– Provocate de vârstă, uzură sau inflamații, sunt o suferință universală, care le asuprește multor oameni viața. Remediile pe care vi le propunem sunt leacuri pur naturale pentru domolirea durerilor –
Schinduf
Schinduful transmite căldură, calmează durerile și combate inflamațiile. Responsabile sunt substanțele sale componente: linolul și acidul linoleic, care pot destinde puțin chiar și încheieturile înțepenite din cauza reumatismului. Se amestecă pulbere de schinduf cu apă fierbinte, se întinde terciul vâscos obținut pe o compresă și se aplică pe locul dureros.
Cataplasmă cu chimen
O cataplasmă cu chimen poate reface flexibilitatea unor articulații rigide. Chimenul stimulează irigarea sanguină, ameliorând astfel și „alimentarea” încheieturilor. Pentru o cataplasmă este necesară 1 lingură de chimen măcinat, care se amestecă cu câteva picături de oțet de fructe. Când terciul obținut este bun de întins, se unge cu el un prosop de bucătărie sau o pânză, se pliază, se aplică pe încheietura afectată și se fixează.
Mișcare și masaj
În general, mișcarea face bine în cazul durerilor articulare, pentru că atunci când o articulație este prea puțin solicitată, se produce o cantitate prea mică de lichid articular (sinovie). În aceste cazuri, sportul și plimbările regulate pot preveni și pot ajuta. O încheietură care doare din cauza unei inflamații trebuie, totuși, mișcată ușor. În felul acesta sunt ameliorate și irigarea sanguină a structurilor înconjurătoare, iar substanțele inflamatoare pot fi eliminate mai repede. Folositoare pot fi, de asemenea, exercițiile de întindere (stretching) și masajele.
Curcumina
Curcumina, o substanță componentă a curcumei, are efect antiinflamator și calmant, astfel că este foarte potrivită pentru tratarea durerilor articulare.
Se pune 1 linguriță de praf de curcuma într-o ceașcă cu lapte cald (eventual de migdale), se amestecă și se îndulcește cu 1 linguriță de miere (nu neapărat!). Se bea zilnic, sub formă de cură, vreme de câteva zile, sau, din când în când, la nevoie.
Ceai din scoarță de salcie
Extractul de scoarță de salcie stopează anumite substanțe inflamatoare, reducând, astfel, durerile și inflamațiile.
Prepararea ceaiului: Se opărește 1 linguriță de scoarță de salcie tăiată mărunt cu o ceașcă (250 ml) de apă clocotită, se lasă să se pătrundă circa 20 de minute și apoi se strecoară. Ceaiul astfel preparat se bea de mai multe ori pe parcursul zilei.
Ceai de ghimbir
Ghimbirul „atoateștiutor” are și efect anti-inflamator, putând fi folosit și pentru calmarea durerilor articulare.
Se amestecă 200 g de ghimbir proaspăt ras cu 400 ml de apă și se fierbe aproximativ 20 de minute. Se lasă apoi să se pătrundă 10 minute, se strecoară ceaiul și se îndulcește – după gust – cu 1-2 lingurițe de miere.
Minunile verzei
Frunzele de varză (creață) sunt un remediu excelent împotriva durerilor articulare. Pentru o cataplasmă, se aleg câteva frunze interioare, se pun pe o planșetă și se înmoaie cu sucitorul până când iese zeama din ele. Se aplică apoi pe încheietura dureroasă și se înfășoară cu o bucată de tifon, care poate fi fixat cu un plasture.
Cataplasme cu muștar
Muștarul se numără printre cele mai vechi remedii de casă folosite împotriva durerilor articulare, datorită efectului lui calmant și antiinflamator și pentru că stimulează irigarea sanguină și încălzește. Pentru cataplasmele cu muștar se amestecă 5 linguri de făină de muștar cu apă călduță, până ce se obține un terci gros. După care se întinde terciul pe un șervet sau o pânză, se pliază și se înfășoară cu el articulația dureroasă. Se lasă să acționeze cel mult 10-15 minute, iar tratamenul n-ar trebui să depășească 2 săptămâni.
Recele calmant
Compresele reci sunt eficiente în cazul durerilor acute. Se aplică o compresă înmuiată în apă foarte rece sau cu cuburi de gheață pe articulația dureroasă. Compresa se învelește cu un ștergar de bucătărie pentru a regulariza frigul și pentru a absorbi umezeala.
Cataplasme cu brânză de vaci
Brânza de vaci calmează durerile articulațiilor, pentru că acidul lactic pe care-l conține este răcoritor și antiinflamator. Se ia un pahar cu brânză de vaci din frigider, se întinde brânză într-un strat de grosimea unui deget pe șervet curat, se pliază șervetul (o dată) și se aplică pe locul dureros. La nevoie, cataplasma poate fi fixată cu un al doilea șervet. Se lasă să acționeze până ce nu mai răcește. Atenție: cataplasma cu brânză de vaci nu se aplică pe răni deschise sau pe pielea iritată.