Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vedeta lunii Aprilie – URZICA

– Țăranii îi spun „urzicuță”. Singura plantă de primăvară, cu nume de alint. Semn de mare afecțiune, pentru foloasele pe care le aduce în sănătate. Vă prezentăm câteva leacuri mai puțin cunoscute, preparate din urzici proaspete –

Vin de Urzică

– Ca întăritor, în    problemele legate de vârstă –

Foto: Shutterstock – 3

Ingrediente: 50 g semințe de Urzică zdrobite în mojar, 3/4 l vin alb bun, 100 g miere.

Preparare: – Se pun toate ingredientele într-un recipient de sticlă și se lasă să stea 14 zile la temperatura camerei. – Se strecoară printr-un filtru de cafea. Dacă amestecul se tulbură într-un interval de 24 de ore, se dă imediat într-un clocot. – În vinul răcit se încorporează 100 g de miere de albine curată. – Se toarnă într-o sticlă spălată. La frigider, vinul poate fi păstrat circa o lună.

Utilizare:

Se beau 1-3 păhărele de vin pe zi. Reface, înviorează și fortifică.

Ulei de Urzică

– Împotriva uitării și a slăbirii memoriei –

Ingrediente: frunze proaspete de Urzică, ulei de măsline.

Preparare: – Se mărunțesc frunzele de Urzică într-un mojar, până ce devin ca o pastă, și se stoarce apoi zeama printr-o pânză. – Se toarnă într-un borcan împreună cu o cantitate egală de ulei de măsline. Se poate păstra circa 1 an.

Utilizare:

Înainte de culcare, se ung cu ulei pieptul și ambele tâmple. Stimulează irigarea sanguină a creierului, aju­tând astfel la întărirea puterii de concentrare și a per­cepției. Primele reușite se constată însă, ce-i drept, cel mai devreme după 1-2 luni de tratament.

Tinctură de Urzică

– Împotriva căderii părului –

Ingrediente: 1 pumn rădă­cini de Urzică, rachiu de cereale (dublu rafinat).

Preparare: – Se spală rădă­cinile și se toacă mărunt. Se pun într-un borcan cu capac și se toar­nă peste ele alcoolul, acoperin­du-le bine. – Se țin 14 zile la aceeași temperatură, după care se strecoară printr-o sită deasă. – Se toarnă într-o sticlă. Poate fi păs­trată 1 an.

Utilizare:

Tinctura se masează o dată pe zi pe pielea capului. Stimulează irigarea sanguină a acesteia și rădăcinile părului.

Cremă de Urzică

Pentru piele ridată și îmbătrânită

Ingrediente: 1 linguriță ceară de albine, 1 linguriță lanolină, 1/2 lingură ulei de migdale, 1/2 linguriță ulei din germeni de grâu, 1/2 linguriță frunze proaspete de Urzică, 4-5 picături ulei eteric de trandafir.

Preparare: – Se topesc ceara și lanolina pe baie de apă, amestecând continuu. – Se încălzesc uleiurile de migdale și de germeni de grâu și se încorporează picătură cu picătură în ceara lichidă. – Se opăresc frunzele de urzică cu 1/2 de ceașcă de apă clocotită, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. – Se toarnă ceaiul astfel preparat peste amestecul de uleiuri, amestecând bine. – Se adaugă, pentru parfum, uleiul de trandafiri și se amestecă în continuare până ce se răcește complet. – Se toarnă crema în cutii curate și se ține, la frigider, circa 2 luni.

Utilizare:

Se aplică dimineața sau seara (sau și dimineața, și seara) pe fața spălată. Îngrijește și hrănește pielea uscată și o hidratează.

Baie de aburi cu Urzici

– Împotriva pielii atinse de acnee –

Ingrediente: 5 linguri frunze de Urzică (proas­pătă sau uscată).

Preparare: – Se pun frunzele într-un castron sau într-o oală mai ma­re și se toarnă peste ele 1 litru de apă luată de pe foc.

Utilizare:

Se lasă aburii să atingă fața vre­me de 10 minute. Au un efect puri­fi­cator și micșo­rează porii. Sunt foarte eficienți îm­potriva punctelor negre și în caz de acnee.

Pâine presărată cu semințe de Urzică

– Pentru întărirea sistemului imunitar –

Ingrediente: 1 linguriță semințe de Urzică.

Preparare: – Se pre­sară semințele o dată sau de două ori pe zi peste mâncare – peste pâi­ne, legume sau salate. La nevoie, se­mințele pot fi mărunțite în mojar și folosite ca pudră (pulbere). Stimulează funcțiile organismului și „trezesc” vitalitatea – mai ales la persoanele mai vârstnice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian