– Leacuri cu muguri proaspeți de Brad –
Primăvara, când copacii înfloresc, pădurile se umplu de arome. Într-un top al miresmelor, pe locul unu se află pădurile de brad. Ele se transformă în adevărate sanatorii. Chiar și simpla inhalare a substanțelor aromate răspândite de brazi, în timpul unei scurte plimbări prin pădure, are efecte terapeutice prin faptul că sporește considerabil producția de anticorpi care ne protejează de agenții patogeni și de potențiale celule tumorale. Remarcabil este și faptul că efectul nu dispare imediat, ci are o durată de până la 2 săptămâni. În același timp, este stimulată și producția de hormoni steroizi (DEHA), considerați un adevărat „izvor de tinerețe”, care, printre altele, impulsionează refacerea celulelor și reduc nivelul glicemiei.
Orice pădure e potrivită pentru o revigorare de primăvară a organismului, dar pădurile de brazi sunt „fruntea”, în ele există mai multe uleiuri eterice și terpene decât în cele de foioase. Chiar și ferigile, și mușchiul prins de copaci emană permanent substanțe vegetale vindecătoare.
O bucățică de pădure pentru acasă
Câteva crengi proaspete de brad pot crea în casă efecte pozitive, pentru că ele continuă multă vreme încă să-și împrăștie parfumul vindecător. Din vârfurile ramurilor se poate prepara un ceai cu efect calmant și expectorant împotriva răcelii. Decoctul de ace de brad se folosește pentru inhalații și pentru parfumarea încăperilor… Pentru o relaxare plăcută și pentru o stare bună după o zi cu stres, se recomandă baia totală (în cadă) cu aromă de pădure. Iar împotriva agitației nervoase, un remediu excelent sunt exercițiile respiratorii: se unge pieptul cu un strat subțire de alifie cu rășină de brad, se închid ochii, se inspiră de mai multe ori pe nas până în abdomen. Se ține puțin aerul și se expiră, apoi, încet, pe gură.
Foarte gustoase și la fel de eficiente pentru calmarea nervilor, întărirea imunității și curățirea căilor respiratorii sunt siropul și lichiorul din muguri proaspeți de brad.
Sirop de brad
– Împotriva răcelii sau de uns pe pâine –
Ingrediente: 200 g vârfuri de brad proaspete (lungi de circa 2 cm), 2 lămâi, 1 kg zahăr.
Preparare: – Se pun vârfurile nespălate într-o oală. Se adaugă lămâile spălate cu apă fierbinte și tăiate felii. Se toarnă deasupra 1 l de apă, se acoperă cu un capac și se lasă să se pătrundă peste noapte. – A doua zi se dau în clocot și se fierb încet, cu capac, 30 de minute. – Se strecoară decoctul printr-o sită deasă într-un recipient curat și se adaugă zahărul. – Se fierbe circa o oră la foc mic, până ce se obține un sirop vâscos. – Se toarnă siropul clocotit în sticle sterilizate și se astupă bine. Ținut la rece, se poate păstra câteva luni.
Utilizare:
În caz de răceală sau tuse, se ia, de mai multe ori pe zi, câte-o linguriță și se lasă să se topească în gură sau se dizolvă în ceai călduț. Iar pe pâine are un gust minunat.
Lichior din ace de brad
– Pentru adormit ușor, împotriva stresului și a problemelor cardiace –
Ingrediente: 100 g muguri fragezi de brad, 100 g zahăr candel, circa 750 ml alcool (40%).
Preparare: – Se taie acele mărunt, se pun într-o sticlă de 1 l și se amestecă cu zahărul candel. Se astupă sticla și se lasă să se pătrundă o oră. – Se adaugă alcoolul, umplând sticla aproape până sus. – Se lasă să stea 6 săptămâni la răcoare și întuneric, scuturând sticla din timp în timp. – Se strecoară într-o sticlă curată. Se poate păstra mai multe luni la frigider.
Utilizare:
Se bea seara câte 1 păhărel (plin) de lichior.
Sare de baie cu ace de conifere
– Pentru prevenirea răcelilor, stimularea irigării sanguine, întărirea sistemului imunitar și împotriva stresului –
Ingrediente: 1 buchet mare de vârfuri de mlădițe de molid, pin sau brad, 2 linguri ulei de măsline, 500 g sare de mare grunjoasă.
Preparare: – Se smulg acele de pe crenguțe și se toacă mărunt. Se amestecă bine cu uleiul și se lasă să se odihnească, cu capac, o jumătate de oră. – Se încorporează sarea, amestecând temeinic. Se toarnă compoziția într-un borcan mare cu capac și se închide bine borcanul.
Utilizare:
Se dizolvă circa 100 g de sare sub jetul cald de apă. Se stă 20 de minute în cadă inspirând și expirând profund.
Ceai de vârfuri de molid
– Împotriva răcelii și pentru calmare –
Ingrediente: 1/2 linguriță vârfuri de molid tăiate mărunt, miere după plac.
Preparare: – Se opăresc vârfurile de molid cu o ceașcă de apă luată de pe foc, se acoperă și se lasă să se pătrundă. – După 15 minute se strecoară ceaiul, se lasă să se răcească și se bea călduț, îndulcit cu miere după gust.
Utilizare:
În caz de răceală, se bea câte-o ceașcă de ceai de 3 ori pe zi. Iar pentru calmare, o ceașcă la nevoie.
Alifie cu rășină
– Pentru răni ușoare și eczeme, împotriva unor probleme la nivelul aparatului locomotor și pentru bună dispoziție –
Ingrediente: 200 g ulei de măsline, 80 g rășină de brad sau pin (și amestecate), 30 g ceară de albine.
Preparare: – Se măsoară uleiul, se toarnă într-un borcan termorezistent și se încinge în baia de apă. Se dizolvă rășina în el și se lasă să stea așa peste noapte. – A doua zi se încinge iar și se strecoară printr-o sită deasă în alt borcan. – Se încălzește din nou în baie de apă, se încorporează ceara de albine și se lasă să se topească. Se amestecă bine. – Se lasă să se răcească, amestecând din timp în timp, se închide bine borcanul și se ține la rece.
Utilizare:
În caz de probleme ale pielii sau articulațiilor se ung zonele respective cu un strat subțire, de 2 ori pe zi. Pentru ameliorarea stării generale, se întinde dimineața și seara pe piept și se respiră profund.