Câte un cântecel pentru prieteni
– Pandemia a tras o cortină grea între public și artiști – unii s-au mutat pe internet, alții au așteptat timpuri mai bune. Dvs. în ce categorie vă integrați?

– Înainte de-a vă răspunde propriu-zis la întrebare, pentru că tot mi-ați transmis, virtual, îmbrățișarea Sânzianei Pop, vreau să știe că n-am cum să uit că ea s-a aflat în juriul primului festival Primăvara baladelor, din 1974, de la Facultatea de Drept, din aulă, alături de alte nume de valoare, precum Catinca Ralea… Atunci am luat, împreună cu Dan Chebac, premiul I ex aequo. Amintirile mele de-atunci sunt extraordinare, și o cuprind pe Sânziana cu mare drag, căci a fost alături de noi din prima clipă!
Revenind la întrebare – ca să fiu sincer, eu nu am suferit în timpul pandemiei. E adevărat că nu m-am simțit în largul meu, asta da, mai ales în timpul lockdown-ului. Să mă uit pe geam și să nu văd măcar un om trecând pe stradă – aia a fost o perioadă foarte grea, cu adevărat! Tot atunci, după cum se știe, nu au fost nici spectacole. Și-atunci m-am gândit că bine-ar fi ca măcar să trimit câte-un cântecel prietenilor mei… Am zis că trebuie să se aleagă cu ceva din toată perioada aceea de pauză impusă, și am interpretat și trimis 25 de cântece – în fiecare zi câte unul –, transmisie „direct de pe canapea”!, sub sloganul: „Hai să nu fim singuri și să ne cântăm unul altuia”. Totul a avut un succes nebun! Nebunia era așa: eram singur acasă, cântam la chitară, și fiecare recepționa melodia acasă la el, încât totul părea de parcă i-aș fi cântat numai lui… Interpretarea era numai voce-chitară, fără niciun microfon, doar imprimat cu telefonul. Unii ziceau: „lasă, că te filmează cineva”…, nu, nu m-a filmat nimeni, pusesem telefonul sprijinit de-o sticluță, pe masă, număram până la 5 și înregistram cântecul. Astfel am interpretat 25 de melodii, dintre cele cântate de mine, de-a lungul timpului. Și-așa am trecut, cât de cât, cu bine de pandemie… La un moment dat, am simțit că e ceva în neregulă cu glasul meu și-am mers la doctorița noastră, o ORL-istă foarte bună, care – în urma controlului – a constatat că, da!, am eu corzi vocale curate și frumoase, dar se „vedea” lipsa repetiției, a studiului, căci oricât ai cânta acasă, nu-i același lucru cu cântatul pe scenă. Am fost și la terapie vocală, și ce credeți? Era plin acolo de profesori de muzică de la Conservator, de la Filarmonică, ba chiar și preoți, care, și ei, treceau prin aceeași problemă: aveau afectate corzile vocale. Semăna situația noastră cu a tenismenilor de la „Australian Open”, când, neavând voie să iasă din camere, se antrenau „la perete”, în camera de hotel…
„Toată sala cântă cu mască!”
– Admiratorii muzicii care nu folosesc, pentru a-și lua informații, bursa de știri personale de pe internet, s-ar bucura să afle din paginile revistei noastre noutăți despre dvs. În primul rând, dacă sunteți bine și sănătos. Ați ieșit întreg din încercările pandemiei – slăbit sufletește sau întărit?

– A dat Dumnezeu și am trecut cu bine totul! Începuturile reluării spectacolelor au fost destul de timide. Aduceți-vă aminte că participarea era ba cu 50% din capacitatea sălii, ba cu 75%, unii erau cu mască, lumea era încă temătoare, și nici veștile nu erau prea clare … Uite, la începutul lui 2022, a fost un festival de mare clasă la Cluj, la Casa Studenților, și toți spectatorii, dar și noi, artiștii, purtam mască, căci am respectat regulile cu strictețe. Eram pe scenă, voce-chitară, și-am cântat „Pământul deocamdată”, cu mască… Cei din sală cântau împreună cu mine, iar spre final, ultima strofă i-am lăsat să cânte singuri, fără mine, și vă dați seama ce nebunie și ce frumusețe a fost ca toată lumea să cânte… cu mască. Sunetul a fost bestial, iar bucuria revederii și a cântatului împreună au fost copleșitoare. Cea mai tare întâmplare s-a petrecut, însă, anul ăsta, în primăvară. În 2020, trebuia să avem un spectacol la Teatrul Bulandra, care însă s-a amânat. Totul era bine pregătit, se vânduseră toate biletele, dar ne-a lovit pandemia și concertul a fost anulat 2 ani! Abia anul acesta, pe 23 Martie, chiar de ziua mea, am reușit să îl ținem. Foarte puțini au fost cei care ceruseră banii înapoi de la organizatori, cei mai mulți doriseră să vină la spectacol, nu-i interesau banii. Și-au venit! Cu doi ani întârziere, oamenii au venit, sala a fost plină, iar spectatorii au respectat locurile pe care le primiseră cu doi ani înainte… A fost ca un mare cadou de ziua mea! Dar le-am întors și eu dorul. Am compus un cântec nou, pe care l-am lansat online, de ziua mea, „Lipscani, a doua pe dreapta”. A fost bucurie mare! Până la urmă, eu chiar am ieșit bine din pandemie! Sunt mulțumit, căci, pe lângă „Lipscani, a doua pe dreapta”, am acum încă 3-4 cântece lucrate, au deja text, și sunt în stare de mers la studio.
„La toate spectacolele mele, publicul îmi cere melodiile vechi”
– Se spune că muzica și arta, în general, au nevoie de un orizont optimist. În ce raport vă aflați cu nebunia în care trăim de la o vreme? Cum vă păstrați echilibrul și liniștea?

– Cu cântece îmi păstrez și liniștea, și echilibrul! Numai cu cântece! Am dat cântecul, și gata schimbul de gânduri bune și de bucurie, că oamenii de-abia așteaptă melodiile mele! Într-adevăr, este o perioadă destul de grea, dar nu atât de grea cum a fost cea de după Revoluție. Atunci, în nebunia aceea de la televizor, cu tot felul de muzici importate, cu clasamente făcute haotic, organizai spectacole, puneai pe afișe o armată de nume sonore, cântăreți valoroși, și, șoc! – nu venea lumea. Din fericire, ușor-ușor, oamenii s-au obișnuit iarăși cu ideea de spectacol și i-au prins gustul. În zilele noastre, sălile sunt pline-ochi de fiecare dată! Și, la toate spectacolele mele, publicul îmi cere melodiile vechi, acelea de pe vremea festivalului Primăvara baladelor… Acele melodii erau un reper pentru oameni. Cine mai știe că melodia „Pământul deocamdată” a fost compusă acum 50 de ani? Eu încerc să-i mai surprind pe oameni, la concerte, și-i întreb: „Vă mai aduceți aminte melodia asta?”… Și ei încep să cânte cu un aplomb de-nnebunești! Uite, am avut în Februarie, anul acesta, un recital în Constanța, unde am cântat 30 de melodii. A fost un recital extraordinar!
– Ce bucurie, să-ți cânte o sală, în cor, melodiile…
– Să știți că eu consider a fi un „spectacol” chiar și mișcarea aceasta a oamenilor, îndreptându-se spre sălile de spectacol. Vă dau un exemplu: Sala Palatului – lumea vine la un spectacol cu bilet; când îi vezi cum se îndreaptă cu nerăbdare spre intrările în sală, asta reprezintă, în opinia mea, dragostea lor pentru artiști, pentru cântăreți. Omul ăla mă interesează pe mine! Mai sunt petreceri ale orașelor, „Zilele orașului X” – vine lume multă, oamenii se distrează, petrec, dar ăla nu este un spectacol autentic. Pentru un bilet plătit, știi că omul a venit pentru tine, să te vadă și să te asculte. Trebuie să fii tare, că omul acela e de cursă lungă, stă lângă tine, nu te părăsește! De-aceea și tu, artist, trebuie să-i dai tot ce e mai bun în tine! Cântecul nu mai este numai al meu – omul a învățat din dragoste melodia și se bucură și el împreună cu mine. Suntem o echipă.
„Tineretul redescoperă muzica noastră”
– Melodiile dvs. au fost totdeauna marcate de romantism, atât prin texte, cât și muzical. Se mai poartă asemenea sentimente în ziua de azi? Pentru cine mai compuneți, de fapt? Aveți un public-țintă, nepervertit de hărmălaia muzicală care face legea pe internet?

– Atâta timp cât oriunde merg (eu și colegii mei) avem săli pline, cu 500-600 de oameni, atâta timp cât Sala Palatului este plină-ochi, sunt chemat în țară la festivaluri, sunt și în jurii, la tot felul de festivaluri – asta spune clar că oamenii vin în sală cu dragoste, e clar că muzica folk a însemnat ceva în România. Dacă ei îmi cer, de exemplu, La Hanul lui Manuc, chiar de la începutul concertului și aplaudă frenetic, asta să nu însemne ceva?… Și le spun: „Ia să văd dacă știți…”, și ei încep: «Fată frumoasă, fată străină/ Diseară am să te duc/ Pentru convorbiri, pentru cină/La Hanul lui Manuc»…, gata, deja e cu urale. Că mă mai joc și eu cu ei și-i întreb doar atât: „… Unde?” – „La Hanul lui Manuc!”, strigă toți! E o nebunie! Dar bucuria mare e atunci când vezi la spectacole o mulțime de tineri – desigur, datorită părinților, care au iubit atât de mult muzica noastră, încât le-au transmis-o și copiilor. Eram odată-ntr-un spectacol și vine o fetiță de 6-7 ani la mine (înainte să intru pe scenă) și mă ia tare, mă întreabă: „Cânți și «Oprește-mă la tine?»” , și-i răspund încurcat (s-o-ncerc): „Să vezi, nu-mi prea mai aduc aminte, să vedem…, dar tu o știi?” „Cum nu! – zice, „Hai să-l cântăm împreună!”. Am luat chitara și numai ce-o văd că-ncepe să-l cânte, bătând și ritmul (era așa, drăcoasă): „Oprește-mă la tine, când o să-mi vină criza/De a pleca departe făr’-aparat de bord…”, dom’le, a cântat tot, cap-coadă acolo, în fața scenei. Cânta, dansa și se mișca în ritmul pe care-l avea piesa. A fost genială fetița asta. Desigur că meritul era al părinților care-i transmiseseră dragostea pentru muzica folk. Până la urmă, în toată nebunia asta de-acum, tineretul redescoperă muzica noastră, textele frumoase, care chiar spun ceva, alături de linia melodică plăcută, care-l scoate pe text din volumul de poezii în care era hărăzit să stea. De exemplu, versurile la Pământul deocamdată au fost compuse mai întâi pentru cântec, și abia apoi domnul Adrian Păunescu a scos volumul… Eram în 1974, cu colegii mei din Cenaclul Flacăra, în autocar, în drum spre Rm. Vâlcea. Păunescu sta în față și-mi zice: „Ai ceva, vreun cântecel?, „Am, spun”. „Ia chitara și vino aici”. Eram: șoferul, Păunescu în dreapta, secretara lui Păunescu și cu mine. Și-ncep să cânt melodia, iar el bătea ritmul cu degetele, „Mai zi o dată”…, și până am ajuns la destinație, versurile erau gata! Așa a apărut Pământul deocamdată, iar seara s-a cântat în primă audiție, la Rm. Vâlcea. Eram cu toții: Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Doru Stănculescu, eu – eram o trupă fenomenală… Asta redescoperă tinerii la muzica noastră: linia melodică armonioasă, versurile calde, inteligente. Pentru ei trebuie să te pregătești cât poți de bine, să ai repertoriu pentru două ore!
– Mai există o viață pentru folkul din România? Vă întâlniți, comunicați, există o solidaritate de breaslă?

– Nu știu dacă-i pot spune chiar „solidaritate de breaslă”… Sunt invitat și în jurii ale unor festivaluri, sunt chemat pentru recitaluri, chiar dacă în prezent, numărul festivalurilor de folk a scăzut foarte mult. Dorință există, asta e clar. Uitați, de curând, a fost în Parcul Titan un festival de mare clasă, „Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș” – a fost totul la nivel înalt: scenă impresionantă, sunet foarte bun, și lume multă, relaxată, dornică de muzică de calitate; unii erau pe bănci, alții pe iarbă – a fost un fel de Flower Power… Cred că i-ar fi plăcut enorm lui Pittiș acest spectacol. Sunt mulți tineri extrem de talentați. Acum câștigătorii primesc și premii: în bani, chitare, corzi de chitare, nu mai e ca pe vremea noastră, când primeai diplome și, eventual, niște flori… Problema este, însă, alta: ce facem cu tânărul interpret, după terminarea festivalului? Odinioară, mergeau din festival în festival și nu se pierdeau, însă acum este mult mai greu. Drumul li se cam oprește după un festival – n-au unde să cânte, nu-i pot duce eu la radio sau la televizor. Când am spectacol, vin tineri care au fost premiați la festivaluri și mă roagă: „Putem să cântăm și noi, măcar două cântece?”. „Cântă, măi! Eu strig bis și tu cântă patru cântece, nu două, să-și dea omul seama de cum cânți!” Iar eu stau lângă ei, lumea vede asta, și astfel, pot să-și mai facă o rampă de lansare. Mă veți întreba dacă acești tineri au compoziții proprii sau tot melodiile noastre sunt în repertoriul lor. Vă răspund astfel: la Festivalul Toamna baladelor, pentru copii și tineret (desfășurat acum câțiva ani la Palatul Copiilor din București), eu eram invitat în juriu, iar participanți erau copii pregătiți ca la carte, care studiaseră cu profesori de muzică. Voci senzaționale! În juriu era și un profesor de la Conservator. Și-acum vine și răspunsul pentru dvs.: din 70 de copii și tineri, doar doi copii avuseseră compoziții proprii. Asta înseamnă că harul, talentul încă se mai lasă așteptate. Perioada de glorie a folkului, cu Valeriu Stelian, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Adriana Ausch, Mircea Florian, era caracterizată prin CREAȚIE, prin ORIGINALITATE! Fiecare avea genul său propriu, inconfundabil, dar și un repertoriu deosebit. Fiecare putea să susțină un spectacol de unul singur! Fiecare putea cânta lejer o oră și jumătate – două, fără probleme. Nu era Vintilă – nu-i nimic, e Doru Stănculescu sau Marcela Saftiuc sau Mircea Florian. Doresc foarte mult să apară măcar unul de tăria celor din generația mea, și care să și reziste și să rămână ceva de la el. Una e să compui la computer, și alta e să iasă melodia din tine – compoziția este artă, ieșită din dragoste, este de la Dumnezeu. Apropo de întâlnirile dintre noi, folkiștii – înainte de-abia așteptam să ne vedem, era bucuria de a fi împreună, de a povesti, parcă erau o perioadă de creație chiar întâlnirile astea, căci ne vedeam cu poeți, textieri, cântăreți, eram minți ascuțite – chiar ne încurcau spectacolele, așa de dornici ne era să fim împreună. Eram har cu har! Acum ne vedem mai greu, au mai trecut anii, fiecare cu treburile lui…
„Nu există renunțare, bucuria este prea mare!”
– Când cădeți pe gânduri, câteodată, la o cafea, cum vă imaginați viața dvs. în viitor?

– Păi ce să mi-o imaginez? Ha, ha, ha! Tot așa, cântând, mi-o imaginez, cum mi-am dorit când, foarte tânăr fiind, treceam prin fața Sălii Palatului și-mi spuneam: „Măi, oi putea să cânt eu vreodată aici?”. Era pe vremea când cântam prin parcuri, e adevărat, dar prin parcuri nu erai singur, de nebun, erai cu niște oameni care ascultau ce ai compus și-ți și spuneau pe loc cum li se pare melodia – erau primii tăi spectatori! Perioada aceea de creație este senzațională! Știu eu ce se va-ntâmpla de-acum încolo? Știu doar că îmi duc treaba mai departe, căci nu există renunțare, bucuria este prea mare! Vă răspund cum mi-a spus doamna doctor ORL-istă: „Treci încoace la studiu, la repetiție!” – asta voi face și de-acum încolo. Și voi asculta ce-mi cer oamenii: „Dar ceva nou nu aveți?” Oamenii așteaptă compoziții noi, iar întrebarea este pusă cu drag, iar răspunsul meu trebuie să fie pe măsura așteptării lor. Deci, voi cânta până nu se va mai putea.
– Din ce trăiți, de fapt, domnule Mircea Vintilă?
– Cum din ce trăiesc? Ha, ha, ha! Trăiesc din ceea ce fac. Este adevărat, am terminat Facultatea de Construcții, m-am prezentat la primul loc de muncă, la Siriu, și-am ajuns în București, la metrou, chiar la deschiderea șantierului… Apoi Adrian Păunescu mi-a amintit că mai aveam și de cântat. Și gata, toată viața mea am trăit din cântat!
Programul concertelor lui Mircea Vintilă
Oradea și Băile Felix (25 iunie), Timișoara-Lugoj-Deva (28-29-30 iunie), Budeasa (1 iulie), Galați (8 iulie), Sulina (9-10 iulie), Râșnov (15 iulie), Bacău (16 iulie), Vama Buzăului (30 iulie), Printre Măguri – comuna Măgureni, satul Banului, județ Prahova (31 iulie), Mamaia (6 august), Brăila (11 august), Făget (16 august), Lugoj (17 august), Arad (8 august), Sighetu Marmației (19-20 august) (unul dintre cele mai puternice festivaluri), Râșnov (26 august) („Tandrețuri pentru femei, cu cei patru corifei”), Câmpina (27 august), Costinești (28 august). La Sibiu, pe 8 și 9 septembrie, se ține un Festival pentru copii – „Pune mâna pe chitară”, unde-or să vină 300 de chitariști-copii.