus că nu poate renunța la el, că a fost primul ei bărbat și că regretă că m-a făcut să sufăr, dar hotărârea ei este definitivă. Nu pleacă, nu renunță la el. Ce jenă, ce umilință! Părea că îl jucăm la zaruri pe bărbatul care ne înșela pe amândouă, de fapt. Atunci mi-am căutat „întăriri”. Mi-am amintit de zâmbetele parșive ale unui văr care le adăpostea întâlnirile, de vorbele cu subînțeles aruncate de alții care știau situația. Mi-am amintit cum mă prefăceam fericită, cum zâmbeam când îmi venea să îi sfâșii cămașa, mi-am zis că eu nu mai pot trăi în această relație. Acasă, i-am spus lui Aurel că totul între noi s-a terminat, că am aflat adevărul. N-a protestat. A plecat, s-a mutat cu Ioana. După câteva luni, s-a-ntors să-și ceară iertare și să mă roage să-l primesc înapoi. Ioana, marea iubire a vieții lui, plecase din nou din țară.
Am avut un moment de slăbiciune și l-am primit. Acum regret. Am crezut că ne vom putea reface oarecum legătura, dar trădarea e înfiptă în inima mea ca un cui. M-am gândit că, poate, rătăcirea lui ne-a fost dată ca să ne putem cunoaște mai bine, să știm ce prețuim unul la altul cu adevărat. Din păcate, sunt bântuită de amintiri, de imagini care mă torturează, filme întregi despre îmbrățișările lor. Nu mai pot răspunde la îmbrățișări. Am devenit o străină. Mintea îl iartă, dar trupul, nu. Nu-l pot ierta, dar nici nu-l pot alunga. Ce să fac?
NATALIA
P. S. Am citit eseul publicat în revistă despre căsniciile eșuate și felul în care se pot repara. Un text corect, în care însă nu mă pot regăsi. Rana mea e prea proaspătă. Cred că cel mai corect este să-mi accept suferința.