Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plantele verii: TRIFOIUL ROȘU

– Rețete populare din Basarabia –

În rândurile urmă­toare, vă prezentăm câteva rețete mai puțin cunoscute, folosite în Ba­sa­rabia. Peste Prut, știința vindecării cu plan­­te nu s-a pierdut și poartă, uneori, influ­ența be­ne­fică a medicinei tradițio­nale siberiene, moș­tenită de la șamani.

Elixir pentru tinerețe

Foto: Shutterstock – 4

Pentru persoanele care au depășit vârsta de 40 de ani este benefic consumul zil­nic al unei băuturi din flori de Trifoi roşu. La vârsta asta, vasele san­guine încep deja să îmbătrâ­nească, pentru că nu sunt în măsură să facă față asaltului colesterolului con­sumat împre­ună cu carnea şi alimentele grase. Ca să le menținem tinere, putem să preparăm ur­mă­­torul leac.

Ingrediente: 200 g de flori de Trifoi, un litru de apă.

Mod de preparare: Florile se pun în apă rece, apoi pe foc, se aduc până la punctul de fierbere şi se mai ţin pe flacără mică încă 10 minute, apoi se infu­zea­ză până la răcire. În li­chidul strecurat se adau­gă 2 lin­guri de miere de albine şi se mai lasă încă 2 ore.   

Mod de admi­nis­tra­re: Se beau în timpul zilei câte 1-2 pahare, pe toată pe­rioada de înflo­rire (pâ­nă în luna sep­tem­­brie). Re­zultatele apar în timp. Dispar vâjâi­elile din cap, se reglează tensiu­nea, som­­nul de­vine mai profund şi odihnitor.

Tinctură contra înțepenelii

Ingrediente: 2 linguri cu flori de Trifoi, 200 ml țuică de ca­litate.

Mod de preparare: Florile se lasă la ma­cerat în țuică, la tem­pe­ratura ca­me­rei, la în­tu­neric, timp de 14 zile.

Mod de admi­nis­tra­re: Se beau de 3 ori pe zi câte 20-30 de pică­turi, diluate în 50 ml de apă, cu 40 de mi­nute îna­inte de mesele prin­cipale.

Băutura inimii

A­cest ceai uimitor de eficient şi foar­te uşor de pregătit este format din 3 plante medicinale cunos­cute şi folosite de secole: Gălbenele, Trifoi roşu şi Păducel. Combinaţia acestor plante poate ajuta în tratamentul sistemului cardio-vascular, în sta­bili­zarea tensiunii arteriale şi întă­rirea muşchiului car­diac, amelio­rarea durerilor de cap şi a stărilor de ame­ţeală, este utilă în special pentru combaterea obo­selii cro­nice. De asemenea, tratamentul re­gulat cu această bău­tură îmbună­tăţeşte metabolismul, curăţă orga­nis­mul de depuneri de calciu şi grăsimi, creşte elastici­tatea vaselor de sânge, ce împie­dică dezvoltarea sclerozei multiple, previne atacul de cord şi acciden­tele vasculare ce­rebrale, restabi­leşte vederea și crește vitalitatea.

Reţeta 1. Se amestecă în părţi egale, câte 2 linguriţe din toate cele trei ingrediente, într-un vas emai­lat, şi se toarnă peste ele 1 litru de apă rece de izvor. Se pune vasul pe foc şi se aduce apa la punc­tul de fierbere, apoi se ține pe flacără mică, timp de 30 de minute. Vasul acoperit cu un ca­pac etanş se înveleşte într-un pro­sop şi se lasă la infuzat peste noap­te. A doua zi dimineaţă, se stre­coa­ră şi din nou se încăl­zeşte puţin, se amestecă cu 3 linguriţe de Bitter suedez şi se aco­peră cu un ca­pac. După două-trei ore, infuzia se toarnă în sticle şi se mai ține în frigider 5 zile.

Mod de administrare: Se beau câte 50 ml de 2 ori pe zi, înainte de mese, de 3 ori pe săptă­mână (de ex. marţi, joi şi sâmbătă).

Reţeta 2. Se prepară separat 3 tincturi de flori de Trifoi, Gălbenele și Păducel. Două lin­guri de plan­tă se amestecă cu 250 ml ţuică și se toarnă într-o sticlă, care se lasă într-un loc cald, la ma­cerat, timp de două săptămâni, apoi se filtrează prin presare şi se amestecă cele trei tincturi într-o singură sticlă. Se depozitează într-un loc întune­cos, într-o sticlă de culoare închisă.

Mod de administrare: Timp de o lună, se bea câte o lingură de tinc­tură, de 2 ori pe zi, după masă. După o cură de tratament, se face o pauză de 25-30 de zile.

Tinctură de Trifoi roșu pentru creşterea imunităţii

Reţeta:

Într-un bor­ca­n cu filet, plin cu flori us­cate de Trifoi roșu, se toarnă ţui­că de 40 de grade, cât să acopere flori­le. Se închide recipientul erme­tic şi se lasă la ma­cerat timp de două săptămâni, la tem­peratura ca­merei.

Mod de admi­nis­tra­re: Pentru preve­nirea infec­ţiilor virale, în timpul epidemiei, se beau 20-30 de picături (în funcţie de greutatea cor­porală) cu 70 ml de apă, de 2-3 ori pe zi.

După afecţiuni grave, pre­cum pneumonia, când bolna­vul îşi re­vine greu, nu are poftă de mâncare, și mai sunt pre­zente urmările pro­ce­sului in­fla­mator, se recomandă o cură de 3 luni cu tinctură de Trifoi, cu 10 zile pauză în­tre ele. Se bea câte o linguriţă înainte de mese, cu 100 ml de apă caldă sau un ceai antiinflamator.

Tratamente

* Menstruaţii cu dureri

Reţeta: Se infuzează 8-10 ore în termos, 2 linguri de Trifoi roșu tocat, în 200 ml apă fier­binte. Infuzia strecurată se bea împărţită în 4 reprize, cu 30 de mi­nute înainte de masă, cu 7 zile îna­inte de ciclu.

* Procese inflamatoare în trompe şi ovare

Reţeta: O lingură de ră­dăcini de Trifoi roșu se opăreşte cu un pahar de apă clo­cotită și se ţine pe baie de abur, 30 mi­nute. Se bea câte o lingură, de 5 ori pe zi, înainte de masă. Rădăcinile rămase se adaugă în mâncare sau se consumă ca atare, cel puţin câte o lingură pe zi.

* Impotenţă, prostatită

Stră­moşii noștri folo­seau un remediu eficient, dintr-o lin­gură de seminţe de Trifoi, fierte timp de 30 de minute, pe baie de aburi, în 250 ml de vin roşu natural. După răci­re, se bea câte o lin­gură, de 3 ori pe zi, până la obţi­nerea rezultatului dorit.

* Scleroză în plăci

Se înghit seminţe de Trifoi roșu, câte o lingu­riţă, de 3 ori pe zi, între mese, cu puţină apă. Ace­laşi efect îl are şi un ceai preparat din 3 linguriţe de flori, infuzate în 200 ml de apă clo­cotită, timp de o oră.

* Abcese şi arsuri

Pe locurile afectate se aplică o loțiune pre­pa­rată din 2 linguri de flori de Trifoi, fierte în 200 ml de apă. După ră­cire, tifonul împăturit se îmbi­bă cu loţiune, iar între straturi se pot pune și petalele de Trifoi rămase.

Alimentație

În unele sate din Basarabia, Trifoiul roșu este folosit pentru obținerea de băuturi și alte prepa­rate.

Băutură de Trifoi roșu

Ingrediente: 200 g inflorescențe de Trifoi, 50 g zahăr.

Mod de prepa­rare: Inflorescen­țele de Trifoi se fierb 20 minute în­tr-un litru de apă. După ce lichidul s-a răcit (2-3 ore), se strecoară, se adaugă zahărul, se amestecă bine și se lasă 2 ore. Se servește rece.

Pulbere din frunze de Trifoi roșu

Frunzele se u­sucă la umbră sau în cuptor, apoi se pisează. Pulberea obținută este un bun condiment pen­tru supe. Se fo­lo­sește o lingură de pulbere la o far­furie de supă. Mai poate fi uti­lizat la sosuri și alte preparate.

Precauții și contraindicații

În cure relativ scurte, Trifoiul nu este periculos pentru sănătate. Cercetările ştiinţifice au dovedit însă că animalele ce consumă can­tităţi mari de Trifoi proaspăt devin uneori sterpe, ba chiar se umflă și mor. Ele trebuie să consume doar Trifoi uscat. Conţinutul de fitoestro­geni al plantei s-ar putea să acţio­neze și asupra endometrului (mu­coa­sa uterină), de aceea femeilor însărcinate nu li se recomandă pre­paratele din Trifoi.

* Ca orice produs ce conţine polen, Trifoiul poate să provoace reacţie alergică unor persoane sen­sibile. Dacă după administrarea preparatelor apare senzaţie de pru­rit, dispnee, cereţi părerea medicu­lui.

* Din cauza efectului de liche­fiere a sângelui, nu se foloseşte Trifoiul atunci când administraţi medicamente cu efect anticoa­gulant.

* Ca să preveniţi producerea reacţiilor chi­mice între orice fel de medicamente şi remediile fitotera­peutice, e bine să le luaţi la un interval de 2-3 ore între ele.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian