Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Suferințele vezicii biliare

– Protecție pentru mesele îmbelșugate de Paști –

– Dacă avem un stil de viață sănătos, am putea considera că nu trebuie să ne îngrijim în mod deosebit de buna funcționare a vezicii biliare. Pentru unii dintre noi, vezica biliară este însă leneșă sau hi­per­activă și resimțim în diverse feluri manifestările acestei funcționalități defectuoase. În aceste situații, putem apela la gemoterapie: terapia naturală cu muguri –

Foto: Shutterstock – 3

Vezica biliară (colecistul) – denumită popular „fiere” – este situată în partea dreaptă, sub ficat – organ care sinteti­zează secreția biliară (bila), iar vezica biliară este cea care o stochează și o eliberează în intestin. Secreția biliară este importantă în procesul diges­tiei, alături de enzi­mele pancreatice, având rolul dizol­vării grăsimilor, pentru a putea fi digerate și absorbite alimentele grase și, de asemenea, are rolul de a absorbi vitaminele lipo­solubile.

Între mese, vezica biliară este relaxată, iar secreția bi­lia­ră se acu­mulează în ea. În timpul meselor, aceasta se contractă și elimină conți­nutul în intestine, iar apoi, după câteva ore, colecistul se rela­xează și se umple din nou.

Cele mai frecvente deze­chi­­libre la nivel biliar sunt dis­chi­ne­ziile – legate de moti­litate – con­tractilitatea colecistului – având ca rezultat modificarea evacuării bi­lei în intestin: prea lent (vezică biliară leneșă) sau prea puternic (vezică biliară hiper­activă).

Dacă nu vom lua măsuri în ce privește stilul de viață și un eventual suport prin terapii blânde, precum gemoterapia, aceste dez­echi­libre vor putea genera afecțiuni cum sunt, printre altele, litiaza biliară, colecistita sau colicile biliare.

Vezica biliară leneșă

Manifestările pot fi la început doar stări de obo­seală după mese, cu balonare și ușoară jenă în par­tea dreaptă a abdomenului. Ulterior pot să apară gustul amar, în special dimineața, greață, vărsături cu conținut alimentar sau bilios. Unele persoane se confruntă și cu migrena biliară sau constipația cro­nică, aceasta din urmă putând fi și rezultatul unei funcționalități defectuoase a colecistului, deoa­rece secreția biliară are și rol stimulator al tranzitului intestinal.

Cu timpul, în lipsa luării unor măsuri, apar du­reri tot mai intense în jumătatea superioară a abdo­menului, cu iradiere în umărul drept, care pot duce și la crize violente – colică biliară – ce nece­sită tratament de urgență.

Extractul din mlădițe de Rozmarin – protector hepatic și biliar

În gemoterapie se folosesc mlădițele Rozma­rinului – vârfurile nelignificate – care sunt supuse extracției în stare proaspătă.

Extractul din mlădițe de Rozmarin este gemote­rapicul care asigură protecție hepatică și biliară prin acțiunile cumulate: hepatoprotectoare, antiin­flamatoare, antioxidantă, coleretică (stimulează în ficat producția de secreție biliară) și colagogă (ac­țiune la nivelul colecistului, de eliminare a secreției biliare în intestin), hipocolesterolemiantă.

Trebuie ținut cont ca administrarea să nu fie seara, după orele 18, datorită acțiunii sale stimu­lante la nivel cerebral, putând îngreuna instalarea somnului. Pentru cei care au vezica biliară leneșă, chiar și atunci când nu se confruntă cu simptome neplăcute, administrarea Extractului din mlădițe de Rozmarin, o dată pe zi, dimineața, poate fi o bună metodă preventivă, de întreținere a funcționalității fluxului biliar.

Atunci când se fac excese alimen­tare, precum și, în general, după mesele cu alimente bogate în grăsimi, sunt re­comandate administrări după fie­care masă. Pentru îmbu­nătă­țirea digestiei, prin stimularea secreției de suc pancreatic, se poate asocia Extractul din mlădițe de Rozmarin cu Ex­trac­tul din muguri de Nuc.

De asemenea, la primele semne de disconfort, se poate trece la mai multe adminis­trări, în doze mai mici repetate (cu excepția hi­pertensivilor, că­ro­ra Extractul din mlădițe de Roz­marin le poate pro­voca creș­te­rea nedorită a tensiunii arteriale).

Extractul din muguri de Arțar –  reduce riscul formării calculilor biliari

Muguri de arțar

Arțarul este un important pro­tector al vezicii biliare, util pentru prevenția litiazei biliare, prin acțiunea hipocolesterolemiantă și antiinflamatoare la nivelul colecistului, modificând astfel compo­ziţia secreției biliare.

Pentru cei care sunt susceptibili de a dezvolta calculi biliari (eventual s-a decelat ecografic pre­zența nisipului biliar) este utilă o cură de întreținere de două luni, repetată de două ori pe an. Se poate asocia în aceste cure cu Extractul din mlădițe de Rozmarin și cu Extractul din muguri de Frasin, cu rol detoxifiant la nivel biliar, care vor completa și susține acțiunea Extractului din muguri de Arțar.

Activitatea fizică este impor­tantă, atât în pre­venția dischineziei bilia­re, cât și a litiazei biliare. Există studii care arată că activitatea fizică poate reduce nivelul insu­linemiei și crește nivelul de HDL-colesterol, am­bele cu efect protectiv.

Litiaza biliară, odată ce a fost descoperită eco­grafic, poate fi abordată și prin tratament gemo­terapic, dar doar de medici specializați în gemo­terapie, care vor lua în considerare specifici­tatea fiecărui caz.

Migrena biliară

Persoanele care suferă periodic de cefalee bilia­ră, extrem de neplăcută, pot interveni și gemote­rapic, de la primele simptome, cu Extract din mu­guri de Arțar, Extract din muguri de Nuc și Ex­tract din mlădițe de Rozmarin, administrate alter­nativ, câte 1 ml la fiecare 10 minute, în primele două ore de la declanșarea migrenei. Repausul la pat este bine-venit pentru refacere. De asemenea, cura ge­mo­terapică recomandată anterior (cu Roz­marin, Frasin și Arțar) poate reduce și frecvența și inten­sitatea migrenelor biliare.

Vezica biliară hiperactivă

Este tulburarea funcțională a vezicii biliare care constă într-o contractilitate crescută: contracții dese și puternice, dar sfincterul nu se relaxează complet și secreția biliară nu se evacuează cores­pun­zător. Apar crize biliare cu durere violentă, diaree biliară (scaune moi, verzui), declanșate în general de con­sumul unor alimente colecistochi­netice – care cresc contractilitatea vezicii biliare (ouă, prăjeli, car­ne grasă, lactate grase etc). Poate fi și o conse­cință a temperamentului per­soanei (irascibil, numit și temperament bilios) sau poate fi generată de perioade cu stres intens sau stări de nervozitate.

Administrarea unor extracte gemoterapice și fitoterapice cu acțiune spasmolitică (de reducere a contracțiilor vezicii biliare), de reglare a fluxului biliar, precum și de liniștire, poate fi de ajutor pentru depășirea acestor crize biliare. Extractul din mlădițe de Rozmarin, Extractul din muguri de Tei argintiu și Tinctura de Salvie se pot administra pentru readucerea echilibrului la nivel hepatic, biliar și intestinal.

Detoxifierea la nivel biliar și hepatic – prevenție pentru sănătate

Muguri de mesteacăn

Un program periodic de detoxifiere biliară și hepatică este important de avut în vedere, mai ales după mesele de sărbători prea îmbelșugate, când se fac excese alimentare – de Paști, Cră­ciun sau cu alte ocazii festive – pentru a sprijini activitatea acestor organe, în special atunci când știm că avem o sensibilitate la nivel biliar.

Extractul din muguri de Frasin, împreună cu Extractul din mlă­dițe de Ienupăr și Extractul din sevă de Mesteacăn, câte o admi­nistrare pe zi din fiecare timp de 2-3 săptămâni, pot ajuta efortul depus de organism pentru asigu­rarea unei bune funcționalități la nivel hepatic, biliar și renal.

Medicii recomandă ca persoanele cu simptome biliare să fie investigate și pen­tru alte suferințe digestive sau de altă natură: gastroduodenită, pancreatită cronică, mal­absorbție intestinală, boli inflamatorii intestina­le, anemii hemolitice, dislipidemii, diabet zaharat etc.

Deși se poate trăi fără vezica biliară, intervenția chirurgicală de eliminare a acesteia (colecistec­tomia) nu este o soluție decât în cazuri bine docu­mentate de medic, căci simptomele vor putea per­sista și după operație, iar de multe ori, chiar mai ac­centuate decât înaintea operației.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian