Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Sufăr de panarițiu” (Răspuns pentru M.M. – Pitești, F. AS nr. 1184)

Foto: Shutterstock

Panarițiul se vindecă repede (în 2-3 zile) și ușor cu următorul tratament.

* Se ține locul bolnav în ceai fierbinte de Mușețel 1/2 de oră, apoi se ține mâna în usturoi fiert cu lapte – 1/2 de oră. Doi-trei căței de usturoi se pisează și se fierb câteva minute în lapte. Lichidul nu se strecoară, trebuie să aibă temperatura came­rei. După tratament se clătește mâna cu ceai de Mu­șețel și se unge cu alifie de gălbenele. Se recoman­dă două tratamente pe zi. Tot respectul și admirația pentru revista dumneavoastră!

D.M. – Târgu Mureș

„Fiica mea are o secreție la sânul drept” (Răspuns pentru A. I. – București, F. AS nr. 1204)

De trei ori pe zi, ceai de: coada-calului, urzică, busuioc, soc – 1 litru și jumătate, infuzie, câte o lin­gură de plantă uscată, băut înainte de mese, înghi­țitură cu înghițitură, 10 zile. În această perioadă, numai miere de al­bine, crudități, zarzavaturi fierte, fruc­te, compot de casă, mămăligă, brânză puțină, grăsimi deloc, fără niciun fel de carne, alcool, cafea, țigări, coloranți, conservanți. Ca medica­ment, o sulfamidă, doză puternică pentru un trata­ment, ce acționează pe sistemul limfatic. Indicat: o sulfamidă Bayer.

VALERIA – Săcele, Brașov

„Sufăr de colon iritabil și am dureri abdominale” (Răspuns pentru MARIAN R. – București, F. AS nr. 1454)

Se face o infuzie din mentă, busuioc și chimen, câte 1 linguriță din fiecare la 1 l apă. Se bea în timpul mesei sau după masă, 3-4 luni. Exclus făi­noase. Multă mămăligă, rădăcinoa­se, compot (fierte, nimic crud), za­hăr, miere, până se reglează scau­nul și simptomele. Comprese calde cu Bitter suedez, noaptea. Se poate amesteca bitterul 1:1 cu apă, să nu irite pielea. A se elimina toate ali­mentele care balonează. Ceai amar înainte de mesele principale din rostopască, 1 linguriță de plantă uscată la 350 ml apă, băut în trei reprize, două săptămâni. Interzise: alcool, cafea, tutun, colo­ranți alimentari. Răbdarea e de lungă durată. Căutați dietele alimentare recoman­date în revista „Formula AS” ce au apărut până acum. Triferment, luat după fiecare masă, timp de 6 luni. Sănă­tate și voie bună!

VALERIA – Săcele, Brașov

„Tatăl meu are limfom malign non-Hodgkin” (Răspuns pentru MARIA Ș., F. AS nr. 1458)

Tratamentul se face conco­mitent, intern și extern.

Intern: sub formă de vin fiert, care se va lua cu 30 de minute înainte de mese și abia după 30 de minute se va mânca. Se repetă de trei-patru ori pe zi, câte un păhărel de 50 ml.

Extern: se spală rănile (unde sunt) cu Rivanol sau o altă soluție dezinfectantă, după care se aplică unguentul sau se pune compresă. Se va pune extern pe toate locurile afectate, să depășească puțin mar­ginea inflamată. Se va face tratament extern, la în­ce­put dimineața și seara, apoi numai seara, ca după ce trece puțin, să se pună la 2 zile o dată.

Rețetele – uz intern

Vin fiert (se poate face, la alegere, din urmă­toarele plante):

1. 100 g rădăcină de ștevie mărun­țită.

2. 50 g rostopască mărunțită.

3. 100 g rădăcină de tătăneasă.

Una dintre aceste plante, mărunțită, se va fierbe într-un litru vin alb, timp de 5 minute. Se va lăsa până a doua zi, când se strecoară. Se vor consuma 50 ml (un păhărel), de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, o perioadă mai lungă, de 3-6 luni.

* Tot intern, se poate consuma oțet de mere și miere, 2 linguri + 250 ml apă + miere după gust, 2-3 pahare pe zi.

Prepararea alifiilor – uz extern

Există două tipuri de unguente pe care le puteți face în casă.

1. 25 g frunze de nuc + 100 ml ulei de floarea-soarelui se fierb pe baie de apă 3 ore, după care se mai lasă 7-8 zile la macerat, apoi se strecoară. Cu acest ulei se ung locurile cu umflături.

2. 50 g muguri plop-negru (de la Plafar), zdro­biți bine, se pun în 100 g untură obținută din slănină afumată topită (mai bine râncedă) de la un porc de casă. Se pun 3 ore la fiert pe baie de apă, apoi se strecoară. Se pot adăuga și 50 g ceară de albine, în funcție de cum doriți să fie, mai consis­tentă sau mai moale.

EUGEN – Alba-Iulia

„Am dureri insuportabile de stomac” (Răspuns pentru NINA D. – Câmpulung Moldovenesc, F. AS nr. 1483)

Vă recomand cu toată convingerea să urmați tratamentul pe care l-a urmat și soțul meu. Iată rețeta: într-o sticlă de 1 litru (cu gura largă) se pune Rostopască (fără rădăcină). Cantitatea de plantă trebuie să umple jumătate din spațiul sticlei. Rosto­pasca bine spălată se presează în sticlă, pentru a încăpea mai multă. Se toarnă peste ea 1/2 litru al­cool de 87º. Sticla se închide ermetic și se lasă la macerat într-un loc întu­necos, 14 zile. Din când în când, se agită sticla, pen­tru a se amesteca com­po­ziția. După perioada de mace­rare, se ia în fiecare dimineață, pe stomacul gol, aproxi­ma­tiv o lingură din această licoare. Fiind destul de tare, o înghițiți treptat. Nu se mănân­că nimic 1/2 de oră.

Rostopasca se găsește destul de ușor, în grădini și pe lângă blocuri. Când o rupeți din rămurelele ei, curge un lichid galben-oranj. Acest lichid (atunci când se rupe planta) se poate folosi pentru distru­gerea negi­lor. A­plicarea sucului se face o perioadă mai îndelungată, până la dis­pa­riția lor. Acest tra­­tament l-am folosit eu, per­sonal, este nemaipo­menit!

Tratamentul cu tinctură de rostopască l-a folosit soțul meu, care avea dureri de sto­mac per­manente. Din aceas­tă cauză nu se putea odihni, nu avea poftă de mâncare, slă­bise și starea lui generală era dezas­truoasă. A folosit cele mai so­fisticate me­di­camente recoman­date, dar nu i-au fost de folos de­cât trecă­tor. Acum, mulțu­mesc lui Dum­nezeu, este alt om. Este ade­vărat că nu face abuz de mân­căruri grele, băutură etc. Atunci când simte că ceva nu e în re­gulă, ia imediat o linguriță de tinctură (dar numai una și numai o dată pe zi, dimi­neața!) Este bine să fie permanent în casă această tinctură de rosto­pască. Sănătate!

P.S. Vă felicit pentru această revistă din care eu am învățat foar­te multe lucruri utile, mai ales pen­tru sănătate. Ați reușit să construiți o punte de legătură între oameni. Felicitări și… continuați! Suntem cu ochii pe dvs.!

Vă mulțumim și să aveți parte numai de bine.

MARIA S. – Drobeta Turnu Severin

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian