– Sănătate pe gratis: APĂ, SOARE și NISIP –
1. Soarele
Indicații terapeutice
* Depresie – expunerea la soare este un remediu extraordinar contra stărilor depresive. Un raport publicat în 1993, în „Journal of the American Medical Association”, menționează: „Lipsa luminii solare duce la depresie, anxietate, agitație, la reducerea capacităților fizice, psihice, intelectuale. Scade capacitatea de concentrare, scade apetitul și capacitatea sexuală, produce sentimente de vină nejustificată, lipsa concentrării, indecizie, uneori se poate ajunge la tendințe suicidare. Lumina electrică nu vindecă în nici un caz aceste simptome, în schimb soarele, DA”.
* Psoriazis – expunerea la soare și regimurile de dezintoxicare cu legume și fructe proaspete sunt, poate, cele mai puternice remedii împotriva acestei boli, căreia deocamdată medicina oficială nu i-a găsit leacul. Simpla expunere sistematică (zilnic 2-4 ore) la soare reduce, în timp, suprafața leziunilor, diminuează pruritul și alte simptome asociate psoriazisului.
* Refacere după fracturi – radiațiile ultraviolete naturale recepționate la nivelul pielii măresc sensibil viteza de refacere a țesutului osos. Interesant este că nu trebuie expus la soare neapărat membrul afectat, întreaga suprafață a pielii având celule fotoreceptoare care stimulează producția de vitamina D, ajutând la fixarea calciului și la refacerea osului afectat.
* Meteosensibilitate – un studiu american arată că radiația solară, în contact cu pielea, stimulează glanda pineală, numită metaforic „cel de-al treilea ochi”, care este responsabilă și de înștiințarea organismului cu privire la schimbarea vremii, a anotimpurilor și la succesiunea zi-noapte. Astfel, tratamentul cu soare ajută la o mult mai bună adaptare ulterioară a corpului și a psihicului la schimbările bruște ale vremii, precum și la alternanța sezoanelor.
* Tulburări de somn – un studiu făcut de o echipă de medici și psihologi, publicat în 1995 în „Journal of Biological Rythms” arată că persoanele care petrec mult timp în aer liber, la soare, își ameliorează spontan somnul după câteva săptămâni. Subiecții care au făcut acest tratament simplu cu soare au adormit mai ușor, nu au mai avut treziri nocturne repetate, iar somnul a fost mult mai odihnitor.
* Sindrom premenstrual – o comunicare făcută în „American Journal of Psychiatry”, de către un colectiv de psihiatri condus de dr. B. L. Parry, arată că simptomele de dinaintea menstrelor, cum ar fi astenia psihică și fizică, irascibilitatea, depresia, sunt mult ameliorate la femeile care fac măcar de două ori pe săptămână băi de soare.
2. Baia în mare
Indicații terapeutice
* Celulită, țesut adipos în exces, atonie musculară – O cură de înfrumusețare completă cu valuri va fi făcută minimum 12 zile la rând. Se vor face și băi în apă, până la umeri, pentru fortificarea musculaturii.
* Slăbit – mișcarea în apa sărată, care opune o mare rezistență la înaintare, face ca o simplă baie, ceva mai dinamică, să activeze o mulțime de grupe musculare, care în mod normal nu sunt puse la treabă, obținându-se un efect mai puternic decât printr-o oră de „suferințe” într-o sală de fitness. Apoi, arderea suplimentară de calorii datorată pierderii constante de căldură în timpul șederii în apă este un alt element valoros pentru cei care vor să dea jos kilogramele în plus.
* Crampe musculare – efortul făcut când mergem prin apă sau în timp ce ne ținem echilibrul în fața valurilor, acțiunea de masaj a valurilor corelată cu regimul de temperatură ridicată, toți acești factori reduc predispoziția spre crampe și spasme musculare și detensionează zonele de contractură deja existente. Practic, în timpul băilor de mare, cu condiția să nu fie prea lungi și să nu ne forțăm sistemul muscular făcând eforturi bruște, se realizează un tratament simultan de cultură fizică medicală, masaj și termoterapie.
* Refacere după traumatisme musculare și osoase – se face cel mai bine în apa sărată și caldă. Greutatea corpului este preluată în proporție de peste 70% de către apă și, ca atare, mușchii și sistemul osos nu sunt forțate în timpul băilor. În schimb, rezistența opusă de apă la înaintare obligă toate grupele musculare să lucreze în ritm constant și destul de intens. De fapt, fiecare baie în mare este o ședință de kinetoterapie intensă, care ne ajută să ne recuperăm rapid și sigur, după aceste traumatisme.
* Adjuvant în retardul psiho-motor la copii – mișcarea în apa de mare are un neobișnuit efect de deblocare la nivel afectiv și mental asupra multor copii. Odată ce le este treptat eliminată reticența față de acest mediu marin necunoscut, ei vor căpăta un apetit în creștere pentru joacă, pentru descoperire, pentru mișcare. În țări cum ar fi Franța, Statele Unite sau Spania, băile în mare sunt o adevărată terapie, făcută cu ajutorul specialiștilor și al părinților. Prin intermediul băilor în mare, al jocurilor cu părinții și apoi cu cei din jur, copiii ajung să își îmbunătățească mult capacitatea de relaționare, coordonarea motorie, ajung să vorbească mai fluent și în construcții tot mai ample.
* Varice, picioare umflate – mersul prin apă până la genunchi este un medicament de o eficiență inegalabilă în aceste afecțiuni. Această plimbare dinamică prin valurile mici de lângă țărm, pe o distanță de 1-4 kilometri pe zi, în pas vioi sau – dacă puteți – în alergare ușoară, asigură un masaj care va stimula circulația venoasă blând și eficient, va preveni formarea de noi varice și le va reduce în volum pe cele deja existente, va stimula circulația limfatică, diminuând volumul picioarelor.
* Circulație periferică deficitară – se recomandă mersul prin apă până la genunchi și înotul. Ambele tipuri de exerciții îmbunătățesc circulația sanguină, prin intermediul masajului făcut de apă, prin mobilizarea musculaturii care va aduce un aflux sporit de sânge, prin presiunea apei, care va împinge sângele venos.
3. Nisipul
Indicații terapeutice
* Retenție de apă în corp – persoanele cu surplus de apă în țesuturi, dar și cele cu surplus de greutate vor da jos după o oră de stat în nisip fierbinte mai bine de un kilogram de apă, datorită sudorației intense. Și încă un efect interesant: câteva ore după baia de nisip fierbinte, apetitul alimentar va fi sensibil diminuat, ceea ce îi va ajuta pe cei care vor să slăbească.
* Sensibilitate excesivă la infecții – îngropatul în nisip fierbinte are același efect ca o baie hipertermică, procedură prin care temperatura corpului este ridicată vreme de câteva zeci de minute, timp în care organismul va lupta mult mai bine împotriva bacteriilor, anumite celule ale sistemului imunitar (limfocitele T) se vor activa, producerea de celule imunocompetente se va intensifica. Este, de fapt, același mecanism pe care îl angrenează febra în organism, doar că efectele mai puțin plăcute ale acestor accese de febră repetate nu vor fi resimțite după baia de nisip.
* Reumatism – articulațiile încălzite de nisip fierbinte pe o perioadă de timp de câteva zeci de minute vor deveni mai flexibile, durerea se va diminua după câteva astfel de proceduri, efect care se va menține mai multe săptămâni după încetarea acestui tratament inedit. Nu se cunosc încă foarte clar mecanismele care conduc la acest efect terapeutic (efect similar cu cel obținut în timpul împachetărilor cu parafină din bazele de tratament) al hipertermiei, dar el este cât se poate de palpabil pentru cei care l-au încercat.
* Spondilita – va fi ameliorată de aceste băi de nisip, corelate cu băile de soare, cu mișcarea în apă și cu climatul marin. Același efect calmant al băilor de nisip corelate cu ceilalți factori se constată și în cazul nevralgiilor care se agravează la frig.