Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un proiect de țară: repatrierea diasporei

Cât de important era rolul mult-bla­maților muncitori români din străinătate am văzut-o, cât se poate de limpede, când cu scandalul „Sparanghelul”. În­ce­­puse pandemia, țările din Uni­unea Europeană s-au „închis” una după alta, iar românii nu se mai puteau întoarce la locurile lor de muncă din Occident. Marii producători de sparan­ghel din Germania au intrat în vrie. Spa­ran­ghelul e nu doar scump, ci e și al naibii de greu de cules, iar românii erau campioni. Drept urmare, fermierii au făcut presiuni și statul german a intervenit la cel mai înalt nivel ca să permită zborul câtorva avioane cu muncitori români. Dar nu toți angajatorii occidentali știu să prețuiască munca ro­mâ­nilor. Tot în Germania s-a ajuns la închi­derea unui mare abator, după descoperirea condițiilor de viață de-a dreptul cumplite care le erau „oferite” amărâților muncitori.

Zilele trecute, a venit rândul unei alte țări, Spania, să recunoască deschis cât de importantă este pentru economia ei mâna de lucru românească. „El Periodico de Es­pana” se plânge că numărul românilor cu ac­te s-a redus cu mai bine de o treime, în ul­timul deceniu. De unde erau aproape 1 milion de români, acum n-ar mai fi decât vreo 600.000! O parte din diaspora noastră din Spania s-a mutat în alte părți, în căutare de condiții de viață mai bune, mulți alegând    Anglia (care de-acum, după ieșirea din UE, nu mai e nici ea o soluție), alții, Germania sau Austria. Există însă și o veste bună: mulți din cei care pleacă nu mai aleg Occi­dentul, ci se întorc acasă, în România. Au pus ceva bănuți deoparte, cât să-și deschidă o mică afacere, după modele învățate în Occident, iar condițiile actuale oferite de Ro­mânia sunt mai bune decât atunci când au emigrat, în primii ani de după aderarea la UE. În România se câștigă acum mult mai bine ca atunci, iar costul vieții e încă sub cel din Vest. Pentru câțiva euro în plus, nu prea mai merită să-ți părăsești țara, prietenii și familia. Ar fi o oportunitate ex­traordinară să aducem în țară cât mai mulți dintre românii plecați în Vest. Pentru asta e nevoie însă de politici clare, transpa­rente și bine mediatizate în comunitățile din dias­pora. Câte ceva se face deja, dar e nevoie de mai mult. Piața o cere, dovadă că guver­nul a mărit anul acesta de patru ori, adică până la 100.000, numărul locurilor de mun­că pe care pot fi angajați în România mun­citori din afara UE. Dar de ce să aducem muncitori din India și Vietnam, când ne-am putea repatria chiar forța de muncă, după care suspină atât de mult Occidentul? Se tot vorbește – ce-i drept, cu limbă de lemn – despre necesitatea unui proiect de țară, susținut de toate forțele politice. Acesta chiar ar putea fi un proiect uriaș: să ne rea­ducem acasă diaspora. Recensământul populației ce se va face anul acesta va arăta cu exactitate cu câți locuitori se mai laudă România. Până să ne lovească concluziile recensământului, putem începe să acțio­năm. Vom aduce înapoi nu doar cifre care dau bine în statistici, ci energie vitală, men­talitate occidentală și, mai ales, căldura ce­lor dragi, care ne-a lipsit atât de mult în toți acești ani.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian