Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Artiștii țin cu Ucraina – Toți pentru UNUL („We Are One”)

Mii de tineri au participat concertul dedicat Ucrainei (Foto: Mediafax)

În loc să cânte soarele și bucuria primăverii, primul concert de anvergură după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie a fost unul caritabil. Veritabil eveniment muzical, „We are one” a adunat sâmbătă, 12 martie, pe Arena Națio­nală din Capitală, 35 de artişti autohtoni şi interna­ționali de excepție: Armin van Buuren, Tom Odell, Jamala, INNA, Carla’s Dreams, Andra, Guess Who, Irina Rimes, Vama, Antonia, Horia Brenciu, Delia, Lidia Buble, Feli, DJ Project, Alina Eremia, Spike, Grasu XXL, VUNK şi Voltaj. Peste 35.000 de spectatori s-au adunat să cânte şi să danseze în aer liber, prima dată după mai bine de doi ani. Și chiar dacă vremea a fost mai degrabă de iarnă (temperatura a scăzut până la -5 grade) și orizontul, acoperit de norii războiului din Ucraina, muzica bună și foarte bună a izbutit să pună surdină peste tristețe și frică. De altfel, adevăratul succes al con­cer­tului au fost donațiile îndreptate spre Crucea Roşie, care au însumat aproape 4 milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru ajutorarea refugiaților ajunși în România, din zonele distruse de război.

„We are one” este cel mai mare concert carita­bil susţinut vreodată în România, iar organizatorii: SAGA Festival, ProTV, Kiss FM şi Primăria Mu­nicipiului Bucureşti și-au atins atât scopul uma­nitar, cât și pe cel profesional. Muzica a fost la înăl­țime, și darul bogat. Prezentatorii evenimentului au fost Andi Moisescu, Andreea Esca, Dan Fințes­cu și Ana Moga.

„Alături de Paun Rohovei, însărcinat cu afaceri al Ucrainei în România, le-am mulțumit artiștilor români și internaționali pentru efortul lor. Le mul­țumim și celor aproape 2000 de oameni care au pu­tut să facă minuni în doar o săptămână și au mon­tat acest spectacol. Le mulțumesc și zecilor de mii de oameni care au fost pe Arena Na­țională. Avem cu toții de ce ne mândri, ca ro­mâni. Suntem o națiune cu suflet bun”, a de­clarat pri­marul Ca­pitalei, Nicuşor Dan.

Cântece și povești

Artista ucraineană Jamala, cu ochii în lacrimi, ținând steagul țării ei (Foto: Agerpres)

Jamala (Susana Alimivna Jamaladinova), solista ucraineană în vârstă de 38 de ani, câști­gătoarea concursului Eurovision din 2016, s-a refugiat din calea războiului împreună cu cei doi copii, mai întâi în România, iar mai apoi în Turcia, bărbatul ei rămânând, la fel ca toți ucrainenii, să lupte contra agreso­rilor ruși. Jamala e și ea în linia întâi, lup­tând prin mijloace me­diatice pentru cauza ță­rii ei. Cântă, dă in­ter­viuri, pledează, în nu­mele poporului ei, pen­tru pace și liber­tate. In­vitată să cânte la fi­nala „Eurovision Ro­mânia” 2022, ți­nută pe 6 mar­tie, so­lista a ofe­rit şi un scurt interviu pentru TVR: „Nu este răz­boi doar în Ucrai­na, este război în centrul Euro­pei… Mulţumesc Ro­mâniei că şi-a des­chis graniţele pen­tru a-i ajuta pe refu­giaţi… So­ţul meu e în Ucrai­na, iar toată echipa mea, ma­na­gerul şi trupa mea sunt într-un buncăr, în Kiev. Nu ştiu cum să ajut fizic, dar lupt încercând să conving”. Jamala a cântat şi în Polonia, în cadrul unor concerte caritabile, menite să-i ajute pe conaţionalii ei.

Armin Van Buuren (45 ani), renu­mitul producător şi DJ olan­dez, este un nume cunoscut şi apreciat pe sce­na muzicală de la noi, pe care a apă­rut de mai multe ori. Are o mulţime de fani ro­mâni, astfel încât este po­sibil ca tocmai prezența lui pe scena concer­tului caritabil să fi ajutat la creș­terea donațiilor făcute. Imediat după con­certul din București, Armin s-a îm­barcat pentru un alt eveniment cari­tabil, de data asta în Polonia, la Cra­covia, spre a strânge fonduri și pen­tru Crucea Roșie de acolo.

Tom Odell, cântăreţul britanic în vârstă de 31 ani, a răspuns și el „pre­zent” invitaţiei de-a veni să cânte la București, depășindu-și chiar atribu­țiile. Vineri, pe 11 martie, înainte cu o zi de con­certul caritabil, şi-a instalat pianul pe peronul Gării de Nord, unde a interpretat pentru nefericiții refu­giați ucraineni și românii care-i primeau, piesa „Another Love”, me­lodie ce i-a adus pa­tru discuri de pla­tină, cinci discuri de aur, care a devenit imnul inter­național al pro­testa­ta­rilor îm­potriva in­va­ziei ruse în U­crai­na.

Muzicienii ro­mâni s-au alăturat și ei efortului de a strân­ge fonduri, pen­­tru a le alina su­fe­rin­ţa oame­nilor nevoiţi să fugă din faţa răz­boiului. Un demers căruia i-au adăugat numeroa­se postări pe internet.

35,000 de oameni s-au adunat la concertul caritabil (Foto: Saga Festival)

Voltaj – „Vă mulțumim tuturor celor care ați fost prezenţi, ne-aţi așteptat în frig și ați cântat cu noi! Am simțit toată energia voastră!!! Ne bucurăm că ați sprijinit acest demers, pentru situația fără precedent în care se află poporul ucrainean!”.

Andra – „Fiecare gest mic poate aduce o schim­­bare în lume, iar împreună putem să facem din această lume în care se întâmplă lucruri ne­drepte un loc mai bun. Schimbarea vine din noi, din gesturile pe care le facem zi de zi, din deciziile importante pe care le luăm. Mă bucur că azi aţi ales să fiți aici, să arătați empatie, solidaritate, umanitate. Să cântăm împreună pentru pace!”.

Horia Brenciu – „Ieri am fost ONE şi… sper să rămânem așa! Mulțumim din suflet zecilor de mii de fani, care ne-au aplaudat și care au donat! Bravo, organizatorilor, pentru ambiția de a realiza un concert de asemenea amploare, în timp atât de scurt! Felicitări tuturor artiștilor care au lăsat ieri, pe Arena Națională, o parte din sufletul lor! Slavă, Ucraina! Slavă, România!”.

Foto:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.