– Amintiri la o ceașcă de ceai –
Bunicul cel mustăcios
– Februarie e o lună fără identitate: nici iarnă, nici primăvară, nu te cheamă deloc spre ea. Mai degrabă, un moment potrivit pentru depănat amintiri: un fotoliu, un ceai aromat și gata. Corina, ție îți place să te întorci în trecut? Ai amintiri preferate? Care e zona de predilecție – copilăria, adolescența, maturitatea?
– Bun găsit și mulțumesc de neuitare! Sunt un admirator stabil al minunatei publicații „Formula AS”! Acum vreo 25 de ani, la un început de vară, ați avut amabilitatea să publicați o povestire de-a mea, pe nume „Teiul”! Mi-ați purtat noroc și vă mulțumesc! Așa este, luna Februarie este potrivită pentru întoarcerea în amintiri, iar eu, mai ales în ultimii doi ani, am făcut o excursie luuungă în trecut, una care mi-a plăcut așa de mult, încât nici azi parcă nu-mi vine să revin la timpul prezent! O să vă povestesc despre ea. Așa că mai stau puțin pe lângă dosare vechi și frumoase, care cuprind toate perioadele vieții mele…
– Prilej potrivit ca să ne spui o amintire din anii copilăriei, care să se fi petrecut ca acum, la trecerea dintre iarnă și primăvară.
– Uite, aleg din copilăria mică un tablou de Februarie: sfârșit de an 1950, zi cenușie, copacii ninși, încremeniți în ger, pe jos, zăpadă înghețată, alunecuș. O fetiță de vreo 10 ani își ducea ghiozdanul în spate, de mână cu un domn în vârstă, care poartă în cealaltă mână o cutie cafenie de vioară! Eu și bunicul meu din partea tatei, Gheorghe Chiriac, caligraf, tipograf și pictor care mă ducea de mână, pe jos, la Școala de Muzică „Dinu Lipatti”, în zile când tramvaiele veneau greu, din pricina zăpezii! Și îmi căra și cutia cu vioară, dragul de el!
Vreau să ți-l descriu un pic: brăilean de origine, tata mare era un bărbat înalt, frumos, cu trăsături egale, ochi căprui, păr şaten, obrazul alb – o fire timidă, liniştită, înclinată la meditaţie şi visare, deci puţin vorbăreţ. Ceea ce îl scotea în evidenţă era o ditamai mustaţa, frumos tunsă şi întinsă, în tinereţe, de la un obraz la altul. Neoficial, s-a şoptit în familie că era din părinţi greci, refugiaţi în România cea cu bani de aur, cândva, în secolul 19, tocmai la Brăila, care în acele vremuri era unul din porturile importante ale ţării. La fel de neoficial, se pare că familia lui şi-a schimbat numele originar, Chiriacos, în Chiriac, pentru a nu mai avea probleme cu actele. Sigur este că tânărul Gheorghe, după absolvirea unui liceu tehnic în Brăila, a devenit unul din caligrafii talentaţi ai orașului. Câştiga un bănuţ din a scrie şi a caligrafia acte oficiale, într-o vreme în care niciun act nu era recunoscut dacă nu era scris de mână, însă cum nu se putea trăi numai din caligrafie, a studiat mai departe tipografia şi a profesat ca funcţionar tipograf tocmai la Berlin, în Germania. Asta se întâmpla în jurul anului 1900, pe vremea când limba germană încă se scria cu litere gotice. După 1900, se generalizează scrierea cu caractere latine şi în limba română, şi în limba germană, iar tata mare a apucat să adune în anii tinereții cărți și reviste nemțești, scrise în caractere gotice. Încă le am acasă!
Prin viață, cu lecțiile bine făcute
– Ai crescut într-o familie mic-burgheză (cum li se spunea înainte familiilor de intelectuali), cu valori sigure: educație, cultură, prețuire pentru tradiție, comportament moral. Ți-au folosit la ceva? Ți-au dat o direcție în viață?
– O, daaa! Mai întâi mi-au servit la școală. Între elevi, ne alegeam între noi, în funcție de comportament și de părinții cu care ne lăudam. Nu conta că erau intelectuali sau muncitori, dar fiecare copil știa dacă are părinți cu care să se poată lăuda! Apoi, educația din familie mi-a servit la facultate, și mai târziu, în viață. Cu „lecțiile” făcute, când am intrat în meserie, toată pregătirea asta m-a ajutat: în teatrele unde făceam figurație ca studentă, în studiourile de televiziune, când am debutat (în Februarie 1970) și, mai ales, în străinătate, în cariera mea internațională, începută în Februarie 1971 (ce coincidență!), la Festivalul „Cerbul de Aur”, organizat de TVR, sub mâna de fier a regretatului Tudor Vornicu! Nu puteai să răzbați, dacă nu ai fi avut, cum se spune, cei 7 ani de acasă, educația primită în familie. Sigur, drumul era al tău, tu îți formai „călcătura”, dar era obligatoriu să ai o bază solidă, un fundament. Acest lucru era necesar mai ales în străinătate, unde concurența era enormă. Și nu mă refer la cea de pe scenă, ci mai ales la cea din culise, unde petreceai cel mai mult timp!
„Trenul vieții a cam deraiat”
– Corina, îți propun să mutăm dialogul nostru în prezent, în ziua de azi, un timp în care valorile la care generația noastră s-a raportat sunt resimțite ca demodate și depășite, înlocuite de un stil de viață mondialist, promovat prin internet și rețelele sociale. Te simți dată deoparte în lumea de azi, sau ai reușit să te adaptezi? Simți că trenul vieții merge în altă direcție?
– Eu nu cred că trenul vieții actuale mai are o direcție sigură, că merge undeva anume. Mi-e teamă că e în derivă, dacă nu cumva a cam deraiat! Cât despre mine – nu mă simt dată la o parte, am avut grijă să mă trag eu, de bunăvoie, pe o linie de rezervă așa, ca trenurile acelea de epocă, ținute curate pentru vizitatori, sau care sunt puse în funcțiune la ocazii speciale! (Trenul regal!) Cât despre adaptare, fac ceea ce am învățat de-a lungul profesiei mele, atât prin țările comuniste pe unde am cântat (primii 18 ani ai carierei mele), dar și în capitalismul întâlnit în America, unde am stat 5 ani, sau în cel nou, românesc, de după 1990. Zic: da, să trăiți, și fac tot ce știu eu! Sunt la curent cu știrile cele mai noi, cu tehnica nouă, am învățat tot ce mi-a trebuit ca să pot exista, dar eu, Corina cea din anii copilăriei, sunt aceeași! Uneori mai obosită, mai mârâită, alteori mai revoltată. Am prieteni de toate vârstele, iar de la cei mult mai tineri învăț ceea ce nu era pe vremea mea, cum ar fi „metavers”… Dar până când voi alege un avatar care să dea în locul meu un interviu, uite că am plăcerea (delicioasă) să îl scriu eu, personal!!!
– De ce crezi că trecutul ni se pare mereu mai frumos ca prezentul?
– Nu știu! Poate pentru că ne e dor de oameni care nu mai sunt printre noi, pe care îi mai păstrăm doar în spirit, oameni dragi, care rămân gravați în aurul sufletului nostru, ca diamantele într-o verighetă eternă… Din când în când, punem verigheta în lumina soarelui, și hologramele tuturor celor dragi nouă se ridică peste orizont, ne zâmbesc, ne vorbesc și ne îmbrățișează!
„Opriți timpul!”
– În viață, există lucruri care aparțin deopotrivă trecutului și prezentului, nu pot fi cantonate doar la amintiri: succesul, de pildă, cariera ta muzicală, vocea ta minunată care a pus stăpânire pe sufletele românilor. Ești o marcă a timpului. Cum arată gloria ta, în amintiri? Există în cariera ta un moment în care să-ți fi dorit să spui: „Oprește-te, clipă”?
– Mulțumesc de complimente, mă flatează și mă bucură! În ce privește clipa de care vorbești, eu cred că am oprit-o, parțial, cu o melodie: „Opriți Timpul”, șlagărul care m-a lansat. Un titlu emblematic pentru viața mea și care mă preocupă în continuare. Uite, vara trecută, am început să adun din casă cam tot ce avea legătură cu istoria familiei mele (despre care am povestit pe larg, în cartea „Minuni Trăite”). Și pentru că noi, în familie, am fost păstrători, se adunaseră, în mai bine de o sută de ani, acte, diplome, medalii, cărți de muncă, atestate de liber profesionist din anii ‘70-’80, trofee, afișe, pașapoarte vechi, aparate muzicale, o mașină de scris mecanică, tablouri de familie, fotografii, un șevalet al bunicului, bilete vechi de avion, acte și documente de-ale străbunicului, de-ale bunicilor, de-ale tatei, de-ale mamei și multe de-ale mele! Cu ajutorul unei excelente echipe de cercetători, în câteva luni, le-am donat pe toate „Muzeului Național de Istorie” din București. În septembrie 2021, direcția muzeului a organizat „Ceremonia de Semnare” a donației, iar săptămâna asta, miercuri, 2 Februarie, se deschide oficial expoziția obiectelor donate prin mine, de întreaga mea familie! Expoziția se numește „Corina Chiriac, Istoriile unei mari artiste” și se desfășoară pe parcursul a două luni, Februarie și Martie. Vă invit și pe această cale să o vizitați! Doamnele vor avea ocazia să vadă 28 de rochii unice, de-ale mele, începând cu rochița de stambă, cu care am dat examen la Facultatea de Teatru, în vara lui 1967, dar și un costumaș de bebe, tricotat de mama și purtat în cărucior de mine, în 1950!!
„Viața abia începe!”
– Cum e viața de după glorie? Mai există în ea bucurii?
– O, daaa! Gloria este o haină splendidă, pe care o vezi într-o vitrină de lux. Dacă e să fie a ta și vrea Dumnezeu, o dobândești! Pe măsură ce o porți, se îngreunează ca un palton ud, cu care ai trecut prin apele tumultuoase ale vieții… Problema e să poți scoate această haină fără să o strici, să o pui într-un cuier și să te bucuri că o vezi, când treci pe lângă ea! Să te bucuri că trăiești ca s-o poți admira din depărtare, că ai avut-o, că ai purtat-o, și că poți spune și altora cum e să ai o asemenea haină, dacă te vor întreba! Să consideri că ți-a fost împrumutată și vine vremea să o dai înapoi. Al tău rămâne ce-ai învățat, dacă ai învățat ceva pe parcursul vieții. Între altele, eu am învățat că la fiecare decadă a vieții, prioritățile noastre se schimbă, și e cumva normal așa. Ar fi caraghios să ai, la 70 de ani, prioritățile de la 20!! Și ca să revenim la amintiri, am să povestesc ceva important. Când eram de vreo 10 ani, locuia în apartamentul de lângă noi un prieten de-al tatei, muzicologul Liviu Rusu. Era deja foarte în vârstă, iar fiul său avea un câine-lup, pe care îl plimbam eu! De câte ori intram la domnul Liviu în birou, îl găseam aplecat peste masa de scris, unde, sub o lampă puternică, erau aglomerate multe cărți și caiete. Într-o zi, l-am întrebat ce citește. Ridicând ochii din hârtii, și-a lăsat ochelarii groși pe birou, s-a șters pe frunte și mi-a răspuns: „Învăț limba greacă veche”. „De ce?”, am întrebat uluită. „Pentru că n-am avut timp la tinerețe și vreau să citesc niște lucrări în original!”.
Altă dată, când aveam vreo 20 de ani, o prietenă de-a mamei, doamna Nana Samarian, ingineră, învăța… sanscrita, la Universitate, la seral, iar altă prietenă a mamei învăța să coase la mașină, așa, ca hobby! Viața, drumurile prin lume și vârsta m-au învățat și pe mine că dacă nu ai nicio pasiune intelectuală, alta decât meseria, o să simți timpul ca pe o povară. Eu abia acum am vreme destulă ca să mă pun la punct cu Istoria Antică, pe care o iubesc din adolescență, de pe vremea când citeam cum a descoperit Champollion hieroglifele Egiptului antic. Internetul oferă cunoștințe în orice domeniu, iar documentarele istorice sunt superbe! Mă mai interesează extratereștrii, mărturii ale celor care au trecut prin moartea clinică și povestesc despre Cer și Veșnicie, și caut informații despre Univers, despre telescopul spațial Hubble și stația interplanetară Mir! În paralel, strâng idei pentru o carte nouă! A-ți mobila continuu mintea cu preocupări intelectuale îți dă așa de mult de lucru, că nu ai timp destul să te informezi! Viața abia începe!