Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sfaturi pentru un bronz sănătos

– Vremurile când zăceam pe plajă, la mare, de dimineața și până seara, au trecut. Chiar și progra­mul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății – trei ore dimi­neața, două, după-amiaza – tre­buie dublat de o îngrijire specială a pielii. Bronzatul a devenit un examen pe care cine nu-l promovează rămâne corigent –

1. Prebronzare, dar fără solar

Foto: Shutterstock – 3

Dacă vrem să ne bucurăm din plin de primele zile călduroase petrecute la soare, pielea trebuie să fie reobișnuită treptat cu razele lui. Începeți cu băi scurte de soare și folosiți o cremă cu un factor de protecție solară ridicat. Prebronzarea la solar nu este de ajutor, fiind considerată cancerigenă. În plus, mersul la solar crește și riscul de îmbătrânire a pielii – așa că este mai bine să vă bucurați de soarele adevărat.

2. Fructe roșii, galbene și verzi

Nutriția poate întări stratul protector al pie­lii. Fructele și legumele în culorile roșu, galben, oranj și verde sunt bogate în antioxi­danți. Beta-carotenul care se regăsește în morcovi, ardei și roșii asi­gură un ten ușor oranj-brun, care poate crește protecția UV. De asemenea, și pig­mentul vegetal licopen, regăsit în tomate, poate prelungi peri­oada de protecție.

3. Pălării de soare și ochelari

Scalpul și ochii au ne­voie de protecție împotriva radiațiilor UV dăunătoare. Prin urmare, purtați o pălărie și ochelari de soare, mai ales pentru perioade mai lungi petrecute în aer liber. Oche­larii trebuie să aibă protecție UV400. Nuanța lentilelor protejează doar împotriva lumino­zi­tății, nu și a radiațiilor.

4. Cremă solară, dar naturală

Protecția solară este esențială atunci când sunteți la plajă. Aplicați crema cu o jumătate de oră înainte și repetați ungerea la fiecare două ore, mai ales după înot. Nu uitați de protecția adecvată nici atunci când vă petreceți timpul liber în grădină. Cel mai bine este să folosiți o cremă de origine naturală, dacă este posibil fără nanopar­ti­cule, care este mai bună nu doar pentru piele, ci și pen­tru mediu. Selectați factorul de protecție solară în funcție de tipul de piele, locația și du­rata plani­fi­cată de bronzare și nu fa­ceți eco­no­mie în ceea ce pri­veș­te cre­ma so­lară. De regulă, fo­lo­siți a­proxi­mativ trei lin­guri pentru în­treg corpul.

5. Îngrijire, și după plajă

Chiar și după plajă, pielea are nevoie de multă hidratare. Puteți crea cu ușurință pro­priul produs. Folosiți, de e­xemplu, gel de aloe vera și ulei de migdale într-un ra­port de 2:1 (a se păstra la frigi­der). În acest fel, nu numai că faceți ceva bun pentru pielea dumneavoastră, dar vă puteți și bucura de un bronz de lungă durată. Pe de altă parte, ar trebui să evitați orice produse cosmetice cu alcool, deoarece usucă pielea.

6. Exfoliere completă

Cu câteva zile înainte de plajă, îndepărtați celulele moarte ale pielii printr-o exfoliere ușoară. Acest lucru permite pielii să absoarbă mai bine crema de protecție solară și să se bronzeze uniform. Exfoliați o dată pe săptămână pentru a permite bron­zarea noilor celule ale pielii. Pentru a face acest lucru, amestecați 3 linguri de zahăr cu 1 lin­gură de ulei și, dacă doriți, câteva pică­turi de ulei esențial aromat.

7. Respectați orarul solar

Radiația UV este cea mai puternică între orele 12 și 14, așa că evitați expunerea la soare între aceste ore. Stați la umbră sau, și mai bine, în interior. În orele permise (dimineața, până la 11, după-amia­za începând cu ora 17), bronzați-vă eta­pizat, în in­tervale scurte de timp, și plecați imediat de la soare dacă observați o ușoară înroșire la nivelul pielii. Proliferarea cancerului de piele este înfricoșătoare în ultimul timp.

8. Duș de scurtă durată

Cu cât dușul este mai lung și mai fierbinte, cu atât bronzul va dispărea mai repede. Este recomandat să re­duceți temperatura apei și să alegeți dușul de scurtă durată. Utilizați produse cu pH neutru, pe bază de ulei, care curăță ușor pielea și nu o des­hidratează. Nu uscați pie­lea complet după duș, ci doar tamponați-o.

9. Hidratați-vă constant

Pielea bine hidratată poate suporta mai ușor radiațiile UV. De asemenea, puteți transpira mai mult când sunteți la soare. Astfel, corpul dumneavoastră are nevoie de lichide suplimentare. Pentru a preveni ridurile provocate de soare, apelați la ceaiul verde – poli­fenolul pe care îl conține previne deteriorarea pielii de la radiațiile UV-A și revitalizează celulele dete­riorate de soare.

10. Tratați arsurile solare

Dacă, în ciuda tuturor precauțiilor, v-ați ars pielea, este recomandat mai întâi să vă răciți pielea cu prosoape umede din bumbac, la o temperatură ideală de 15 până la 20 de grade. Nu utilizați niciodată cuburi de gheață sau pachete cu gel răcoritor, deoarece acestea doar irită și mai mult pielea afectată. În schimb, gelul de aloe vera este potrivit pentru răcirea pielii și reducerea inflamației. Împachetările cu iaurt asigură, de asemenea, hidratarea și răcorirea pielii.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian