„Dacă s-ar putea, aș trăi cu ochii închiși și muzica dată la maximum”
– Dragă Alexandra, în mod firesc, când îți solicit interviuri pentru revista noastră, tema discuției este muzica, din care tu ți-ai făcut o profesie. Ei bine, azi îți propun să vorbim despre muzica… vieților noastre. Cum te „armonizezi” la prezent, cum te raportezi la ceea ce ni se întâmplă?

– Este atât de trist, de crud, de ilogic ce se întâmplă, încât nu poate fi nimic înțeles. Cum poți înțelege nenorocirile? Dacă s-ar putea, aş trăi cu ochii închişi şi muzica dată la maximum în căşti, ca să nu văd şi să nu aud nimic din exterior. Mulţi par să o facă deja. Cu atât mai mult, după doi ani în care întreaga omenire a rămas înţepenită în faţa pandemiei şi a tuturor implicărilor ei, efecte care ne vor urmări încă ani buni. Sincer, după această molimă, am crezut că noi, oamenii, am înţeles fragilitatea vieţii, eu am sperat că vom ieşi din pandemie în solidaritate şi iubire, am crezut că am picat cu toţii de acord să facem lucrurile mai bune şi mai frumoase. Dar mai degrabă „am picat” toate aceste teste. Izbucnirea războiului ne arată că nu am trecut clasa, că am rămas corigenţi la materiile acestea care ne-ar fi putut înnobila existența. Da, ştiu că la nivel politic exista de mult pericolul unui conflict major, că sunt poliţe neplătite, că sunt uri vechi care mocnesc din istorie, însă a le rezolva prin asemenea violenţă este de neconceput. Dacă toată incertitudinea cauzată de Covid ne dădea oricum dureri de cap, insomnii şi depresii, nesiguranţa viitorului nostru este azi o stare şi mai apăsătoare. Vorbesc cu prieteni de-ai mei, foarte mulţi abordează acum viaţa cu tristeţe, deprimare, unii chiar cu delăsare, ceea ce este şi mai înspăimântător. Par să nu mai aibă miză şi motivaţie pentru viitor. Văd, cum spuneam, oameni care pun mâna la ochi, nu mai vor să audă de nimic, aleg să trăiască cu „Doamne ajută!” înainte, zi după zi, fără planuri, fără idealuri. Nu-i condamn deloc, dar mă îngrijorează teribil.
Muzică, cu toate pânzele sus!
– Ce spui confirmă diagnosticul psihologilor, care spun că depresia e noua boală a secolului. Tu cum îi ţii piept?

– Eu sunt undeva la mijloc. În pandemie, când simţeam că mă cuprinde spaima, cântam, ieşeam pe stradă îmbrăcată elegant, ca să mă simt frumoasă, alergam, ca să mă simt în formă. Apoi a izbucnit războiul. Primele zile am fost paralizată de frică, de uimire, de dezgust. Apoi am ales să mă adaptez realităţii, ajutând prin donaţii oferite marilor fundaţii umanitare, cele în care am încredere. Sunt sigură, de asemenea, că dacă îmi iese în cale o situaţie disperată a unui om oprimat de război, voi ajuta imediat. Pe de altă parte, eu sunt o pesimistă din fire, aşa că a mă adânci şi mai mult în aceste tristeţi ar fi cu adevărat periculos. Aşadar, acum, că restricţiile sunt în mare parte ridicate, energia mea zboară către muzică. Aşa ţin eu piept depresiei. Mi-a fost tare dor de cântat, în aceşti ani am pregătit piese noi, proiecte noi, iar acum simt că le-a venit vremea. Abia aştept marile concerte, scena, publicul, să mai ieşim din întrunirile muzicale mici sau online. Aş minţi, totuşi, să nu recunosc că emisiunea „Duet cu Alexandra”, de pe YouTube, m-a ajutat în această perioadă. Având permanent invitaţi de valoare, cântând alături de ei, „m-am răcorit” şi eu, mi-am mai alinat dorul de scenă. Emisiunea m-a ajutat în pandemie, iar acum sper ca marile concerte să mă ajute în vremuri de război. Aşadar, entuziasmul care mi-a mai rămas, creativitatea, energia, dorul şi iubirea din mine, pe toate le arunc cu forţă către muzică. Muzică, cu toate pânzele sus! Privind înapoi, realizez că am trăit multe clipe incredibil de frumoase în carieră, de care parcă nu m-am bucurat atât cât ar fi meritat. Le-am luat de-a gata, la grămadă, crezând că am un timp nelimitat în faţă, pentru a conştientiza fericirea lor sau, dimpotrivă, pentru a-mi vindeca nemulţumirile. Anii aceştia m-au învăţat să nu mai repet aceleaşi greşeli şi să încerc să simt pe loc bucuria fiecărui minut. Nici eu nu mai îndrăznesc să fac planuri pe ani de zile, şi pentru mine viaţa se consumă în paşi mici. Acesta e, de altfel, şi planul meu de viitor: viaţa în paşi mici, dar trăiţi la maximum. Poate unii îl consideră nedrept, poate ei spun că noi, toţi, ar trebui să purtăm doliu azi. Dacă e aşa, atunci ar fi trebuit să purtăm şi pentru sirieni, palestinieni, afgani, libanezi… Aşadar, cred că e puţin ipocrit să judeci astfel lucrurile, cred că tocmai invers ar trebui făcut: să vindecăm tristeţea cu bucurie, nu cu alte tristeţi. Aşa cum fac inimoşii voluntari români de la graniţe, care-i primesc pe ucraineni cu zâmbetul oglindit într-o cană de ceai cald, nu cu lacrimi pe obraji.

Să-ţi mai spun ceva, apropo de depresii şi felul în care ne-am schimbat în anii aceştia: eu încă port mască. Mă simt în continuare vulnerabilă fără ea. Nu mă refer la Covid, pe care chiar l-am făcut de curând, la final de pandemie. Deci nu e frica de boală, ci altceva. Nu prea înţeleg ce s-a întâmplat cu mine şi cu alţii ca mine, ce credem că am ajuns să ascundem în spatele acestei bucăţi pe pânză. Nu ştiu să explic de ce mă simt mai în siguranţă cu mască, deşi atâta timp am vrut să ne eliberăm de ea. Dacă eu am acest sentiment, cum s-or simţi cei din generaţiile mult mai tinere, care vor duce cu ei mult timp aceste traume? Cred că ani de zile se vor face studii de psihologie pe tema asta.
Izolați, dar împreună
– Ascunşi după măşti, dar totuşi cu dorinţe de libertate…

– Da, aşa e, dar o libertate… restrânsă, ca să o numesc aşa. Am observat că pandemia a cristalizat familiile (cele care au rezistat), la fel şi cercurile de prieteni. Mici cuiburi de oameni care se simt în siguranţă unii lângă alţii au ajuns să se înţeleagă şi să se iubească mult mai mult. Preţul este, în schimb, înstrăinarea de restul lumii. Chiar eu fac parte din această categorie: izolaţi, dar împreună. Avem un mic grup care, la recomandarea prietenilor de la „Călători în bascheţi”, am umblat mult în ţară şi am descoperit nişte locaţii retrase, de o frumuseţe copleşitoare. Dincolo de peisajul de vis cu care suntem obişnuiţi în România, ceea ce m-a uimit a fost incredibila frumuseţe, bunul gust şi rafinamentul pensiunilor în care am stat. Ce arhitecturi, ce combinaţii frumoase între modern şi tradiţional, ce oameni educaţi între cei care le conduc! Vă spun, sub presiunea pandemiei, au apărut în ţară nişte locuri de cazare izolate, perfecte pentru grupuri restrânse, care concurează prin confort şi eleganţă cu oricare altele din lumea asta. Cabane tip nordic, cu ferestre până în pământ – la interior e cald, te simţi protejat, iar privind prin aceste geamuri imense, dezbrăcate de perdele, parcă ai fi, de fapt, chiar în mijlocul naturii. Asta, da, natura chiar îţi oferă o încântătoare stare de bine.
– Nu ne lăsa aşa, oferă-ne, te rog, câteva exemple de locaţii care te-au impresionat…
– Desigur. Vă propun un scurt tur… Începem din vestul extrem, în Bihor, cu „Bălnaca Traditional Wooden House”, un loc în topul preferinţelor mele, mai ales datorită hambarului transformat în loc de inspiraţie, de întruniri artistice. Mergem apoi în Maramureş, Cavnic, la „Chalet 2B”. Intrând în Transilvania, aş aminti două pensiuni minunate: „Cabana Berg”, la Someşu Rece, în zona Clujului, şi „La noi la munte”, în Mătişeşti, Alba. Aş trece munţii spre Bucovina la final, pentru a-i aminti şi pe prietenii de la „Chalet Green Velvet”, din Şaru Dornei. Evident că acestea sunt doar câteva exemple, aşa cât să se ştie că în fiecare zonă a ţării, mai ales în cele de munte, există minunăţii din acestea.
„Exersez optimismul și mă îmbăt cu speranță”
– Alexandra, în ciuda anxietăţii, văd că încerci să întâmpini primăvara zâmbind…

– Exersez optimismul, bine zis. Să ştii că, în primul rând, mă bucur de întârzierea primăverii, pentru că nu am mers nicio zi la schi în pandemie, iar săptămâna viitoare chiar am plănuit o tură pe pârtie. Sper ca sportul acesta să fie precum mersul pe bicicletă, poate nu l-am uitat chiar tot. Cât despre celelalte semne ale primăverii, le primesc cu braţele deschise. Mă bucur de fiecare lalea, zambilă sau frezie primite, ca femeie, la început de Martie, simt mai mult ca în orice perioadă a anului că sunt îndrăgită şi apreciată. Tot primăvara a început să scrie în calendarul meu evenimente muzicale, programul sună chiar promiţător până în vară. Deci, pentru că rotiţele uşor ruginite din capul meu tot se învârtesc, teama faţă de ceea ce se întâmplă în lume tot există, nu am altă soluţie decât să mă îmbăt cu speranţă.
– Poate tocmai concertele, spectacolele, frumosul ce se revarsă din ele ne vor mai vindeca depresiile…
– Acelaşi lucru sper şi eu, de aceea am şi această nerăbdare extraordinară de a urca pe scenă. Este adevărat că, deocamdată, am sentimentul că lumea s-a schimbat complet şi iremediabil, dar mi-ar plăcea şi sper să fiu contrazisă de viitor. Tot ce vreau este ca războiul să se termine repede. Din tot sufletul îmi doresc asta pentru poporul ucrainean, dar şi pentru noi, toţi. Doamne, nici nu vreau să mă gândesc că aş putea fi nevoită să o iau pe mama, căţeii, şi să fug, conducând cât mai departe de ţara mea. Refuz să mă imaginez în acest film de groază atât pe mine, cât şi pe românii mei, sau pe basarabeni, sau pe polonezi… sau…sau… Deci, în numele umanităţii, opriţi acest război!
Foto: Emanuel și Roxana Bădiliță (2)