Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Chinul iernii – Durerile articulare

– Provocate de vârstă, uzură sau infla­mații, sunt o suferință uni­versală, care le asuprește mul­tor oameni viața. Remediile pe care vi le propu­nem sunt leacuri pur naturale pentru domolirea durerilor –

Schinduf

Foto: Shutterstock -3

Schinduful trans­mi­te căl­dură, calmează durerile și com­bate in­fla­mațiile. Respon­sa­bile sunt substan­țele sale compo­nente: linolul și aci­dul linoleic, care pot destinde puțin chiar și încheieturile înțepenite din cau­za reumatismului. Se amestecă pul­bere de schinduf cu apă fierbinte, se întinde terciul vâscos obținut pe o compresă și se aplică pe locul dure­ros.

Cataplasmă cu chimen

O cataplasmă cu chimen poate reface flexibilitatea unor articulații ri­gide. Chi­menul stimulează irigarea san­guină, ame­liorând astfel și „ali­mentarea” încheietu­rilor. Pentru o cataplasmă este ne­cesară 1 lingură de chimen măcinat, care se ames­tecă cu câteva pi­cături de oțet de fructe. Când ter­ciul obținut este bun de în­tins, se unge cu el un pro­sop de bucă­tărie sau o pânză, se plia­ză, se aplică pe încheie­tura afec­tată și se fi­xează.

Mișcare și masaj

În general, mișcarea face bine în cazul dure­rilor articulare, pentru că atunci când o articulație este prea puțin solicitată, se pro­duce o cantitate prea mică de lichid articular (sinovie). În aceste cazuri, sportul și plim­bările regulate pot preveni și pot ajuta. O încheietură care doare din cauza unei infla­mații trebuie, totuși, mișcată ușor. În felul acesta sunt ameliorate și irigarea sanguină a structurilor în­conjurătoare, iar substanțele in­flama­toa­re pot fi eliminate mai repede. Folosi­toare pot fi, de asemenea, exer­cițiile de întindere (stretching) și masajele.

Curcumina

Curcumina, o substanță com­po­nentă a curcumei, are efect antiinfla­mator și cal­­­mant, astfel că este foarte po­trivită pen­tru tratarea dure­rilor articulare.

Se pune 1 lin­gu­riță de praf de curcu­ma într-o ceașcă cu lapte cald (eventual de mig­dale), se a­mes­tecă și se îndul­cește cu 1 linguriță de miere (nu neapărat!). Se bea zilnic, sub formă de cură, vreme de câteva zile, sau, din când în când, la nevoie.

Ceai din scoarță de salcie

Extractul de scoarță de salcie sto­pează anu­mite sub­stanțe infla­ma­­toare, re­du­când, astfel, du­rerile și in­fla­ma­­țiile.

Prepararea cea­­­iu­lui: Se opă­rește 1 lin­guriță de scoar­ță de salcie tăiată mă­runt cu o ceașcă (250 ml) de apă clo­cotită, se lasă să se pă­trundă circa 20 de minute și apoi se stre­coară. Cea­iul astfel pre­parat se bea de mai multe ori pe par­cursul zilei.

Ceai de ghimbir

Ghimbirul „atoateștiutor” are și efect anti-infla­mator, pu­tând fi folo­sit și pentru calmarea durerilor articu­lare.

Se amestecă 200 g de ghim­bir proas­păt ras cu 400 ml de apă și se fier­be apro­xi­mativ 20 de minute. Se lasă apoi să se pă­trun­dă 10 minute, se stre­coară cea­iul și se îndulcește – după gust – cu 1-2 lin­gu­rițe de miere.

Minunile verzei

Frunzele de varză (creață) sunt un remediu ex­celent împotriva durerilor articulare. Pentru o cataplasmă, se aleg câteva frunze interioa­re, se pun pe o planșetă și se înmoaie cu suci­torul până când iese zeama din ele. Se aplică apoi pe încheietura dureroasă și se înfășoară cu o bucată de tifon, care poate fi fixat cu un plas­ture.

Cataplasme cu muștar

Muștarul se numără printre cele mai vechi re­medii de casă folosite îm­potriva durerilor articulare, dato­rită efec­tului lui calmant și antiin­flamator și pentru că stimulează iri­garea sanguină și încălzește. Pentru ca­taplasmele cu muștar se amestecă 5 linguri de făină de muștar cu apă călduță, până ce se obține un terci gros. După care se în­tinde terciul pe un șer­vet sau o pânză, se pliază și se înfășoară cu el articulația dureroasă. Se lasă să acționeze cel mult 10-15 minute, iar tratamenul n-ar trebui să depășească 2 săptămâni.

Recele calmant

Compresele reci sunt efi­ciente în cazul durerilor acute. Se aplică o compresă înmuiată în apă foarte rece sau cu cuburi de ghea­ță pe articulația dureroasă. Compresa se învelește cu un ștergar de bucă­tărie pentru a regu­lariza frigul și pentru a absorbi ume­zeala.

Cataplasme cu brânză de vaci

Brânza de vaci calmează durerile arti­culațiilor, pentru că acidul lactic pe care-l conține este răco­ritor și anti­inflamator. Se ia un pahar cu brân­ză de vaci din frigider, se întin­de brân­ză într-un strat de grosimea unui deget pe șervet curat, se pliază șer­vetul (o dată) și se aplică pe lo­cul du­reros. La nevoie, ca­ta­plasma poate fi fixată cu un al doilea șervet. Se lasă să acționeze până ce nu mai răcește. Atenție: cataplasma cu brânză de vaci nu se aplică pe răni deschise sau pe pielea iritată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian