Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sfaturi pentru glanda tiroidă

– În cazul insuficienței tiroidiene sau a hipertiroidismului, glanda tiroidă produce prea puțini sau prea mulți hormoni tiroidieni. Dacă vrem să nu ajungem la doctor, se cade să luăm măsuri de prevenție –

1. Punctul slab: Seleniul

Foto: Shutterstock – 3

Oligoelementul seleniu este o componentă importantă a unei proteine ​​enzimatice și ajută la echilibrarea hor­monilor tiroidieni. În cazul unei carențe de seleniu, crește susceptibilitatea de a suferi de inflamație tiroidiană, adică de așa-numita tiroidită autoimună sau boala Hashimoto. Alimentele care conțin seleniu sunt nucile braziliene, ouăle, hribii, sparanghelul, semințele de floarea-soarelui, tărâ­țele de grâu, cerealele integrale, ovăzul, nucile de cocos, precum și fasolea albă.

2. Prietenul hormonilor: Zincul

Zincul este un oligoelement vital, care influențează producția de hormoni tiroi­dieni. El joacă un rol important în procesul de creștere, pentru piele, stocarea insuli­nei și sinteza proteinelor, producția de spermatozoizi și imunitate. Deosebit de bogate în zinc sunt crustaceele, ca de exemplu stridiile și alte fruc­te de mare, carnea roșie, mai ales ficatul și carnea de vită, precum și brânza, ouă­le, ovăzul, leguminoa­sele și nucile.

3. Somn bun – tiroidă perfectă

Un factor a cărui importanță nu ar trebui subes­timată este somnul. Un ritm regulat de somn, de opt ore pe noapte, reglează tiroida. Aceste constatări au fost făcu­te în urma unui nou studiu al renumitei Cleveland Uni­versity din America. În timpul somnului, se reduc hormo­nii de stres adrenalină și cortizol, care încarcă glanda tiroi­dă. Somnul ajută, de asemenea, ca hormonii și sistemul nostru imunitar să conlucreze în mod eficient. În același timp, creierul își reface rezervorul de energie și se curăță de toxine.

4. Campioni mondiali la iod – peștii și crustaceele

Iodul este esențial pentru glanda tiroidă. De aceea, pentru a ne acoperi necesarul zilnic, este bine să consumăm cu regularitate pește. Necesarul zilnic este conținut, de pildă, în circa 75 de grame de cod, 100 de grame de plătică, 70 de grame de creveți sau de midii. În general, sunt su­ficiente una până la două porții de pește nu prea mici pe săptămână. Femeile în­sărcinate au însă nevoie de un aport mai mare de iod.

5. Calciu și vitamina D

Calciul și vitamina D joacă de ase­menea un rol central pentru o glan­dă ti­roi­diană sănătoasă și în metabolismul osos. Printre alimentele bogate în calciu se numă­ră, între altele, leguminoasele, lintea, fasolea albă sau boabele de soia, legumele și salatele, dar și broccoli, spanacul, varza Kale și pro­dusele lactate. Un produs deosebit de bo­gat în vitamina D, pe lângă hering și somon, este și brânza.

6. Ceai proaspăt, din Roiniță

Un ceai proaspăt din frunze de Roiniță, dat în clocot de mai multe ori, domolește hipertiroidismul. Acestă plantă vindecătoare poate ame­liora totodată problemele de somn. Efectul ceaiului se face adesea simțit după doar câteva zile.

7. Grăsimi sănătoase

Grăsimile trans, care se gă­sesc în uleiurile vegetale in­tens procesate, dăunează nu doar tiroidei, ci și stării generale de sănătate. În schimb, grăsimile sănătoase au demonstrat că pot exercita o funcție pozitivă asupra activității glandei tiroide. De aceea, ar trebui să în­locuim uleiurile obișnui­te pentru prăjit și mar­garinele, cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, ulei de măsline sau unt.

8. Spanacul face diferența

Spanacul și salata de broccoli crude fac parte dintre sortimentele de legume cele mai bogate în iod. Cine mănâncă zilnic o porție de circa 200 de grame din ali­mentele respective acoperă cam o cin­cime din necesarul zilnic de iod al glan­dei tiroide. Spanacul îi furnizează organis­mului și importanta vitamină K, care stimulează între altele formarea oaselor, precum și procesul de vindecare al organismului. Morcovii, ciupercile champignon, cartofii, care pot fi uneori consumați și sub formă de suc, toate acestea conțin la rândul lor substanțe importante pentru echilibrul nostru hormonal.

9. Lycopi herba

Această plantă medicinală (Lycopi herba) este folosită mai ales în tratarea unui hipertiroidism mi­­nor și a problemelor generate de acesta. Efectul ei se datorează substanțelor vegetale secundare. Pentru o infuzie, mă­runțiți aproximativ 1 linguriță din această plantă medicinală, turnați deasupra 250 de ml de apă fierbinte, lăsați 10 minute la infuzat și strecurați. Beți zilnic câte o ceașcă de ceai.

10. Tratați cu seriozitate deficitul de fier

În cazul unei tulburări a glandei tiroide, ca de pildă în cazul insuficienței tiroidiene, glanda nu este capabilă să asimileze suficient fier. Deficitul de fier determină o tulburare a peroxidazei tiroi­diene. Aceasta este o enzimă care declanșează formarea hormonilor tiroidieni. Dacă există un deficit de fier, sunt produși prea puțini hormoni tiroidieni. Acesta poate fi un lucru problematic mai ales în timpul sarcinii, funcționarea adecvată a tiroidei fiind vitală atât pentru mamă, cât și pentru copil. Pre­ferați fierul homeopat – „Ferrum Me­tallicum” CH30. Se asimilează cel mai ușor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian