– În cazul insuficienței tiroidiene sau a hipertiroidismului, glanda tiroidă produce prea puțini sau prea mulți hormoni tiroidieni. Dacă vrem să nu ajungem la doctor, se cade să luăm măsuri de prevenție –
1. Punctul slab: Seleniul
Oligoelementul seleniu este o componentă importantă a unei proteine enzimatice și ajută la echilibrarea hormonilor tiroidieni. În cazul unei carențe de seleniu, crește susceptibilitatea de a suferi de inflamație tiroidiană, adică de așa-numita tiroidită autoimună sau boala Hashimoto. Alimentele care conțin seleniu sunt nucile braziliene, ouăle, hribii, sparanghelul, semințele de floarea-soarelui, tărâțele de grâu, cerealele integrale, ovăzul, nucile de cocos, precum și fasolea albă.
2. Prietenul hormonilor: Zincul
Zincul este un oligoelement vital, care influențează producția de hormoni tiroidieni. El joacă un rol important în procesul de creștere, pentru piele, stocarea insulinei și sinteza proteinelor, producția de spermatozoizi și imunitate. Deosebit de bogate în zinc sunt crustaceele, ca de exemplu stridiile și alte fructe de mare, carnea roșie, mai ales ficatul și carnea de vită, precum și brânza, ouăle, ovăzul, leguminoasele și nucile.
3. Somn bun – tiroidă perfectă
Un factor a cărui importanță nu ar trebui subestimată este somnul. Un ritm regulat de somn, de opt ore pe noapte, reglează tiroida. Aceste constatări au fost făcute în urma unui nou studiu al renumitei Cleveland University din America. În timpul somnului, se reduc hormonii de stres adrenalină și cortizol, care încarcă glanda tiroidă. Somnul ajută, de asemenea, ca hormonii și sistemul nostru imunitar să conlucreze în mod eficient. În același timp, creierul își reface rezervorul de energie și se curăță de toxine.
4. Campioni mondiali la iod – peștii și crustaceele
Iodul este esențial pentru glanda tiroidă. De aceea, pentru a ne acoperi necesarul zilnic, este bine să consumăm cu regularitate pește. Necesarul zilnic este conținut, de pildă, în circa 75 de grame de cod, 100 de grame de plătică, 70 de grame de creveți sau de midii. În general, sunt suficiente una până la două porții de pește nu prea mici pe săptămână. Femeile însărcinate au însă nevoie de un aport mai mare de iod.
5. Calciu și vitamina D
Calciul și vitamina D joacă de asemenea un rol central pentru o glandă tiroidiană sănătoasă și în metabolismul osos. Printre alimentele bogate în calciu se numără, între altele, leguminoasele, lintea, fasolea albă sau boabele de soia, legumele și salatele, dar și broccoli, spanacul, varza Kale și produsele lactate. Un produs deosebit de bogat în vitamina D, pe lângă hering și somon, este și brânza.
6. Ceai proaspăt, din Roiniță
Un ceai proaspăt din frunze de Roiniță, dat în clocot de mai multe ori, domolește hipertiroidismul. Acestă plantă vindecătoare poate ameliora totodată problemele de somn. Efectul ceaiului se face adesea simțit după doar câteva zile.
7. Grăsimi sănătoase
Grăsimile trans, care se găsesc în uleiurile vegetale intens procesate, dăunează nu doar tiroidei, ci și stării generale de sănătate. În schimb, grăsimile sănătoase au demonstrat că pot exercita o funcție pozitivă asupra activității glandei tiroide. De aceea, ar trebui să înlocuim uleiurile obișnuite pentru prăjit și margarinele, cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, ulei de măsline sau unt.
8. Spanacul face diferența
Spanacul și salata de broccoli crude fac parte dintre sortimentele de legume cele mai bogate în iod. Cine mănâncă zilnic o porție de circa 200 de grame din alimentele respective acoperă cam o cincime din necesarul zilnic de iod al glandei tiroide. Spanacul îi furnizează organismului și importanta vitamină K, care stimulează între altele formarea oaselor, precum și procesul de vindecare al organismului. Morcovii, ciupercile champignon, cartofii, care pot fi uneori consumați și sub formă de suc, toate acestea conțin la rândul lor substanțe importante pentru echilibrul nostru hormonal.
9. Lycopi herba
Această plantă medicinală (Lycopi herba) este folosită mai ales în tratarea unui hipertiroidism minor și a problemelor generate de acesta. Efectul ei se datorează substanțelor vegetale secundare. Pentru o infuzie, mărunțiți aproximativ 1 linguriță din această plantă medicinală, turnați deasupra 250 de ml de apă fierbinte, lăsați 10 minute la infuzat și strecurați. Beți zilnic câte o ceașcă de ceai.
10. Tratați cu seriozitate deficitul de fier
În cazul unei tulburări a glandei tiroide, ca de pildă în cazul insuficienței tiroidiene, glanda nu este capabilă să asimileze suficient fier. Deficitul de fier determină o tulburare a peroxidazei tiroidiene. Aceasta este o enzimă care declanșează formarea hormonilor tiroidieni. Dacă există un deficit de fier, sunt produși prea puțini hormoni tiroidieni. Acesta poate fi un lucru problematic mai ales în timpul sarcinii, funcționarea adecvată a tiroidei fiind vitală atât pentru mamă, cât și pentru copil. Preferați fierul homeopat – „Ferrum Metallicum” CH30. Se asimilează cel mai ușor.