Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

La braț cu Dragobete prin București

– Nu există pandemie mai tare ca dragostea! Cu mască sau fără mască, de îndată ce începe să miroasă a primăvară, inima îți dă ghes să ieși afară, la soare, în căutare de aventuri. Și când cele sentimentale întârzie o zăbavă, ne putem bucura de aventurile muzicale, servite ca… aperitiv. Iar veștile sunt grozave! În sfârșit, după doi ani de res­tric­ții pandemice, o să se organizeze din nou festivaluri, târguri și con­certe, ca în vremurile bune, care își întorc, din nou, obrazul spre noi. Adu­nate sub pălăria sărbătorii de Dragobete, ofertele sunt, toate, de zile mari –

Concert „Taraful lui Caliu”

Anghel „Caliu” Gheorghe, împăratul viorii din Clejani, vechi prieten al revistei noastre, nu mai are nevoie de mari prezentări. Împreună cu haiducii lui lăutari, i-au cântat „la ureche” şi marelui dirijor Yehudi Menuhin, şi cunoscutului actor hollywoodian Johnny Depp. De când au fost descoperiţi de regretata Speranţa Rădulescu, marea și exigenta specialistă a folclorului tradițional, ei au ridicat în picioare publicul din Paris, New York, Los Angeles, Istanbul, Londra, Tokyo şi Singapore.

Duminică, pe 20 februarie, lăutarii din Clejani, în frunte cu starostele lor, Caliu, sunt pregătiţi să vă intre şi dum­neavoastră la inimă, şi să vă zică… de dragoste, în cadrul unui spectacol pe care îl vor susţine în Berăria H, din Parcul He­răstrău.

(Accesul se face de la orele 18:30, iar spectacolul va începe de la ora 19:45. Biletele au preţuri cuprinse între 25 lei (Cat. C) – părțile laterale, cu loc la masă, şi 49 lei (Cat. A) – în fața scenei, cu loc la masă, şi pot fi cumpărate online de pe yellowtickets.ro sau de la intrare, în ziua evenimentului.)

„Dragobetele sărută fetele”

Tot duminică, pe 20 februarie, Sala Radio din București găzduiește, de la ora 17, tradiționalul concert de Dragobete, oferit în fiecare an, în luna Februarie, de Orchestra de Muzică Populară Radio, îndrăgostiților de folclor.

Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş, vor cânta, alături de Orchestră, soliştii: Ion Drăgan, Simona Dinescu, Mihaela şi Ciprian Istrate, Loredana Streche, Traian Frîncu, Ancuţa Corlăţan, Nicuşor Iordan, Ştefania Narenji, Florin Pârlan, Anca Panţîru şi Remi Şapcă.

Prezentatori vor fi: actriţa Miruna Ionescu şi cântărețul Georgel Nucă.

(Biletele au preţuri cuprinse între 10 şi 20 de lei şi pot fi achiziţionate din reţeaua „Iabilet”.)

Târguri de Dragobete

„Cap de primăvară” la Muzeul Țăranului Român

(18-20 Februarie)

Cei care vor să sărbătorească româneşte ziua dragostei şi a tinereţii, cunoscută în popor ca Dragobete sau „Cap de primăvară”, sunt invitaţi în curtea de la Șosea a Muzeului Naţional al Ţă­ranului Român, unde Asociația Kogaion 115 orga­nizează Târgul de Dragobete de anul acesta. Oferta târgului e de-a dreptul măreață. Puteţi ale­ge daruri deosebite, direct de pe tarabele meşte­rilor    prezenţi: vase de ceramică de Horezu și Corund, podoabe tradiţionale, icoane, ii brodate cu mătase, bijuterii din porţelan sau din argint, cosmetice naturale şi nu în ultimul rând puteţi alege primele mărțișoare. Nici bucatele țărănești nu lipsesc: brânzeturi de capră, păstrăv afumat în cetină de brad, miere, vin, ţuică de prune, turtă dulce, dulceţuri şi siropuri naturale, zacuscă şi murături, plă­cinte boiereşti, baclavale şi pâine cu maia naturală.

Iar dacă vă-apucă foamea, vă puteţi înfrupta la faţa locului cu preparate proaspăt gătite la ceaun: ciorbă acră de pui cu găluşte, tochitură muntenească, tocăniță de praz cu costiţă afumată şi sărmăluţe cu mămăliguţă, cârnăciori, peşte şi pastramă la grătar.

Și pentru colecţionarii de antichități există ispite: unelte vechi ţărăneşti, mobilă, icoane, cos­tu­me populare autentice şi nenumărate alte obiec­te încărcate de istorie.

(Puteţi vizita Târgul de Dragobete de vineri, 18, până duminică, 20 februarie 2022, între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.)

Călători prin tradiţii de primăvară!

(24 Februarie – 27 Martie 2022)

În parcul Herăstrău, un alt spațiu dedicat trup și suflet culturii populare – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – vă așteap­tă, și el, cu surprize sărbăto­rești: ateliere pentru copii, de confecționat mărțișoare din materiale naturale (pe 27 februarie şi pe 6 martie); târ­guri cu minunăţii ieşite din mâinile artizanilor populari, precum și muzici de joc și de ascultat.    Sunt invitaţi: Gelu Voicu și Taraful Lăutarii din Teleorman, dar şi Cucii din Brănești și actorul Nae Alexandru. Organizatorii au mai pregătit şi concursuri de poezie (on-line și off-line) și expoziții de pictură.

(Accesul la eveniment se face pe baza bile­tului achiziționat la intrare, și cu respectarea tutu­ror regulilor în vigoare pentru COVID-19. In­formaţii suplimentare găsiţi pe pagina de web a muzeului.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian