Sfaturi potrivite cu vara
– Mușcăturile și înțepăturile de insecte sunt rude bune cu vara. În afară de chinul mâncărimilor care ne fac să ne scărpinăm până la sânge, ele provoacă și procese inflamatorii locale, care ne „pictează” pielea, cu bube și umflături. Din fericire, există remedii cu ajutorul cărora puteți ține agresorii la respect: pureci, țânțari, albine, viespi, păianjeni, căpușe și alți „dracula” din neamul insectelor –
1. Busuiocul reduce senzația de mâncărime
Busuiocul nu este potrivit doar în bucătărie, ci și în prevenirea înțepăturilor de insecte. Albinele, de exemplu, sunt descurajate de mirosul puternic aromat al plantelor. Dacă vreți să vă bucurați liniștiți de timpul petrecut în grădină, plantați tufe de Busuioc. În caz că, totuși, apare o înțepătură, un ceai de Busuioc va ajuta la reducerea senzației de mâncărime. Preparați o infuzie mai concentrată, lăsați-o la infuzat timp de zece minute, umeziți o compresă și aplicați-o pe înțepătură.
2. Uleiul esențial de Arbore de ceai

Uleiurile esențiale, cum ar fi cel de Arbore de ceai, nu numai că sunt utile pentru a ține la distanță albinele sau viespile, dar reduc și roșeața, în cazul unei înțepături. Pentru eficiență, amestecați două picături de ulei de Arbore de ceai cu puțină apă, puneți preparatul într-un vas și așezați-l în locul din care intenționați să alungați oaspeții nedoriți. Pentru înțepături, aplicați ulei de Arbore de ceai pe rană, cu ajutorul unui tampon.
3. Mușețelul reduce senzația de durere
Ceaiul de Mușețel nu este doar un remediu la îndemână pentru toate tipurile de inflamații, dar ajută și în cazul înțepăturilor de insecte, atât de frecvente în timpul verii. Turnați apă fierbinte pe un plic de ceai și lăsați să se răcească. Apoi puneți plicul de ceai pe mușcătură. Uleiurile esențiale din Mușețel au un efect antiinflamator și calmant asupra durerii.
4. Ceapa ajută imediat
Mirosul înțepător specific cepei este legat de prezența în compoziția ei a sulfului, care nu doar că are un efect antibacterian și antiinfecțios, dar ameliorează și mâncărimea și reduce edemul. Puneți felii de ceapă proaspătă pe înțepătură, timp de o jumătate de oră.
5. Gălbenelele, cele mai versatile remedii naturale

Datorită proprietăților antiinflamatorii și antispastice, Gălbenelele nu ajută doar în cazul înțepăturilor de țânțari, ci și în tratarea infecțiilor provocate de înțepături. În caz de „agresiune”, tratați pielea cu un unguent de gălbenele.
6. Gheața reduce durerea
Cuburile de gheață sunt, de asemenea, un prim ajutor important pentru înțepături și mușcături de tot felul. Sunt foarte potrivite pentru a preveni inflamarea. Recele reduce durerea și ameliorează mâncărimea. Cel mai bine este să înfășurați cuburile într-o țesătură și apoi să o aplicați pe piele.
7. Iaurtul proaspăt
Iaurtul rece este eficient pentru tratarea arsurilor solare și reduce, de asemenea, și umflăturile. Aplicați iaurtul direct pe înțepătură sau îmbibați-l într-o compresă. Lăsați-l să acționeze, doar până când începe să se usuce.
8. Ierburile aromate
Roinița, Menta, Eucaliptul, Cimbrul, Rozmarinul și Lavanda ne înfrumusețează terasele și în același timp îndepărtează țânțarii. Insectelor nu le plac mirosurile acestor plante și preferă să stea departe.
9. Margaretele

Frunzele și tulpinile Margaretelor conțin taninuri și saponine care pot ameliora mâncărimile provocate de înțepăturile de țânțari. Pentru aceasta, trebuie să culegeți tulpinile și frunzele mici, apoi să le presați între degete, astfel încât să se scurgă sucul, care se aplică pe locul înțepăturii.
10. Căldura
La fel ca și gheața, și căldura ajută în cazul înțepăturilor de țânțari. Încălziți puțin o lingură de metal în apă fierbinte, apoi aplicați-o pe înțepătură, timp de aproximativ zece secunde. Căldura ameliorează mâncărimea și are un efect antiinflamator. Aveți grijă doar să nu vă ardeți pielea.
IRINA RADU